Obavijesti

News

Komentari 120

Plenković: Isplaćeno je dosad 9 milijardi kuna potpora. Mjere koje poduzimamo imaju efekta

Plenković: Isplaćeno je dosad 9 milijardi kuna potpora. Mjere koje poduzimamo imaju efekta

Premijer Andrej Plenković ranije je najavio da će se na sjednici Vlade zadužiti HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače, za završetak izgradnje autoceste do Siska...

VIDEO

Današnji podaci govore kako nam brojevi padaju. Sad smo na petom mjestu u EU po najmanjem tjednom prosjeku broja zaraženih na milijun stanovnika, a imamo šesti najveći dvotjedni pad broja slučajeva zaraze. Smanjuje se broj preminulih, on je znatno manji nego prije mjesec dana i važno je da nastavimo ovaj trend koji sad imamo, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o epidemiološkoj situaciji.

Obzirom na jučerašnji prosvjed, naglasio je kako brojne zemlje u ovom trenutku pooštravaju mjere, dok smo mi došli u poziciju da ih postupno možemo popuštati.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Zato smo i donijeli ove mjere za školstvo, obrazovanje, sport. I uz veliki oprez, jer smo još u zimskim mjesecima i jer je došlo do usporavanja dinamike isporuke cjepiva, vodimo računa da sve ono što činimo u borbi protiv ove pošasti bude postupno i balansirano i da zaštiti zdravlje građana - istaknuo je naglasivši kako Vlada nema taj luksuz biti isključivo samo u cipelama epidemiologa ili, s druge strane, samo gospodarstvenika.

- Drugi akteri koji nemaju ovaj vid odgovornosti koji ima Vlada, to mogu.  Mi moramo voditi računa o cjelini, funkcioniranju gospodarstva, društvenih aktivnosti, javnim financijama... - rekao je.

U tom pogledu, naglasio je, u demokraciji je normalno da postoje prosvjedi i neslaganje s onim što radi Vlada. 

- Mi ss tim nemamo nikakav problem i mislim da je to dobrodošlo. No, važno je staviti na stol činjenice i argumente - istaknuo je naglasivši kako u brojnim državama ne rade trgovine, škole, imaju i policijski sat, za razliku od nas.

- Govorio sam da kod nas neće biti potpunog zatvaranja i policijskog sata i toga se držimo - dodao je. 

Kad su nam nedavno brojevi rasli, istaknuo je,  na Vladu je bio pritisak da se sve zatvori. 

- A sad mahom ti isti akteri traže da se sve otvori. E pa ne možemo to tako, to tako ne ide, ne zato što mi ne bi htjeli sve otvoriti, nego zato što to nije realno i nije dobro - poručio je i podsjetio da je Vlada stala iza privatnog sektora, isplatila do sad devet milijardi kuna potpora. 

-  Ni jednom nam se u ovih godinu dana nije dogodilo da smo prešli onu crtu da je zdravstveni sustav kolabirao i to je uspjeh. I zato apeliram na sve, uz puno razumijevanje nezadovoljstva i frustracija,  da imaju strpljenja, da još malo izdržimo pa ćemo u normalizaciju života. Ostavili smo do 15. veljače. Ako nam trendovi budu dobri, mi ćemo tad nešto još učiniti, nećemo oklijevati, ali apeliram na razum, racionalnost i strpljenje - poručio je. 

'SDP se ponio sramotno'

Ponovno se osvrnuo na dolazak talijanskih europarlamentaraca, zbog kojih je predsjedniku EU parlamenta uputio prosvjednu notu te se još jednom obrušio na SDP jer su im dali podršku.

- O tome smo dosta govorili, jedan bizaran događaj. Četvero talijanskih europarlamentaraca iz kluba socijalista i demokrata su došli u privatni posjet, dakle ne kao službena delegacije EU parlamenta i pokušali prijeći granicu Hrvatske i BiH na nezakonit način. Ne mogu shvatiti podršku SDP-a tom činu, to je nezapamćeno. Oni su a priori dali podršku ovakvom kršenju propisa bez ikakve provjere što se tamo dogodilo. To je sramotno ponašanje glavne hrvatske oporbene stranke i to ću ponavljati - dodao je Plenković.

Aktivnosti nakon potresa

Govoreći o aktivnostima nakon niza razornih potresa na Banovini, potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera za uklanjanje posljedica od potresa, Tomo Medved, istaknuo je kako su do sad postavili 1165 kontejnera i mobilnih kućica, a da treba doći još 391 kontejnera. U državne stanove smještena je 171 obitelj. 

-  Jučer su postavljeni prvi stambeni kontejneri u Petrinji, a nastavljamo izgradnju u Sisku, Glini  i općini Majur - rekao je Medved.

Do sad je pregledano 26.608 objekata, dodao je, što je 60,6 posto od ukupnog broja prijavljenih. 3343 objekata je dobilo crvenu, a 5849 žutu naljepnicu. 

Najveća rupa široka je preko 30 metara, a 12,5 metara duboka

Zbog ogromnih rupa, vrtača, koje se otvaraju na području Sisačko-moslavačke županije, na sjednicu je stigao i Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta. U općini Kukuruzari, istaknuo je Medved, posljednjih dana otvorilo se 30-ak novih rupa pa ih sada tamo ima više od 80. 

