Obavijesti

News

Komentari 104

Kutija cigareta poskupjet će u pravilu 50 lipa do jedne kune

Kutija cigareta poskupjet će u pravilu 50 lipa do jedne kune
6

Izmjenama Zakona o parničnom postupku skraćuje se niz rokova u postupcima na općim i trgovačkim sudovima, najavio je danas ministar pravosuđa Orsat Miljenić

VIDEO

Premijer Zoran Milanović počeo je sjednicu Vlade bez uvodnog govora. Odmah se krenulo s dnevnim redom koji ima čak 46 točaka. Prvo se raspravljalo o prijedlogu Zakona o dadiljama kojim se regulira pitanje čuvanja djece te zapošljavanja osoba koje obavljaju tu djelatnost. 

- Riječ je o zakonu koji regulira područje koje dosad nije regulirano. Ubuduće će dadilje moći registrirati svoj obrt pri Hrvatskoj obrtničkoj komori i tako izaći iz sive zone, rekla je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Rezanje troškova i rokova u pravosuđu

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić na sjednici Vlade predstavio je reforme u pravosudnom i parničnom postupku. Objasnio je da se ovim provodi prva faza skraćivanja postupka pred sudovima što će, rekao je, utjecati na zaostale predmete.

- Na građanskim sudovima ima 95 000 predmeta starijih od tri godine, a 13 500 starijih od 10 godina. Onaj tko tuži mora priložiti sve činjenice i dokaze na početku. Rok za odgovor se produljuje, ali onda nakon toga nema dokaza. Ako se nešto otkrije, iznimno, može se prihvatiti - najavio je Miljenić te dodao kako bi se glavna rasprava trebala održati u kontinuitetu, po mogućnosti na jednom ročištu, uz iznimke poput nepojavljivanja svjedoka, a sudac postaje gospodar parnice i troška. Također na raspravi će se, istaknuo je, usmeno najaviti druga rasprava, a uvodi se i elektronička dostava.

- Samo na poštanske usluge u pravosuđu trošimo 60 milijuna kuna - rekao je Miljenić koji je izmjenom zakona produljio rok za objavu presude, ali samo zato da odmah zajedno s objavom ide i pisana presuda kako bi odmah počeo rok za žalbu. Predsjednik suda, najavio je, provjeravati će zašto sporovi dugo traju, a njemu će se moći obratiti građani. Predsjednik suda tada će vidjeti u čemu je problem te zašto predmet tako dugo traje.

Ovo je reforma, nije revolucija, ali je mala reforma. Ovo nije utrka s preponama, nego utrka preko minskog polja

- To također skraćuje postupak. U sporovima male vrijednosti neće više suditi tročlano vijeće jer ne možemo više za 100 kuna dobiti suca i tri člana vijeća. Stranke će se stalno poticati na mirenje. 

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako ovim rješavamo jedan od deset preostalih uvjeta prema monitoringu.

- Ovo je reforma, nije revolucija, ali je mala reforma. Ovo nije utrka s preponama, nego utrka preko minskog polja- rekao je Milanović koji je na glas upitao: "Zašto tek sada te reforme i zašto je sustav bio tako inertan?" - rekao je Milanović.

Ministar Miljenić govoreći o konačnom prijedlogu zakona o probaciji, rekao je da se kroz sustav probacije provodi sustav izvršenja sankcija van zatvora. Širi se mogućnost rada za opće dobro, naglasio je.

Od 1. siječnja se ukida porez na luksuz

Ministar financija Slavko Linić objasnio je prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom porezu na luksuzne proizvode, kojim se predviđa ukidanje tog posebnog poreza od 1. siječnja iduće godine. 

Linić je objasnio da ukupni fiskalni pokazatelji pokazuju da predmetni porezni oblik ostvaruje zanemarive prihode za državni proračun te da je taj porez u ovome trenutku neopravdan i neučinkovit.

Cigarete poskupljuju od 50 lipa do kunu

Kutija cigareta poskupjet će u pravilu za, najavio je Linić, 0,5 do 1 kune, no veći će rast cijena ići prema najjeftinijim cigaretama.

- Najjeftinije cigarete predmet su dumping politike jer se neke cigarete srednje kvalitete prodaju po nižim cijenama samo da bi dobili tržište - rekao je Linić i najavio još jedno poskupljenje cigareta zbog ulaska u EU.

Osudili način izvještavanja o silovanju u Splitu

Ministrica socijalne skrbi Milanka Opačić i premijer Zoran Milanović osudili su izvještavanje o silovanjima u medijima. Prilikom predstavljanja protokola za postupanje prema žrtvama seksualnog nasilja Opačić rekla je da se o silovanju ne smije šutjeti, ali samo kada je u pitanju žrtva koja strahuje da ju sustav neće podržati ako prijavi počinitelja.

Ne znam koga se tiču ti detalji, a očito je da su informacije odali zdravstveni djelatnici

- Oni koji bi trebali štititi žrtvu često iznose detalje silovanja. Kada je u pitanju izvještavanje medija o kaznenim djelima silovanja imamo jako lošu situaciju. Iznose se detalji tragedije pa se, s obzirom na to da smo mala zemlja, jasno i upućuje na to tko je žrtva silovanja. Oni koji bi trebali štiti žrtvu su osobe koji iznose detalje medijima. Mislim da bi i liječničke komore trebale reagirati na takve slučajeve, a liječnici ne bi niti u off-u, niti javno, smjeli govoriti o detaljima. Žrtva se tako dodatno i javno traumatizira, pa čak mogu reći da ju se podvrgava i javnom silovanju - rekla je Opačić, a premijer Milanović ukazao je na konkretan primjer.

- Posljednji slučaj u Splitu bio je to grozan slučaj brutalnog zadiranja u intimu i dramu mlade žene, djevojke… Ne znam koga se tiču ti detalji, a očito je da su informacije odali zdravstveni djelatnici - rekao je Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.