Obavijesti

News

Komentari 126

Plenković na Vladi: Gotovo svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena

Plenković na Vladi: Gotovo svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena

Vlada će donijeti i zaključak u vezi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na današnji najveći broj novozaraženih od početka epidemije.

- Ušli smo u razdoblje hladnijega vremena, koje je donijelo značajniji porast broja potvrđenih slučajeva u proteklo vrijeme. Stožer prati epidemiološku situaciju i razgovara o idućim koracima koje možemo poduzimati da dodatno zaštitimo zdravlje građana - poručio je naglasivši kako je najbolja i najsigurnija mjera u borbi protiv virusa i dalje cijepljenje. Stoga je ponovno pozvao sve da se cijepe, one koje već jesu da prime i treću dozu. 

'Svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 nije bilo cijepljeno'

- U listopadu je zabilježeno 65.558 novih slučajeva zaraze od kojih 77 posto njih nije potpuno cijepljeno. Na respirator su stavljene 554 osobe od kojih 427, odnosno 77,1 posto nije cijepljeno niti jednom dozom. U navedenom razdoblju od ili sa COVID-om preminulo je 578 osoba od kojih 75 posto njih nije bilo cijepljeno. Važno je reći da su i oni koji su bili cijepljeni, a nažalost su preminuli, većinom imali komorbiditete i bili u starijoj životnoj dobi - poručio je.

Svih 22 preminulih u listopadu u dobi ispod 50 nije bilo cijepljeno, naglasio je. 

- Gotovo svaka četvrta starija osoba od 65 godina još nije cijepljena. Riječ je o više od 230.000 naših sugrađana - poručio je. 

Proteklih dana, dodao je, bilježimo ipak mali rast novocijepljenih.

- Ponavljam, cijepljenje je dokazano najučinkovitija zaštita od teške bolesti. Cjepiva imamo u izobilju i cijepite se što prije i treći put - rekao je premijer. 

U OB Šibenik primaju se samo hitni pacijenti

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da zdravstveni sustav i nadalje uspješno skrbi o svim Covid bolesnicima, ali i naglasio kako je razlog u ovako naglom skoku broju novozaraženih u nama samima i nepoštivanju mjera i necijepljenju. 

- 20. prosinca imali smo maksimalni broj hospitaliziranih, tada je u bolnicama bilo 2976 bolesnika. Danas imamo 1680 - istaknuo je dodavši kako u posljednjih tjedan dana od ukupnog broja novozaraženih 72,8 posto nije bilo cijepljeno, kao ni 77,2 posto stavljenih na respirator. 

U cijelom zdravstvenom sustavu popunjeno je 64 posto stacionarnih, a 65 posto intenzivnih kapaciteta, istaknuo je ministar. U KBC Split u zadnjih 10 dana udvostručen je broj hospitaliziranih i na respiratoru. Svi Covid, ali i ne Covid hitni pacijenti zbrinuti su bez odgode, naglasio je još.

- U KBC Rijeka hladni pogon smanjen je za 25 posto. OB Varaždin je povećala kapacitete za zbrinjavanje Covid bolesnika na lokaciju u Klenovniku. U OB Zabok osigurani su dodatni kreveti, a smanjen je kapacitet kardiologije. OB Šibenik nastavlja povećavati Covid kapacitete, hladni program je ukinut te se zaprimaju samo hitni pacijenti. OB Zadar je već u dva navrata povećala kapacitete, hladni pogon je smanjen u djelatnosti kirurgije, otorinolaringologije i traumatologije. KBC Split privremeno obustavlja elektivni operativni program obzirom da su kadrovi preusmjereni u primarno-intenzivistički centar. OB Pula je napravila plan za prijem većeg broja oboljelih od Covida - nabrojao je Beroš. 

Naveo je kako je do sada trećom dozom docijepljeno 29.627 ljudi. Cijepljeno je tri posto djece u dobi od 12 do 14 godina s 29.306 doza te 18,6 posto mladih u dobi od 15 do 19 godina. 

- Cijepljenima su 8-10 puta manje šanse da se zaraze nego necijepljenima, a čak 20 puta su manje šanse za hospitalizaciju - poručio je Beroš.

Stožer razmatra potencijalni set mjera

Stožer razmatra potencijalni set mjera, istaknuo je potpredsjednik Vlade i čelnik Stožera Davor Božinović.

- Još uvijek traju razgovori, a javnost ćemo obavijestiti o zaključcima kad oni budu doneseni - rekao je naglasivši kako su i dalje najučinkovitije one osnovne mjere - držanje distance, nošenje maske, pranje ruku, prozračivanje, izbjegavanje okupljanja i zatvorenih prostora te cijepljenje. 

Pojačan je nadzor poštivanja epidemioloških mjera, dodao je istaknuvši kako je zadnjih tjedan dana provedeno 11.588 nadzora u kojima je uočeno da se nepravilnosti najčešće odnose na pružanje ugostiteljskih usluga izvan radnog vremena, nenošenje maski od strane konobara, nepoštivanje razmaka stolova, kao i nenošenje maski u javnom prijevozu. Izdano je 27 prekršajnih naloga, 176 pisanih upozorenja, 14 usmenih, 25 obavijesti o počinjenju prekršaja, podnijeto je 10 optužnih prijedloga i naplaćeno 17 novčanih kazni. 

Na Vladi je usvojen zaključak o nabavi dodatnih 10.000 doza lijeka Remdesivir za liječenje Covid oboljelih. 

- Remdesivir je jedini antivirusni lijek registriran za liječenje bolesti Covid-19 s upalom pluća, a kojima je potreban kisik - rekao je Beroš dodavši kako su financijska sredstva za nabavku lijeka osigurana u proračunu HZZO-a u iznosu 27,5 milijuna kuna. 

A kako cjepiva imamo viška, nastavljamo s donacijama. Ovog puta doniramo još 379.401 doza putem mehanizma Covax, a raspodijelit će se najpotrebitijim državama. 

'Klimatske promjene su ključna tema 21. stoljeća'

Govoreći o globalnoj konferenciji o klimi na kojoj je proteklih dana sudjelovao u Glasgowu, premijer je naglasio kako je to ključna tema 21. stoljeća.

- Cilj ove konferencije je osigurati smanjenje emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva, ali i metana, kako bismo sve brže globalno zatopljenje, koje je sada na 1,1 Celzijusa iznad razine predindustrijskog doba, zadržali ispod razine od 2 Celzijusa, a po mogućnosti što bliže 1,5 Celzijusa, u skladu s Pariškim sporazumom. Nastavi li se sadašnji trend globalnog zagrijavanja, to će imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet - istaknuo je dodavši kako Hrvatska ozbiljno vodi računa o zaštiti okoliša, stoga je važno da ubrzamo tranziciju na obnovljive niskougljične izvore energije.

- Hrvatska će do 2030. smanjiti emisije CO2 za 45 posto. Ciljna godina za prestanak korištenja ugljena je 2033., ali to ćemo nastojati postići i ranije. Također, cilj nam je do 2030. postići stopu od 39 posto obnovljivih izvora energije u konačnoj potrošnji, čime ćemo premašiti europski cilj od 32 posto. Želimo poticati čistu i inovativnu tehnologiju u sektoru mobilnosti što je i prilika za našu industriju, naročito na području električnih automobila - rekao je naglasivši kako će Hrvatska, kao mediteranska zemlja, pridonijeti globalnom cilju zaštite oceana tako što će pod zaštitu staviti 30 posto našeg dijela Jadrana.

Pozicija ministra Banožića je najstabilnija

Osvrnuo se i na sukob predsjednika Republike Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića naglasivši kako to opterećuje Hrvatsku vojsku, ali i javnost.

- Jasan je stav Vlade, koja se najčvršće protivi bilo kakvoj politizacije vojske. Nastojat ćemo na odgovoran način riješiti ova pitanja i to već u utorak na sjednici Vijeća za obranu. A prije toga sam zatražio od ministra da u ponedjeljak održimo pripremni sastanak s kolegijem zapovjednika HV-a, kako bih  osobno, neposredno od njih čuo koji su to problemi, ako postoje, u HV i kako oni vide bi Vlada, mogla dati dodatni doprinos.. Što se tiče pozicija članova Vlade, oni su stabilni, a kako vrijeme odmiče, ministar Banožić je najstabilniji. Toliko o poruci onima koji o tome pričaju potpuno neupućeni - poručio je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke