News

Komentari 0

Na sudu počelo razmatranje tužbe EK protiv AstraZenece

Na sudu počelo razmatranje tužbe EK protiv AstraZenece

AstraZeneca duboko žali zbog odluke Europske komisije da počne osudski postupak u vezi s ugovorom o isporukama cjepiva, poručili su iz kompanije

Nadležni sud u Bruxellesu počeo je u srijedu razmatrati tužbu koju je Europska komisija podnijela protiv farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv covida-19.

Europska komisija rekla je u ponedjeljak da je tužila AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovora o dobavi cjepiva protiv covida-19 i zato što ta tvrtka nema vjerodostojan program kojim će osigurati redovitost isporuka.

U pandemiji velikih razmjera na europskom kontinentu, na cjepivo AstraZenece gledalo se kao na ključan adut u procjepljivanju, kao i adut za cijepljenje stanovništva siromašnijih zemalja zato što taj proizvod, za razliku od nekih drugih, ne zahtijeva skladištenje pri vrlo niskim temperaturama i kao takav je podoban za isporuke. 

Smatra se da su kašnjenja isporuka cjepiva iz te britansko-švedske tvrtke jedan do razloga što Europska unija kasni u procjepljivanju stanovništva za Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama te Izraelom.

Odvjetnik Europske komisije rekao je na sudu u Bruxellesu da blok traži odmah isporuke iz svih tvornica navedenih u ugovoru, uključivo iz pogona u Britaniji, koja više nije članica Europske unije.

Na saslušanju koje je otvoreno za javnost i održava se po hitnom postupku, odvjetnik koji zastupa  AstraZenecu je rekao da u ugovoru ne stoji obveza tvrtke o isporukama cjepiva iz svih njezinih tvornica.

AstraZeneca ima tvornice u Nizozemskoj i Belgiji, koje su članice EU-a, ali i u Britaniji.

"AstraZeneca duboko žali zbog odluke Europske komisije da počne osudski postupak u vezi s ugovorom o isporukama cjepiva. Nadamo se da ćemo taj spor riješiti čim prije moguće", rekao je odvjetnik  proizvođača Hakim Boularbah.

Prvo ročište završilo je u srijedu u nešto više od sat vremena i strane su pristale na drugo ročište 26. svibnja.

Sudac se nada da će pravorijek izreći u lipnju.