News

Komentari 12

'Na raspolaganju smo ljudima iz Petrinje i Siska, znamo što je nedaća i suosjećamo s njima'

'Na raspolaganju smo ljudima iz Petrinje i Siska, znamo što je nedaća i suosjećamo s njima'

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače seizmološko gibanje

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković poručio je u ponedjeljak da su se stanovnicima Siska, Petrinje i okolice stradalima u potresu, na raspolaganje u pružanju pomoći odmah stavili vatrogasci Zagreba, a u pripravnosti su i vatrogasci Splita, Šibenika i Zadra.    

- Na raspolaganje se odmah stavio Grad Zagreb i Javna postrojba Grada Zagreba. Dodatno sam angažirao Split, Šibenik i Zadar koji su u pripravnosti; ukoliko bude potrebno mi ćemo snage prebaciti i pomoći kao što se to radilo i u slučaju potresa u Gradu Zagrebu - istaknuo je Tucaković u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas predao vatrogasno vozilo za spašavanje s visina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Potres u Sisku i Petrinji 

Glavni vatrogasni zapovjednik RH rekao je da su trenutačno angažirani vatrogasci Kutine, Novske i Topuskog te Petrinje u gradu Petrinji. Sisački vatrogasci sa svojim vozilima angažirani su u otklanjanju posljednica potresa u Gradu Sisku.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba, Siniša Jembrih, istaknuo je da su se zagrebački vatrogasci stavili na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH.

- Naše ekipe za spašavanje iz ruševina, oprema i specijalna vozila su spremni ukoliko će doći zapovijed od glavnog vatrogasnog zapovjednika ili nekakvim bilateralnim dogovorom Grada Zagreba i Petrinje. Mi ćemo uskočiti građanima Petrinje kao što i uvijek uskačemo bilo kome kome treba - poručio je Jembrih.

Napomenuo je i da jutrošnji jak potres s epicentrom kod Petrinje, u Zagrebu nije prouzročio nikakve štete. Rekao je da su imali dvije manje intervencije vezane uz kape dimnjaka. 

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da su od jutros u konzultacijama s  vatrogascima te poručio da su spremni odmah se odazvati. Pružanje pomoći vode vatrogasci, ali na raspolaganju su i HGSS, planinari i alpinisti koji su obučeni za izvlačenje iz ruševina, dodao je.

Kalinić je istaknuo da raspolažu s oko 750 ljudi koji su za to obučeni sa pripadajućom opremom. 

Rekao je i da imaju tri kontejnera s opremom za izvlačenje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti na labudicama te četvrti koji je pokretan i koji koristi HGSS Grada Zagreba i koji je sastavni dio njihovih postrojbi za izvlačenje iz ruševina.  

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je uputio pisma gradonačelniku Petrinje i gradonačelnici Siska da je Zagreb na raspolaganju općinama pogođenim potresom.  Najavio je da pročelnik Kalinić i vatrogasci odmah kreću za Sisak i Petrinju.

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače Richtere ili Mercallije, dosta jače seizmološko gibanje. Istaknuo je i da na sreću u Zagrebu za sada nema nikakvih oštećenja i šteta. 

Bandić je rekao kako se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem i informirao ga da u Zagrebu nema, koliko oni znaju, nikakvih oštećenja.

Dodao je da je došlo do pada jednog dimnjaka koji bi možda pao i bez potresa te da su pukle dvije cijevi - jedna u Vrapču koja će uskoro biti sanirana i jedna u Sesvetama, koja je već sanirana. 

Rekao je i da je u Zagrebu bilo desetak intervencija Hitne pomoći starijim ljudima u stanovima koji su se preplašili potresa.  

Na pitanje novinarke što je sa sedmero starijih Zagrepčana koji žive u zgradi koja je u ožujku stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom na Trgu kralja Tomislava 17, Bandić je rekao da za te ljude ne zna i najavio da će ih danas posjetiti.  

- Kako je počela godina u ožujku, tako i završava, na žalost. Ne u Zagrebu, ali tu 50, 60 kilometara od Zagreba. Suosjećamo s tim ljudima i stavili smo se na raspolaganje. Znamo što je nedaća - poručio je zagrebački gradonačelnik. 

Najčitaniji članci