Obavijesti

News

Komentari 12

Gion: Za Inu je bilo pozitivno izdvajanje plinskog poslovanja

Gion: Za Inu je bilo pozitivno izdvajanje plinskog poslovanja
4

Miro Brkić je trebao svjedočiti o Sanaderovom imovinskom stanju nakon povratka iz Austrije, no nije došao na ročište. Svjedočio je financijski revizor Gabor Gion

VIDEO

Na Županijskom sudu u Zagrebu je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL. 

Sanaderov prijatelj Miro Brkić, koji se nije pojavio na suđenju, trebao je svjedočiti o Sanaderovom imovinskom stanju nakon povratka iz Austrije početkom 90-ih godina. Trebao je potvrditi ili odbaciti tvrdnju da je bivši premijer ratni profiter, već da je radom u Austriji stekao imovinu.

Svjedočio je financijski revizor iz Mađarske, Gabor Gion, kojeg su u pregovarački tim pozvali zbog dobrog poznavanja hrvatskog jezika i stanja u industriji. Od 2004. godine je jedan od vođa Ininog revizorskog tima. Istaknuo je kako je Ina 2008. godine bila u vrlo lošem financijskom stanju. 

- Ina je gubila na padu cijena nafte koje su sa 140 dolara po barelu u par mjeseci pale na 40 ili 50 dolara - rekao je.

Tvrdi da je početak krize za Inu bio u zadnjem kvartalu 2008. Zbog globalne krize bilo je jako teško doći do financijskih sredstava jer ni banke međusobno nisu davale kredite. 

- Ina sigurno nije bila u mogućnosti otplatiti iznos kredita od milijarde dolara, ako bi kredit dospio na plaćanje u cijelosti. Ina nije prikrila pokazatelje krajem 2008. Inu je spasila činjenica da se potpisao ugovor o prodaji plinskog poslovanja između Ine i Vlade, odnosno državne tvrtke - pojasnio je Gion.

Istaknuo je kako posao revizora nije da govori o tome je li tvrtka poslovala dobro ili ne, već je zadatak da revidira konsolidirano i nekonsolidirano financijsko izvješće da se vidi daje li tvrtka fer izvještaje u zadnjem kvartalu. 

Suđenje se nastavlja 17. i 18. svibnja svjedočenjem Mađara Fazekasa i Rusa Gucerijeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.