Obavijesti

News

Komentari 43

Plenki se hvali lex Agrokorom: 'Zakonom smo spriječili kolaps'

Plenki se hvali lex Agrokorom: 'Zakonom smo spriječili kolaps'
1

Možemo podvući crtu i reći da smo u krajnje izvanrednim okolnostima reagirali odgovorno i ponašali onako kako se Vlada treba ponašati, a to je brinuti o javnom interesu, kazao je premijer

VIDEO

Na početku sjednice Vlade u srijedu premijer Andrej Plenković podsjetio je kako su na telefonskoj sjednici početkom tjedna omogućili dokapitalizaciju Petrokemije.

- Jedna od najvažnijih tema danas je Petrokemija, još jedno od brojnih tranzicijskih problema koje je došlo nama na red. Očekujem tijekom dana da se sve uplate izvrše i da se na Skupštini potvrde sve odluke i imamo novu korporativnu strukturu. Važno je da tvornica s 50 godina iskustva nastavi djelovati s boljim poslovnim i financijskim rezultatima. Misli da smo na dobrom putu i da je to važna poruka i Kutini i Sisačko-moslavačkoj županiji - istaknuo je.

Osvrnuo se i na slučaj Agrokor i odluku Visokog trgovački sud koji je potvrdio nagodbu

- Mislim da ta odluka predstavlja zaokruživanje i pravnog procesa koji se odnosi na restrukturiranje najveće kompanije. Pokazalo se da je zakon od sistemskog značaja polučio uspjeh - rekao je i ponovio kako je Vlada spriječila krizu gospodarstva, financijski udar na državu, da brojni OPG-ovi ostanu bez izvora prihoda, zadržala radna mjesta...

- Na taj način, bez trošenja sredstava iz državnog proračuna, spriječili smo kolaps koji bi donio puno, puno štete. Možemo podvući crtu i reći da smo u krajnje izvanrednim okolnostima reagirali odgovorno i ponašali onako kako se Vlada treba ponašati, a to je brinuti o javnom interesu. Dodatno je dobro da je ispravnost zakonskog okvira potvrđena i na Ustavnom sudu - rekao je Plenković. 

Podsjetio je i na dolazak potpredsjednika Europske komisije Valdisa Dombrovskiskog s kojim su razgovarali o reformama i uvođenju eura. 

- Čeka nas ulazak u tečajni mehanizam 2, naša je ambicija 2020. godine. Bugarska je dobar primjer koji možemo slijediti - istaknuo je. 

Izjave oko otpisa duga na kojem su se našli i milijunaši

Stupanjem na snagu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama 21. srpnja ove godine, Grad Zagreb je odlučio građanima čiji su računi u blokadi i pod ovrhom otpisati do 10.000 kuna dugova za komunalije. No, za opraštanje nije korišten nikakav socijalni ni imovinski cenzus, već će se dugovi opraštati svima.

Pa su se na popisu, kako je objavio Jutarnji list, našla brojna zvučna imena, koja se nikako ne mogu smatrati socijalnim slučajevima, poput bivšeg generala HV-a Vladimira Zagorca, Zorana Burića, supruga ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, Zorana Mamića, Zvone Bobana, Zvonka Zubaka...  

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu uoči sjednice Vlade poručio je kako ne zna pod kojim uvjetima Grad otpisuje dugove. 

- Ja ne znam pod kojim uvjetima, ali tamo gdje se moglo je trebalo naplatiti - rekao je.

Ministrica demografije Nada Murganić poručila je da nije dobro da se dugovi praštaju bogatašima.

- Ja mislim da to nije dobro, ali je obaveza opomenuti ljude, slati opomene i sigurno da su dobili pravodobno upozorenje da su dužni vjerujem da bi ti bogataši, ljudi koji imaju sredstava, podmirili svoje dugove - poručila je Murganić istaknuvši kako je kriterije donio Grad Zagreb, odnosno Skupština.

- Svatko tko ima dovoljno sredstava mora podmirivati svoje obaveze, a oni koji to ne mogu, a to su socijalno ugroženi, za njh se trebaju naći sredstva da im se olakšaju svakodnevne životne teškoće - rekla je. 

Na pitanje novinara da li je suprug ministrice Pejčinović Burić socijalni slučaj, poručila je kako on to sigurno nije.

Vlada će, prema najavi, u saborsku proceduru uputiti niz izmjena i dopuna zakona kojima je zajednički nazivnik objedinjavanje raznih inspekcija u Državnom inspektoratu kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u središnjim tijelima državne uprave.

Nacionalnim programom reformi 2018. utvrđena je, naime reformska mjera objedinjavanja inspekcija u Državnom inspektoratu od početka iduće godine, kao temelj za učinkovitije obavljanje inspekcijskih poslova koji se sada obavljaju u inspekcijama više ministarstava. 

Na dnevnom će redu tako, među ostalima, biti prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o zaštiti od buke, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakona o predmetima opće uporabe, Zakona o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom, Zakona o uvozu hrane i hrane za životinje iz trećih zemalja i brojni drugi. Vlada će dopuniti i Odluku o zaprječivanju cestovnih komunikacija i putova na državnoj granici s Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srbijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"