Obavijesti

News

Komentari 306

'Hrvati iz BiH se mogu cijepiti kod nas besplatno. Cijepit ćemo i građane bez zdravstvenog'

'Hrvati iz BiH se mogu cijepiti kod nas besplatno. Cijepit ćemo i građane bez zdravstvenog'

Do kraja kolovoza prevladat će delta soj, ali što je više cijepljenih to je sve manje oboljelih. U velikom su riziku oni koji nisu cijepljeni, rekao je Andrej Plenković

VIDEO

Vlada je raspravljala o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i potres, a veći dio sjednice bio je posvećen cijepljenju.

PRATITE UŽIVO Sjednica Vlade

Donijet ćemo odluku koja je važna za Osječku i Vukovarsku županiju zbog problema s komarcima. Izdvojit ćemo tri milijuna kuna kao pomoć tim županijama, rekao je Plenković na početku sjednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potom se osvrnuo na cijepljenje i delta soj.

- Imamo 46,8 posto cijepljenih jednom dozom, vjerujem da ćemo uskoro doći do 50 posto. 39 posto ljudi je cijepljeno drugom dozom. To još uvijek nije dovoljno. Do kraja kolovoza prevladat će delta soj, ali što je više cijepljenih to je sve manje oboljelih, tako javljaju zemlje u kojima je delta već dominantan soj, to je jako važno. I kod su podaci takvi da su u većem riziku oni koji nisu cijepljeni. Od dosad preminulih u Hrvatskoj, njih više od 92 posto su bili stariji od 62 godine, pa apeliram na starije da iskoriste mogućnost cijepljenja. Cjepiva ima u izobilju - rekao je Plenković.

Plenković o cijepljenju: 'To je jedini pravi način za zaštitu i da se oslobodimo restrikcija'
Plenković o cijepljenju: 'To je jedini pravi način za zaštitu i da se oslobodimo restrikcija'

- Omogućit ćemo svim hrvatskim državljanima, i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje, da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno. Mogu doći Hrvati iz svijeta i cijepiti se besplatno. Imamo toliko cjepiva da mogu doći i drugi - istaknuo je Plenković.

Podsjetio da se Vlada učinila sve da ne dođe do otkaza i kraha gospodarstva tijekom špice epidemije korona virusa. 

- Premda nas je kriza koštala, mi smo za potpore i plaća izdvojili 12 milijardi kuna. Osigurali smo plaće za 700.000 radnika. To je naše postignuće. U tom kontekstu su ohrabrujući brojevi onih koji su zaposleni. Imamo veći broj osiguranika u odnosu na lani i to za više od 50.000 tisuća. Imamo i više osiguranika nego 2019. godine. Da bismo nastavili povoljne trendove moramo voditi i dalje konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima i tu smo obavili razgovore sa sindikatima i poslodavcima. Dogovoren je mehanizam koji bi trebao potaknuti cijepljenje - rekao je.

Tomo Medved izvijestio je o aktualnoj situaciji vezanoj uz potres na Baniji.

'Treba regulirati da se radnike za rad nedjeljom i praznicima plati više, a ne zabranjivati rad'
'Treba regulirati da se radnike za rad nedjeljom i praznicima plati više, a ne zabranjivati rad'

Više od 3000 post-covid pacijenata je samo u bolnici u Dubravi, rekao je Vili Beroš, te upozorio i na taj segment korona krize, a to su poljedice bolesti nakon što je zaraženi prebole. Više od 70 posto pozitivnih od ukupnog broja testiranih u Hrvatskoj zaraženih su delta sojem, dodao je.

Davor Božinović kazao je da su od zadnje sjednice Vlade donesene odluke vezano za okupljanje i prelazak graničnih prijelaza koje će vrijediti do kraja srpnja. Uglavnom se radi o odlukama koje su vrijedile do 15. srpnja, pa su produžene.

Potom je naveo koje nepravilnosti su otkrivene u kontrolama.

- Što se tiče nepravilnosti one se odnose na ugostitelje i tiču se nepravilnosti kod usluživanja gostiju na otvorenom koji ne sjede za stolovima, nenošenje zaštitnih maski i slično. Utvrđene su 104 mjere kršenja samoizolacije - kazao je Božinović. 

Vlada je, uz ostalo, razmotrila i prijedlog  o produžetku financiranja u 2021. godini programa energetske obnove obiteljskih kuća i  Izvješće o provedbi Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije za 2020.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude
POGLEDAJTE VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude

Ubrzo nakon stravičnog napada u šoping centru u Sydneyju, objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako napadač s velikim nožem lovi ljude po centru, a onda je naišao na muškarca koji nije bježao

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...
Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić