Obavijesti

News

Komentari 133

Svjedok: HDZ mi je naredio da zaposlim ženu bez kvalifikacija

Bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković rekao je da mu je Barišić predao kuvertu s podacima Ivane Akmadžić i rekao da ju hitno treba promovirati

VIDEO

U nastavku suđenja za Fimi mediju na klupu za svjedoke je sjeo Boško Matković koji je od 2003. do 2009. godine bio direktor Zračne luke Zagreb. Njega je Božidar Kalmeta nakon parlamentarnih izbora 2007. godine, točnije u veljači 2008., pozvao na ručak u Baltazar i kada je došao tamo upoznao je Mladena Barišića i Nevenku Jurak. Rekao je da mu ih je Kalmeta predstavio i dočekao ga prijateljski rekavši mu da se ne boji, da ga neće smijeniti, a bio je zabrinut jer se u to vrijeme pričalo da bi ga mogao zamijeniti netko od HSS-ovca. Nevenku Jurak su zanimali oglasni prostori u Zračnoj luci za potrebe Hrvatska lutrije. Objasnio im je proceduru i način na koji sve funkcionira, a na kraju su za Fimi medijom sklopili posao vrijedan nekoliko tisuća kuna.

Prisjetio se i da je jednom prilikom nazvao Mladen Barišić koji mu je rekao da ga hitno treba i da dođe do carine kad stigne. Došao je do njega dan prije godišnjeg odmora, a Barišić mu je dao kuvertu sa životopisom Ivane Akmadžić i rekao da se oni u HDZ-u slažu da je hitno treba promovirati i postaviti na mjesto direktora prometa Zračne luke Zagreb. Matković je objasnio da se radi o vrlo odgovornoj funkciji i da je izrijekom odbio prijedlog jer Akmadžić nije imala kvalifikacije za taj posao. 

Barišić mu je rekao da ga se to uopće ne tiče, te da je to naložio Ivo Sanader i da se to mora izvršiti. Odgovorio mu je da to ne može tako ići i da će se narušiti sigurnost, te mu je pojasnio proceduru, a Barišić mu je rekao da nazove Ivanu Akmadžić i da njoj to objasni.

Nazvao ju je i rekao joj da to ne ide tako i da ju ne može postaviti za direktora jer su oni tako odlučili, na što mu je ona rekla da su joj prije osam dana rekli da ide na tu poziciju i što se on ima tome protiviti. Upozorio ju je da pripazi na ton i otišao na godišnji, a Barišić ga je nazvao s pitanjem što se bahati i što priča okolo kako mu HDZ može naređivati. 

'Ako ne budeš kooperativan zna se što slijedi'

Tada je počeo pritisak na njega na način da mu se govorilo ako ne bude kooperativan da se zna što slijedi. 

Inače, kada se čuo s Akmadžić rekao joj je da napiše rad o tome kako bi radila, ali kada se vratio s godišnjeg ona ništa nije napisala zbog čega je nazvao ministra Kalmetu i rekao u da će on biti odgovoran ako se što dogodi Zračnoj Luci, kao i Kalmeta kao ministar. Kalmeta je rekao da će pokušati napraviti što može, ali nije se javljao. Ipak, na kraju je rekao da napravi to iz čega je Matković shvatio da je Kalmeta na neki način podređen Barišiću. 

Kada je vidio da nema više kuda, zaposlio je Akmadžić kao direktoricu polovice prometa, s tim da je imala stručnog supervizora. Dao joj je sobu, a ona je bila strašno bahata. Kako tvrdi, odmah je tražila službeni auto i mobitel. Osim toga nije pristala uzeti mobitel s pozivnim broje 099, nego je tražila da kao svi direktori ima 098. Kada je u pitanju automobil, htjela je VW Passat. Kako nisu imali auto za nju, iznajmljivali su ga. Barišić ga je opet zvao i prozvao zbog ponašanja, na što mu je Matković rekao da je on običan direktor Carine i da mu nije nadređen, te da ga mogu smijeniti ako žele te mu je poklopio slušalicu.

Svjedok: Kalmeta mi je rekao danas ti, sutra ja

Unakrsno ispitivanje počeo je odvjetnik Čedo Prodanović. Matković je rekao da je naknadno došao do sazanja da je brat Ivane Akmadžić preko svojih odnosa i kontakata, a radio je s HEP-om, odnosno Barišićevim zetom Antom Despotom, tražio da se ona zaposli na tom mjestu. Nije znao reći kako je njezin brat došao u poziciju da može takvo nešto tražiti, a po njegovom saznanjima Akmadžić je još uvijek zaposlena kao direktorica.

Opisao je i kako ga je Božidar Kalmeta smijenio 2009. godine. Naime, pozvao ga je na sastanak i rekao mu da će biti smijenjen. Objasnio mu je da svakom dođe vrijeme.

- Danas ti, sutra ja, znaš kako to funkcionira u politici - rekao mu je Kalmeta i dodao da može biti veleposlanik u nekoj od zemalja s njemačkog govornog područja ili direktor HŽ-a. Dodao mu je da vidi što hoće pa da se javi, na što mu je Matković rekao da nema logike da ga smijeni jer je firma godinu ranije imala najbolje rezultate u povijesti da je on na funkciju došao preko javnog natječaja. Dodao je da će, ukoliko ga smijeni, ići na burzu rada. Za sedam dana opet su se našli i Kalmeta ga je pitao je li što odlučio, a on mu je rekao da ostaje pri svome. Uskoro je iz trećeg pokušaja smijenjen na Skupštini. 

Mihanović: Sanader je rekao da je izborna godina i da pomognemo stranci

Nakon Matkovića, svjedočit je počeo Damir Mihanović, nekadašnji član uprave Croatia osiguranja koji je u javnosti prvi progovorio o izvlačenju novca preko 'Fimi medije'. Rekao je da je CO imalo poslovni odnos s Fimi medijom 2004. godine jer je na zahtjev tadašnje Uprave razgovarao s Mladenom Barišićem koji je imao veliki politički utjecaj. Objasnio je da je CO bilo jedini obveznik Zakona o javnoj nabavi od svih osiguravajućih društava, kao i da su dali prijedlog promjene tog zakona. Barišić mu je tada preporučio da na natječaj zovu Fimi mediju.

Drugi put je za Fimi mediju čuo u tavnju 2007. godine na famoznom sastanku u Banskim dvorima na kojem su bili Sanader, Maček, Barišić i direktori javnih poduzeća. Na prvom dijelu sastanka razgovarali su o tome kako Vlada može pomoći javnim poduzećima, a nakon toga je Sanader rekao da je izborna godina i da državna poduzeća mogu nekako pomoći i stranci. 

- Zvat će vas Barišić, on će vam dati upute što se od vas očekuje. Sanader je Barišića pitao Mladene kako se zove ona firma, na što mu je ovaj odgovorio Fimi medija - rekao je Mihanović kojeg je nakon par dana Barišić pozvao kod sebe u Carinsku upravu i rekao mu da pozove Nevenku Jurak i dogovori se s njom o poslovima koje mora raditi s Fimi medijom.

- Znao sam da smo u potencijalnim problemima i da tom zahtjevu ne smijemo udovoljiti jer bi mogli kazneno odgovarati. Zato sam o svemu obavijestio predsjednika Uprave Hrvoja Vojkovića i Ljerku Šeparović. Dogovorili smo se da ćemo odugovlačiti sa svim time. Nekoliko dana kasnije nazvao me Barišić i rekao Damire ti si jedini direktor koji još nije primio gospođu Jurak. Moram šefu podnijeti izvjšće i ne bi bilo dobro da to tamo spomenem - prisjetio se Mihanović koji je dan nakon tog razgovora nazvao Nevenku Jurak i rekao da neće biti izravnih pogodbi s CO nego će se raspisati natječaj na koji se može javiti. 

Na posljednjem ročištu svjedočio Dabiša Bučanac

Na posljednjem ročištu svjedočio je Dabiša Bučanac, koji izjavio da je Plinacro s Fimi medijom sklopio četiri ugovora vrijedna 5,4 milijuna kuna, a neki nisu bili u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.  Svjedokinja Nevenka Cujzek izjavila je da je MUP potpisao dva ugovora s Fimi medijom. Tadašnji ministar Ivica Kirin naložio joj je da se upozna s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi medije. Navela je da su Jurak i optuženi Mladen Barišić prije potpisivanja ugovora posjećivali Kirina u uredu.

Bivši premijer Ivo Sanader, stranka HDZ i još troje bivših stranačkkih dužnosnika optuženi su za nezakonito izvlačenje oko 70 milijuna kuna iz državnih tvrtki i punjenje HDZ-ova stranačkog 'crnog fonda'. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 133

VIDEO

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.

Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'
TRAGEDIJA U DUGOM SELU

Susjedi o vozaču koji je pregazio curicu: 'Mladić je danima pazio kako vozi, ali cesta je užasna'

Vozač kamiona skretao je u sporednu ulicu i pritom udario djevojčicu. ‘Ljudi pomozite, zovite Hitnu’, u šoku je vikao vozač
Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...