Obavijesti

News

Komentari 46

Čobanković: Štef, ti znaš tko za prodaju daje zeleno svjetlo

Čobanković: Štef, ti znaš tko za prodaju daje zeleno svjetlo
4

Petar Čobanković je jedan od optuženika koji je priznao da je Sanaderu pomogao da se okoristi kupoprodajom zgrade u Planinskoj. Tako se nagodio s USKOK-om

VIDEO

Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu nastavljeno je u srijedu svjedočenjem bivšeg ministra Petra Čobankovića. Čobanković je rekao kako je bio predsjednik skupštine Hrvatskih šuma kada mu je član uprave Mato Šimac predložio da Hrvatske šume kupe zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu, koja je bila u vlasništvu Stjepana Fiolića.

- Fiolić i Sanader bili su u jako dobrim odnosima. O toj prodaji razgovarao sam i s Fiolićem i sa Sanaderom i nakon jednog razgovora s Fiolićem rekao sam mu: "Štef, ti znaš tko za takvo nešto daje zeleno svjetlo. O tome bi trebao razgovarati sa Sanaderom" - prisjetio se Čobanković.

Sanader mu je naložio da ni u kojem slučaju Hrvatske šume ne smiju biti direktan kupac od mesnica Fiolić, nego da na neko leasing društvo kupi zgradu u Planinskoj i onda ga proda Hrvatskim šumama. Također mu je rekao da strogo vodi računa o proceduri i da sve bude prema zakonu. 

Čobanković je zvao predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Darka Beuka i prenio mu nalog Sanadera, i koliko se sjeća, za 60 posto zgrade u Planinskoj cijena je bila 25 milijuna kuna. 

- No, stručne službe Hrvatskih šuma utvrdile su da imovinsko pravni odnosi oko te zgrade nisu potpuno riješeni, a imali su i primjedbu na visinu cijene i zaključili su da se ne ide u kupovinu tog prostora. Nalaz stručnih službi podržao je i Beuk, a ja sam se složio s time - rekao je Čobanković. S time je upoznao i Fiolića te da od tog posla na kraju nije bilo ništa.

"Bio sam uvjeren da nećemo kupiti taj prostor"

Nakon što prvi pokušaj prodaje nije uspio, ponovno su nakon izbora 2007. godine krenuli s inicijativom da se Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva ujedini na jednoj lokaciji, jer su bili na nekoliko lokacija za koje su plaćali najam. U ožujku 2008. godine Sanader je pokrenuo inicijativu da se to riješi, da se nađe prostor, a već u travnju došao je Fiolić.

- Čuo je da ima potrebe ponovno za poslovnim prostorom i ponudio mi je zgradu u Planinskoj, usput me informiravši da su imovinsko pravni poslovi potpuno regulirani - rekao je Čobanković. Nakon toga su njih dvojica otišli kod Sanadera, koji se usuglasio da Čobankovićevo ministarstvo ide u kupovinu te zgrade. Također im je rekao i da bi najbolje bilo da se u posao ide preko Hypo leasinga.

- Bio sam uvjeren da nećemo kupiti taj prostor, da se neće riješiti imovinsko pravni odnosi i sve aktivnosti sam vodio s uvjerenjem da mi to nećemo kupiti - tvrdi Čobanković. 

Ročište u slučaju Planinska je za danas završilo. Čobanković je još dodao detalje te govorio o ulozi koju su imali Sanader i Fiolić.  Sanaderova obrana se usprotivila navodeći kako svjedok cijelo vrijeme čita s papira. 

Vijeće je napravilo stanku i procijenilo da nije čitao, a nakon toga je Prodanović tražio da se bilješke kopiraju kako bi neko drugo vijeće to imalo u vidu ukazujući kako postoji sumnja da je iskaz svjedoka koordiniran s USKOK-om, posebice kad se uzme u obzir da je Čobanković dobio tako blagu kaznu. 

Suđenje se nastavlja u četvrtak kada će Čobanković odgovarati na pitanja obrane.  

Optuženi Sanader, Fiolić, Čobanković i Mlinarević

Posljednja rasprava u slučaju Planinska bila je travnju kada je svjedočio Stjepan Fiolić koji je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna "provizije". Osim Sanadera, Fiolića i Čobankovića, optuženik u ovom slučaju je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo Ministarstvo regionalnog razvoja.

Ivu Sanadera terete da je pogurao sklapanje spornog posla pa je Vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak nosi potpise, Milanović će mu dati mandat za sastavljanje Vlade

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske u petak u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima