Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Na redu je prijedlog zakona o racionalizaciji državne uprave

Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja, tvrdi ministar

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10 komentara

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o prijedlogu zakona o sustavu državne uprave kojim se, tvrde u Vladi, želi depolitizirati, profesionalizirati i racionalizirati državnu upravu, dok je za poslijepodne predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Novi zakon predviđa ukidanje 20 tijela državne uprave, odnosno smanjivanje ukupnog broja tijela državne uprave s 52 na 32. Stvaraju se i uvjeti za obavljanje prvostupanjskih poslova državne uprave na razini najbližoj građanima, povjeravanjem poslova državnih ureda županijama.

Zagreb: Vlada održala 118. sjednicu ZAKONO DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA Sabor o konačnim izmjenama: 'Službenici će biti na određeno'

 - Novim Zakonom o sustavu državne uprave omogućavamo provedbu reformskih mjera Vlade - depolitizaciju državne uprave, decentralizaciju i digitalizaciju, i to digitalizacijom uredskog poslovanja - istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

 Zakonski prijedlog propisuje i da će upravnim organizacijama unutar ministarstava, umjesto dosadašnjih pomoćnika ministara, upravljati ravnatelji uprava kao rukovodeći državni službenici.

POKRENUO JU SDP Sabor je odbio interpelaciju o provedbi strukturnih reformi

 Na taj će se način, tvrdi ministar, smanjiti broj državnih dužnosnika za 96, što uz profesionalizaciju državne uprave predstavlja i značajnu uštedu novca u državnom proračunu. Time se, smatra, provodi i depolitizacija državne uprave jer će se osobe na navedena radna mjesta imenovati na temelju javnog natječaja.

 Prije rasprave o tom zakonu, zastupnici će raspraviti izmjene Zakona o obvezama i pravima državnim dužnosnika kojim se predlaže da se kao dužnosnike utvrde glavni državni inspektor i glavni vatrogasni zapovjednik, a utvrđuje se i koeficijenti za obračun njihove plaće.

Zagreb: U Saboru je na redu izjaÅ¡njavanje o 313 amandmana o privatizaciji INA-e I ZAHTJEVI ZA STANKE Međusobne optužbe u raspravi o radu Vlade na sjednici Sabora

 Na dnevnom redu u četvrtak je i potvrđivanje tri međunarodna sporazuma - s Marokom, Poljskom i Republikom Korejom, a za poslijepodne je predviđeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message