Obavijesti

News

Komentari 57

Razljutio je sutkinju: Bivši šef HAC-a promijenio svoj iskaz

Razljutio je sutkinju: Bivši šef HAC-a promijenio svoj iskaz
5

Na suđenju bivšem premijeru i ostalim optuženima u slučaju Fimi Media svjedočio je Stjepko Boban. Na postavljena pitanja odgovarao je nesuvislo i razljutio sutkinju

VIDEO

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu i ostalim optuženima u slučaju Fimi Media svjedočio je Stjepko Boban koji je od kraja 2002. do 1.prosinca 2009. godine radio u Hrvatskim cestama, najprije kao direktor, a onda kao šef Uprave. Nakon toga je bio na čelu Uprave Hrvatskih autocesta do ožujka 2012. 

Rekao je da poznaje društvo Fimi Media s kojim su Hrvatske ceste imala jedan ugovor, i to u iznosu od 198 tisuća kuna, a radilo se o katalozima, rokovnicima i sitnim poklonima. Naglasio je da je društvo posao dobilo po zakonu. 

Tijekom cijelog svjedočenja Boban je na pitanja odgovarao nesuvislo i nepovezano, često suprotno od onoga što je govorio tijekom istrage čime je razljutio sutkinju Ivanu Čalić koja je od njega zatražila da počne odgovarati na pitanja koja mu se postavljaju. 

Tužiteljica je prije toga pokušala saznati zašto ga je Božidar Kalmeta pozvao na sastanak u restoran 'Baltazar' gdje je bio i Mladen Barišić. Nakon desetak minuta natezanja svjedok je rekao da mu je Kalmeta vjerojatno htio pokazati da Barišić ima velik utjecaj u HDZ-u. 

- Pretpostavljam da mi je htio pokazat važnost te osobe kako bi ubuduće od mene mogli očekivati neke usluge, no to se nije nikad dogodilo, rekao je Boban.

S obirom da je tijekom istrage rekao da su preporuke resornog ministra i Barišića bile nešto čemu se trebalo udovoljiti, sutkinja i tužiteljica tražile su od njega da objasni zašto na sudu govori drugačije. 

- Riječ je o tome da se preporuke od ministra razlikuju od onih koje mi daju suradnici. Ali, ja te preporuke nisam izvršavao, rekao je Boban i dodao da ga nitko ne može zastrašiti nečim da on to mora napraviti ako to nije prema zakonu.

Boban: Vijaduktu i Hidroelektri sam preporučio Fimi Mediju

Objasnio je da je tvrtkama izvođačima za HAC, Vijaduku u Hidroelektri preporučio Fimi Mediu za organizaciju svečanosti otvaranja dionica autocesta, a onda se osvrnuo i na famozni sastanak u Vladi u travnju 2007. godine na koji je Sanader pozvao direktore javnih poduzeća. 

Bivši premijer rekao im je da dolazi vrijeme izbora i da HDZ-u treba njihova pomoć da ih ponovo dobije. Rekao im je i da si moraju međusobno pomagati i držati se zajedno. Za Bobana je smisao njegovh riječi bila preporuka, pomaganje tvrtci koja je bila PR agencija s kojom bi radili. 

Iako Sanader nije spominjao nikakvo ime, Boban je ispričao kako se u jednom trenutku bivši premijer nagnuo prema Barišiću i pitao ga kako se zove tvrtka, na što mu je Barišić odgovorio 'Fimi Media'. Kasnije je u prostoriju ušao i Maček koji je spomenuo Z1 televiziju.

I Sanader i Maček prigovorili su iskazu svjedoka. Sanader tvrdi da je tema sastanka bila suradnja javnih poduzeća, dok je Maček naglasio da nije spominjao Z1 televiziju.

U nastavku suđenja 10 rujna na klupu za svjedoke će sjesti Božidar Longin i Andrej Sardelić.

Fabek: Barišić je tražio da financiram HDZ

Na ročištu u ponedjeljak ispitani su Anton Fabek i Robert Jukić. Fabek je rekao kako je Mladen Barišić prije izbora 2008. od njega tražio da tvrtka sudjeluje u financiranju HDZ-a. Novac je dao nakon sastanka u Vladi na kojemu su mu zaprijetili smjenom. Barišiću je prvo dao 500.000 kuna, a zatim još 10.000 eura. Fabek je istaknuo kako ni u jednom trenutku nije postojala opcija da se novac uplati na stranački račun već da se donese Barišiću. 

Robert Jukić rekao je kako su mu Sanader i Barišić osobno prigovarali da nije dovoljno senzibilan prema tadašnjoj vladajućoj stranci te da u državnoj tvrtki koju vodi radi ''na svoju ruku''. Rekao je i kako je suradnju s Fimi medijom prvi od njega tražio bivši rizničar stranke Mladen Barišić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko