Obavijesti

News

Komentari 113

Plenković: Milanović šalje zbunjujuće poruke, ispada da je problem postupati po zakonu

Plenković: Milanović šalje zbunjujuće poruke, ispada da je problem postupati po zakonu
5

Činjenica je da su brojni pravni stručnjaci jučer u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi i kako postupaju tijela i tko može znati što ona radi, stvar je savršeno jasna, rekao je premijer na sjednici Vlade

VIDEO

Imamo ovaj slučaj koji okupira javnost skoro tjedan dana i važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne da kao neki drugi, konkretno predsjednik Republike, šaljemo zbunjujuće poruke javnosti. Govorim to zato jer ispada da je problem ako Vlada i pravosudna tijela, pa i policija postupaju prema zakonu. To je bit rasprave. Ispada da se dio medijskih i političkih krugova čudi da Vlada postupa po zakonu, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, osvrnuvši se na aferu Janaf i višednevnu prepirku s predsjednikom Zoranom Milanovićem oko toga tko je trebao znati za istragu. 

Milanović danima tvrdi kako su premijer i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, za istragu znali, a ako nisu znali da su trebali znati posebno zbog toga što je premijer Dragana Kovačevića u veljači ponovno imenovao na čelno mjesto Janafa te da je on dok je bio premijer sve znao.

- Ispada da ima onih koji nisu razumjeli koja je naša politika u borbi protiv korupcije, a politika je da - nema nedodirljivih - rekao je.

Bit je da nema imena i prezimena, nema stranačke iskaznice, nema dužnosti koju netko obnaša, naglasio je, koja bi ga eventualno zaštitila od tijela koja su dužna po zakonu provoditi radnje ako imaju indicije da netko radi protiv zakona.

- Činjenica da su brojni pravni stručnjaci jučer u svojim istupima pojasnili javnosti o čemu se radi i kako postupaju tijela i tko može znati što ona rade, stvar je savršeno jasna. Očito ima nekih kojima takav zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan. To je problem kako se postupalo u vrijeme neke druge Vlade - rekao je istaknuvši kako je postupanje po zakonu dobro, normalno i očekivano. 

- Kome bi bilo više u interesu nego meni da u onom slučaju Varga pukne i da znam na vrijeme, a ne da sve izađe u javnost. Kome bi bilo više u interesu nego meni da u slučaju Rimac da ne puknu mjere baš prije parlamentarnih izbora, i da prije nego što sastavljam izborne liste znam da će tri mjeseca kasnije netko završiti u pritvoru - zapitao se.

Tijela koja rade svoj posao na temelju zakona, posao rade upravo onako kako im je zakon propisao da rade, naglasio je.

- Institucije imaju otvorene ruke da rade samostalno, a ne da dolaze na ispovijest k meni po odobrenje što da, a što ne. To je uljuđena zemlja i demokracija - rekao je. 

Bit je, dodao je, da se fenomen korupcije pokuša iskorijeniti. 

- Svi koji ovo gledaju trebaju osvijestiti kakva je naša Vlada, kakvu politiku vodimo i da se fenomen korupcije treba iskorijeniti. Nije dobro da postupanje prema zakonu ispada čudno - poručio je pozvao da se poštuje neovisnost pravosudnih institucija.

- Budimo oprezni kako ih komentiramo. Da budem do kraja otvoren, da smo sve ovo što smo čuli zadnjih dana, čuli od mene kao predsjednika Vlade i HDZ-a, bila bi revolucija, 100 posto. To isto tako treba analizirati. Tijela će i dalje raditi po zakonu i temeljem ovlasti koje su im date, a svi skupa moraju shvatiti da smo u demokraciji, vremenu trodiobe vlasti i da nema tog političkog autoriteta koji će određivati koji će se procesi voditi, a zato i jesmo članica EU - zaključio je Plenković.

Broj zaraženih pada treći tjedan za redom

Zagreb: U Banskim dvorima održana je 11. sjednica Vlade RH

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je broj zaraženih koronavirusom u padu treći tjedan zaredom, dok je u posljednjih sedam dana stopa novozaraženih smanjena za 5,2 posto.

- U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u zadnjih sedam dana manja je za 5,2 posto u odnosu na prethodni tjedan. S tim u vezi, tendencija smanjenja postotka hospitaliziranih u odnosu na broj akutnih slučajeva iznosi 13 posto - rekao je Beroš.

Od ukupno broja hospitaliziranih 9,71 posto je na respiratoru, što je više za 1,71 posto u odnosu na prošli tjedan. Postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih od početak epidemije je 1,68 posto.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mjera i pravovremeno cijepljenje protiv respiratornih infekcija kao najučinkovitije mjere prevencije.

U Hrvatskoj je trenutno 1200 aktivnih bolesnika s Covidom-19, na bolničkom liječenju je trenutno 266 pacijenata.

U proteklih tjedan dana zaprimljeno je 219 oboljelih, na respiratoru je stavljeno 23, dok su otpuštena 223 pacijenta. Prosječna dob zaraženih je 49,2 godina. 

U proteklom tjednu zabilježena su 73 nova slučaja koronavirusa među zaposlenima u zdravstvu, a 426 djelatnika su u samoizolaciji.

Beroš je izvijestio da su revidirane smjernice kojima je skraćeno vrijeme izolacije za asimptomatske osobe, kao i oboljelih s blagom ili umjerenom kliničkom slikom s minimalno 14 na minimalno 10 dana.

Također, zdravstvene ustanove ne smiju uvjetovati primitak bolesnika kojima je potrebna hospitalizacija ili provođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka negativnim PCR testom koji nije stariji od 48 sati, osobito u hitnim situacijama ili kad odgoda može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja. Preporuke su proslijeđene liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima.

Ravnateljima bolnica upućena je obavijest da radi smanjenja lista čekanja na pojedine usluge prilikom izdavanja odobrenja za dopunski rad liječnika vode računa o izvršenim obvezama u matičnoj ustanovi, rekao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, izvijestio je kako je proteklog tjedna proveden nadzor nad 25.722 poslovna subjekta i okupljanja te da je izdano 1397 upozorenja zbog nepridržavanja odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Inspektori su podnijeli dva prekršajna naloga zbog nepridržavanja preporuke o fizičkoj distanci - na jednom koncertu i jednom ugostiteljskom objektu - rekao je Božinović. 

U sustavu socijalne skrbi proveden je nadzor u 1394 objekta, a nepravilnosti su utvrđene u 272 objekta. Najčešće se radilo o izostanku evidencije o dezinfekciji prostora, mjerenju temperature te neprozračivanju zajedničkih prostora.

Podsjetio je kako su uvedene restriktivnije epidemiološke mjere na prijedloge županijskih stožera Sisačko-moslavačke, Splitsko-dalmatinske te Ličko-senjske županije. 

Nacionalni stožer donio je i odluku da se kafićima i noćnim klubovima do 7. listopada produžava ograničavanje rada najduže do ponoći.

U zadnjih sedam dana postavljeno je dodatnih devet kontejnera za medicinske ustanove s područja Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Splitsko-dalmatinske županije te jedan šator za KB Merkur u Zagrebu.

192 građana u hostelu Arena

Ravnateljstvo civilne zaštite provelo je demobilizaciju Studentskog doma Cvjetno naselje i mobilizaciju Hostela Arena, u koji su sada smještene 192 osobe koje su ostale bez doma nakon potresa u Zagrebu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.