News

Komentari 0

Na Tik Toku osvanuo video s novim prijetnjama američkim školama, prijete i bombama

Na Tik Toku osvanuo video s novim prijetnjama američkim školama, prijete i bombama

Uznemirujući video koji prijeti pucanjem po školama pojavio se samo dva tjedna nakon najveće tragedije te vrste koju je SAD vidio od 2018. godine

Tik Tok trend koji prijeti i poziva na nasilje u američkim školama uznemirio je učenike i roditelje, a vlasti ih potiču da takve videozapise prijavljuju. Anonimna osoba je putem videa sugerirala da bi do idućeg pucanja moglo doći u petak, 17. prosinca, u školama diljem države. Vjeruju da video dolazi iz države Arizone pa su potaknuli učenike da taj dan ostanu doma.

Nekoliko školskih okruga i policijskih uprava odgovorilo je uvjeravajući zajednicu da ne postoje vjerodostojne prijetnje o napadu na škole. Narod u to ipak slabo vjeruje, osobito zato što je prije nešto više od dva tjedna 15- godišnjak ubio četvero učenika i ozlijedio šest osoba. Motiv je i dalje nejasan, a tinejdžer je oružje dobio od roditelja za Božić.

U danima nakon pucnjave, šerif okruga Oakland, Michael Bouchard, rekao je da je grad potresen "velikim porastom prijetnji" nasiljem, prenosi Independent.

U utorak su zato škole u okrugu Oxford bile prisiljene zatvoriti svoja vrata  nakon što je okrug primio prijetnju usmjerenu na učenike i profesore srednje škole.

Na Floridi je školski okrug Citrus pozvao roditelje i učenike da ne pridaju videu toliko pažnje i da ga ne promoviraju.

- Ovog jutra smo na društvenim mrežama vidjeli porast glasina u vezi sa viralnom objavom prijetnji školama- piše u izjavi postavljenoj na Facebook stranici okruga- Čini se da učenici, zajedno s roditeljima, ili dijele objavu ili manipuliraju izvornom objavom kako bi usmjerili novu prijetnju prema određenoj školi. To u mnogim školama stvara nemire danas. Zbog toga su mnoge naše škole preplavljene pozivima roditelja koji ispituju o najnovijim prijetnjama i vjerodostojnosti istih.

Okrug je pozvao ljude da sve konkretne prijetnje prijave policiji, a ne da ih dijele dalje.

- Ne tražimo samo učenike, već i roditelje, da odmah prijave informacije o određenoj prijetnji policiji - prijetnje NEMOJTE dijeliti dalje na društvenim mrežama- sugerirali su.

Također su rekli i da od četvrtka ujutro nisu primili "nikakve naznake vjerodostojne prijetnje bilo kojoj od škola u okrugu" i da će njihove škole biti otvorene u petak.

Dodali su i da je u srednjoj školi Crystal River, u četvrtak ujutro, aktiviran sustav za uzbunu zbog hitne medicinske pomoći u koju je uključen učenik koji "nije imao nikakve veze s prijetnjom bilo koje vrste".

U Illinoisu, policijska uprava Glenview prijetnju je prokomentirala na svojoj Twitter stranici.

- Policijska uprava Glenview svjesna je prijetnje koja kruži društvenim mrežama u vezi s pucnjavom u školama i prijetnjama bombama u svakoj školi u zemlji u petak, 17. prosinca 2021. godine- piše u izjavi.

 

Najčitaniji članci