Obavijesti

News

Komentari 12

'Na raspolaganju smo ljudima iz Petrinje i Siska, znamo što je nedaća i suosjećamo s njima'

'Na raspolaganju smo ljudima iz Petrinje i Siska, znamo što je nedaća i suosjećamo s njima'
6

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače seizmološko gibanje

Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković poručio je u ponedjeljak da su se stanovnicima Siska, Petrinje i okolice stradalima u potresu, na raspolaganje u pružanju pomoći odmah stavili vatrogasci Zagreba, a u pripravnosti su i vatrogasci Splita, Šibenika i Zadra.    

- Na raspolaganje se odmah stavio Grad Zagreb i Javna postrojba Grada Zagreba. Dodatno sam angažirao Split, Šibenik i Zadar koji su u pripravnosti; ukoliko bude potrebno mi ćemo snage prebaciti i pomoći kao što se to radilo i u slučaju potresa u Gradu Zagrebu - istaknuo je Tucaković u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, kojoj je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas predao vatrogasno vozilo za spašavanje s visina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Potres u Sisku i Petrinji 

Pokretanje videa...

Novi potresi u Zagrebu i okolici 01:21

Glavni vatrogasni zapovjednik RH rekao je da su trenutačno angažirani vatrogasci Kutine, Novske i Topuskog te Petrinje u gradu Petrinji. Sisački vatrogasci sa svojim vozilima angažirani su u otklanjanju posljednica potresa u Gradu Sisku.

Zapovjednik JVP-a Grada Zagreba, Siniša Jembrih, istaknuo je da su se zagrebački vatrogasci stavili na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH.

'Oštećene su sve zgrade bolnice, pali su crjepovi, pukle cijevi...'
'Oštećene su sve zgrade bolnice, pali su crjepovi, pukle cijevi...'

- Naše ekipe za spašavanje iz ruševina, oprema i specijalna vozila su spremni ukoliko će doći zapovijed od glavnog vatrogasnog zapovjednika ili nekakvim bilateralnim dogovorom Grada Zagreba i Petrinje. Mi ćemo uskočiti građanima Petrinje kao što i uvijek uskačemo bilo kome kome treba - poručio je Jembrih.

Napomenuo je i da jutrošnji jak potres s epicentrom kod Petrinje, u Zagrebu nije prouzročio nikakve štete. Rekao je da su imali dvije manje intervencije vezane uz kape dimnjaka. 

Zagreb: Javna vatrogasna postrojba dobila vatrogasno vozilo za spašavanje s visina

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je da su od jutros u konzultacijama s  vatrogascima te poručio da su spremni odmah se odazvati. Pružanje pomoći vode vatrogasci, ali na raspolaganju su i HGSS, planinari i alpinisti koji su obučeni za izvlačenje iz ruševina, dodao je.

Kalinić je istaknuo da raspolažu s oko 750 ljudi koji su za to obučeni sa pripadajućom opremom. 

Rekao je i da imaju tri kontejnera s opremom za izvlačenje iz ruševina koje mogu odmah prebaciti na labudicama te četvrti koji je pokretan i koji koristi HGSS Grada Zagreba i koji je sastavni dio njihovih postrojbi za izvlačenje iz ruševina.  

'Istrčali smo bosi na dvorište i počeo je crijep padati. Malo je falilo da padne na mene i ženu'
'Istrčali smo bosi na dvorište i počeo je crijep padati. Malo je falilo da padne na mene i ženu'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je uputio pisma gradonačelniku Petrinje i gradonačelnici Siska da je Zagreb na raspolaganju općinama pogođenim potresom.  Najavio je da pročelnik Kalinić i vatrogasci odmah kreću za Sisak i Petrinju.

Bandić je poručio Zagrepčanima, a posebno onima koji su u strahu, starijima, da budu mirni i da ne napuštaju domove, jer sve su procjene da Zagreb neće imati jače Richtere ili Mercallije, dosta jače seizmološko gibanje. Istaknuo je i da na sreću u Zagrebu za sada nema nikakvih oštećenja i šteta. 

Bandić je rekao kako se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem i informirao ga da u Zagrebu nema, koliko oni znaju, nikakvih oštećenja.

Zagreb: Javna vatrogasna postrojba dobila vatrogasno vozilo za spašavanje s visina

Dodao je da je došlo do pada jednog dimnjaka koji bi možda pao i bez potresa te da su pukle dvije cijevi - jedna u Vrapču koja će uskoro biti sanirana i jedna u Sesvetama, koja je već sanirana. 

Rekao je i da je u Zagrebu bilo desetak intervencija Hitne pomoći starijim ljudima u stanovima koji su se preplašili potresa.  

Na pitanje novinarke što je sa sedmero starijih Zagrepčana koji žive u zgradi koja je u ožujku stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom na Trgu kralja Tomislava 17, Bandić je rekao da za te ljude ne zna i najavio da će ih danas posjetiti.  

Zagreb: Javna vatrogasna postrojba dobila vatrogasno vozilo za spašavanje s visina

- Kako je počela godina u ožujku, tako i završava, na žalost. Ne u Zagrebu, ali tu 50, 60 kilometara od Zagreba. Suosjećamo s tim ljudima i stavili smo se na raspolaganje. Znamo što je nedaća - poručio je zagrebački gradonačelnik.