- Obzirom da su u blizini kuća, pripremili smo siguran smještaj uz osnovnu školu za one koji žele - rekao je Medved.

Tomljenović je istaknuo kako je najveća rupa široka preko 30 metara, a da je 12,5 metara duboka i povećava se.

- Cijelo poplavno područje rijeke Sunje zapravo je prožeto tim pojavama - rekao je Tomljenović pokazavši fotografiju jedne urušne vrtače nastale na samom ulazu u obiteljsku kuću promjera preko šest metara.

Jedna je nastala i ispod kuće u kojoj, srećom, nitko živi, a kako se širi, istaknuo je Tomljenović, očekuje se da će se ta kuća i urušiti.

- Napravile su se i kod novih obiteljskih kuća, u kojima ljudi žive i one čine ugrozu za stanovanje - dodao je.

Pokazao je i fotografije rupa u polju koje su nastale urušavanjem, pojasnio je, potpuno ravne površine. 

- To je jedna od opasnosti u tom području jer su stanovnici hodali tim područjem, koje smo mi anketirali, a rekli su nam da dan-dva prije nisu primijetili nikakva uleknine na tim područjima. Drugim riječima, nastaju vrlo naglo i brzo, doslovce kroz nekoliko sekundi - naglasio je.

Pojasnio je kako nastaju ove rupe. 

- Ta je pojava poznata u svijetu, Florida je jedno od područja gdje su vrtače jedan od najvažnijih geoloških rizika. Nastaju na način ili u područjima koje izgrađuju na površini i u podzemlju dvije litološke cjeline. Ona koja je pokrovna i koja je najčešće izgrađena od šljunka, pijeska i gline i ispod koje se nalazi okršena podloga. Zbog oscilacije podzemne vode, sitno zrnati materijal iz pokrova se postupno spira i odlazi u okršeno podzemlje. S obzirom da taj pokrovni materijal sadrži u sebi glinu, on je dovoljno konzistentan da  zapravo iznad podzemlja nastaje šupljina, odnosno kaverna, čiji se nastanak ne vidi direktno na površini kao uleknuće. Kako proces kroz vrijeme ide sve dalje, tako je kaverna sve veća i širi se prema površini i onda potresnom trešnjom ili, čuli smo da je čovjek koji je traktorom obrađujući polje prešao preko toga i inicirao njezino stvaranje i dolazi do urušavanja - rekao je dodavši kako su potresi samo ubrzali te procese. 

Stvarat će ih se, rekao je, još, ali ne mogu predvidjeti točne lokacije. Stvarale su se, istaknuo je, i prije potresa.

Zaključak o dovršetku autoceste A11 Zagreb - Sisak

Vlada je donijela prijedlog zaključka o dovršetku izgradnje autoceste A11 Zagreb - Sisak, dionice Lekenik - Sisak, kojim se zadužuje HAC za raspisivanje natječaja do kraja veljače. 

- Ja vjerujem da taj projekt može biti realiziran u sljedeće dvije-dvije i pol godine i na taj način bismo naslonili Sisak, Petrinju i cijelu Sisačko-mioslavačku županiju, u smsilu bolje prometne povezanosti, na glavni grad Zagreb - rekao je Plenković.

Procijenjena vrijednost radova iznosi oko 300 milijuna kuna, a projekt je jedan od ključnih koraka za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Autocesta A11, od Zagreba do Siska,  planirane dužine 47,5 kilometara, počela se graditi 2006. godine.  

Državne potpore sektoru turizma i sporta

Usvojili su i program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta u aktualnoj pandemiji u iznosu 1,5 milijardi kuna. 

- Ovim programom još jednom potvrđujemo kako Vlada kontinuirano brine o gospodarskim subjektima u turizmu i sportu, koji su najpogođeniji pandemijom. Program je odobrila i Europska komisija - poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. 

Korisnici potpore su, istaknula je, mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma i sporta i povezanih djelatnosti.

- Dakle, hoteli, odmarališta, kampovi i ostali smještajni objekti, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane, caterenig, caffe barovi, putničke agencije i tour operatori, nautički čarter, sportski objekti, fitness centri i ostale sportske djelatnosti, uključujući i teretane, zabavne i tematske parkove - nabrojala je dodavši kako potporu mogu koristiti i u sektoru zdravstvenog turizma.

Kredite će odobravati HBOR, Hamag Bicro i poslovne banke.

- Kako bi se osiguralo lakše odobrenje povoljnih kredita za likvidnost poduzetnika, predviđa se izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 posto glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike za koje je predviđen iznos od milijarde kuna te do 90 posto za velike za koje je predviđen iznos od 500 milijuna kuna - rekla je. 

Pravo na potporu imaju oni poduzetnici koji su pogođeni manjkom likvidnosti i gubitkom u poslovanju uzrokovanim pandemijom ili im je rad obustavljen.

- Cilj nam je da program bude operativan već sredinom veljače kako bi što prije odgovorili na potrebe sektora - naglasila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.