Obavijesti

News

Komentari 161

'Ukida se imunitet za ministre za koruptivna djela'. Digli iznos mirovine za energetski dodatak

'Ukida se imunitet za ministre za koruptivna djela'. Digli iznos mirovine za energetski dodatak

Premijer Plenković je na početku sjednice Vlade najavio kako će se izmjenama Zakona o Vladi RH ukinuti imunitet za sve članove Vlade za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti

VIDEO

Vlada je usvojila izmjene Zakona o Vladi te kodeks ponašanja državnih dužnosnika, ali i izmijenila odluku o isplati energetskog dodatka kako bi se ispravile nepravde zbog usklađivanja mirovina.

PRATITE UŽIVO: 

Premijer Andrej Plenković kratko se obratio na početku sjednice Vlade. 

Poručio je da se ide dalje s uvođenjem eura i da će se s europskom valutom, kako je planirano, krenuti 1. siječnja 2023.

- Očekujem da Sabor donese Zakon o uvođenju eura i da od 5. rujna imamo dvostruko isticane cijena te da krene proces prilagodbe kako bi se euro u Hrvatskoj usvojio 1. siječnja. Mi smatramo da nam je u ovakvoj krizi članstvo u eurozoni plus i da će nam omogućiti da lakše i kvalitetnije prebrodimo sve izazove koji su pred nama - rekao je. 

Pavić (HDZ): Podrška i suglasje Mosta i SDP-a s predsjednikom Milanovićem je nevjerojatno
Pavić (HDZ): Podrška i suglasje Mosta i SDP-a s predsjednikom Milanovićem je nevjerojatno

Osvrnuo se i na jučerašnju donatorsku konferenciju za Ukrajinu u Varšavi. 

- Podržali smo Ukrajinu još jednom, uz sve što smo dosad učinili, s dodatnih četiri milijuna eura - rekao je i dodao kako će milijun eura donirati i hrvatske kompanije. 

Premijer Plenković naveo je kako je u izmjenama Zakona o Vladi jedna od mjera jačanje borbe protiv korupcije ukidanje imuniteta za koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članove Vlade. Oni će se voditi bez prethodnog odobrenja Vlade.

- Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u izvršnoj vlasti važan je za sve da dignemo standard postupanja na najvišu razinu - kazao je. Kodeksom, moglo se čuti na Vladi, jača se preventivno djelovanje u pogledu sprečavanja nedopuštenog ponašanja, zaštite javnog interesa, ali jačanja odgovornosti dužnosnik a u obavljanju povjerenje dužnosti.

U Sloveniji nastavak pregovora o sastavu buduće vlade
U Sloveniji nastavak pregovora o sastavu buduće vlade

- Ovaj Kodeks je dodana vrijednost postojećem pravnom okviru u području sprečavanje sukoba interesa, prava na pristup informacijama, fiskalnoj odgovornosti i području suzbijanje korupcije. Njime jačamo integritet kod visokih dužnosti - kazao je ministar.

Osim popisa dužnosnika na koga će se kodeks odnositi, etička načela i pravila na koja dužnosnici trebaju postupati za mandata, uspostavljaju se jasna pravila ponašanja dužnosnika u pogledu deklariranja interesa, imovine, zabrane primanja darova i kontakata s treći, osobama, nagrade i priznanja, naveo je ministar. Kako bi se osiguralo kvalitetno provođenje kodeksa osniva Vijeće za primjenu kodeksa, a jednom godišnje će podnositi Vladi izvješće.

Izmijenili odluku o energetskom dodatku za umirovljenike 

Vlada je izmijenila odluku o isplati tzv. energetskog dodatka umirovljenicima koji se kreće od 400 do 1200 kuna. Zbog redovitog usklađivanja mirovina prijetilo je da dio umirovljenika izgubi pravo ili primi manji iznos zbog prelaska u viši razred obuhvata korisnika. 

- Ovom odlukom se predlaže izmjena iznosa najviše ukupnog mirovinskog primanja s predviđenih 4000 na 4100 kuna iznad kojeg korisnici ne ostvaruju pravo na tzv. energetski dodatak. Popisuju se i novi izosi mirovinskog primanja po razredima uvećani za usklađivanje mirovina - rekao je ministar Marin Piletić.

Za isplatu energetskog dodatka pocijenjeno je da će trebati 480 milijuna kuna za više od 735.000 umirovljenika. Vlada je osigurala nastavak financiranja usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom, koje uslugu koriste temeljem projekata financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Splita 26. lipnja 

Raspisani su prijevremeni izbori za gradonačelnika i zamjenika Splita za 26. lipnja, a zbog ostavki 20 od 31 vijećnika raspušteno je i gradsko vijeće. Prijevremeni izbori za gradonačelnika i zamjenika Novske održat će se 12. lipnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'
TKO JE BLIŽI VEĆINI?

VIDEO Radić: 'DP ne može biti u većini gdje je SDSS i Možemo!. Ne bojimo se novih izbora'

Peđa Grbin je rekao kako je na Domovinskom pokretu odluka što i kako dalje, a da je na stolu i opcija ponavljanja izbora