Obavijesti

News

Komentari 89

Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'

Načelnik 'vadi' Lovru: 'Sve se radilo za boljitak naše općine'
1

Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka vijeća, kažu u Općini Nerežišća

VIDEO

Nakon što su 24sata objavila ključne dokumente o prenamjeni pašnjaka Lovre Kuščevića u vrijedne građevinske terene, čime je ministar uprave stekao zemlju vrijednu milijune, oglasila se i Općina Nerežišća, u kojoj je Kuščević bio načelnik od 2005. do 2016. Njegov nasljednik Svemir Obilinović poslao je priopćenje u kojem, ukratko, objašnjava kako je zemljište prenamijenjeno svima koji su tražili, pa i obitelji Kuščević, i to zato jer je to 'dobro za općinu i turizam' te moli medije za razumijevanje jer je u tijeku turistička sezona pa nije primjereno 'negativno izvještavanje'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vijest Kuščević 00:49

Uostalom, pročitajte sami:

- S namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovru Kuščevića, želimo uputiti jasnu poruku kako su izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine i usmjerenju k turizmu kao strateškoj grani za razvoj naše općine, ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede (prvenstveno OPG-ova).

U predmetnim izmjenama i dopunama plana koje se ovih dana spominju u medijima, svim građanima i pravnim subjektima je pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta, ukoliko nije bilo zakonskih prepreka, a radi se o nekoliko desetaka podnositelja zahtjeva i ukupno formiranih 55300 m2 novog građevinskog zemljišta. S obzirom na okolnosti, želimo podsjetiti na proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, koja je dugotrajna i transparentna te nikako ne ovisi o samovolji pojedinca.

Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi predstavničko tijelo - Općinsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju stručni izradivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt — urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom).

Prije donošenja prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne Županije u pogledu usklađenosti tog plana s prostornim planom Županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih JLS (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, što je naravno slučaj i kod ovih izmjena.

Napominjemo kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja prostornog plana osim kao administrativna podrška općinskom vijeću, kad se formalno utvrđuje prijedlog plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga prostornog plana. Radi se o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i javnim izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenje od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS).

Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka općinskog vijeća. Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem. Pozivamo Vas da posjetite Nerezišća i uvjerite se i sami kako općinu vodimo razvojno i transparentno - stoji u priopćenju Ureda načelnika.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.