Obavijesti

News

Komentari 0

Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja do 2027. u javnoj raspravi! I vi možete sudjelovati

Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja do 2027. u javnoj raspravi! I vi možete sudjelovati

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pozivaju zainteresiranu javnost da se aktivno uključi u javno savjetovanje te dostavi svoje primjedbe i prijedloge

VIDEO

Nacrt Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje 2027., čiji ukupni trošak provedbe iznosi više od 16 milijardi kuna, upućen je u javnu raspravu koja će trajati do 19. studenoga.

Planirani nastavak reforme obrazovnog sustava, kako je predviđeno nacrtom Nacionalnog plana, obuhvaća modernizaciju sustava na svim razinama odgoja i obrazovanja te uključuje osiguravanje pristupa ranom predškolskom odgoju i obrazovanju (RPOO) i poboljšavanje odgojno-obrazovnih ishoda učenika u osnovnim i srednjim školama te osiguravanje više razine zapošljivosti osoba s kvalifikacijama u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju i povećanje udjela odraslih polaznika u obrazovanju odraslih.

Svi žele najbolje obrazovanje, a nitko ne mari za učitelje koji to obrazovanje trebaju dati djeci
Svi žele najbolje obrazovanje, a nitko ne mari za učitelje  koji to obrazovanje trebaju dati djeci

Uključuje i povećanje dostupnosti i završnosti visokog obrazovanja, unaprjeđenje odgoja i obrazovanja djece, odnosno učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskoga naroda izvan Hrvatske te primjenu digitalnih tehnologija u obrazovnom sustavu.

Nacionalnim planom pobliže se definiraju provedba strateškog cilja i prioritetna područja javnih politika za sektor odgoja i obrazovanja iz Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. (NRS).

Kao prioritetna područja javnih politika koja predstavljaju i okvir za definiranje posebnih ciljeva navodi se pristupačnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja; stjecanje i razvoj temeljnih i strukovnih kompetencija; unaprjeđenje visokog obrazovanja te usklađeno i perspektivno tržište rada.

U Keniji djecu u školi uče kako zaklati kokoš, od roditelja traže da na vježbe donesu meso
U Keniji djecu u školi uče kako zaklati kokoš, od roditelja traže da na vježbe donesu meso

Opis razvojnih potreba i razvojnih potencijala pripremljeni su na razini tematskih područja odgojno-obrazovnog sustava - rani i predškolski, osnovnoškolski odgoj i obrazovanje te srednjoškolsko opće i umjetničko obrazovanje; strukovno obrazovanje i osposobljavanje i obrazovanje odraslih; visoko obrazovanje; odgoj i obrazovanje djece/učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pripadnika nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskoga naroda izvan Hrvatske te primjena digitalnih tehnologija u obrazovnom sustavu.

U sklopu tih pet tematskih područja definirano je i deset posebnih ciljeva koji pridonose ostvarenju NRS-a, uz pripadajuće provedbene mjere na svim razinama odgoja i obrazovanja te pokazatelje ishoda.

Kao posebne ciljeve navodi omogućavanje pristupačnosti sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svakom djetetu; poboljšanje odgojno-obrazovnih ishoda učenika uz unaprijeđenu kvalitetu, učinkovitost, efikasnost i pravednost sustava osnovnoškolskog i općeg srednjoškolskog obrazovanja; osiguravanje više razine zapošljivosti osoba s kvalifikacijama povećanjem kvalitete i relevantnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Visoko obrazovanje je ozbiljan posao. Mnogi to još ne shvaćaju
Visoko obrazovanje je ozbiljan posao. Mnogi to još ne shvaćaju

Posebni ciljevi su i povećanje udjela odraslog stanovništva u procesima cjeloživotnog učenja poboljšanjem kvalitete i relevantnosti programa za obrazovanje odraslih; povećanje završnosti unapređenjem i osiguravanjem kvalitete, relevantnosti i dostupnosti visokog obrazovanja; osiguravanje pristupa odgoju i obrazovanju učenicima s teškoćama u razvoju i studentima s invaliditetom.

Kao posebne ciljeve Nacionalni plan navodi i povećanje dostupnosti aktivnostima identifikacije, odgojno-obrazovnog rada, praćenja i podrške darovitoj djeci i učenicima uspostavom jedinstvenog i koherentnog sustava; unapređivanja odgoja i obrazovanja djece i učenika pripadnika nacionalnih manjina, kao i pripadnika hrvatskoga naroda izvan Hrvatske te nastavak informatizacije sustava obrazovanja.

Ograničava se rad profesorima koji su navršili 65: Fakulteti im hitno produljuju radne ugovore
Ograničava se rad profesorima koji su navršili 65: Fakulteti im hitno produljuju radne ugovore

Ukupan procijenjeni trošak provedbe Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027. godine iznosi 16,014 milijardi kuna.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja pozivaju zainteresiranu javnost da se aktivno uključi u javno savjetovanje te dostavi svoje primjedbe i prijedloge.

U javnu raspravu Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je i prateći nacrt Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja sustava obrazovanja za razdoblje do 2027., za razdoblje od 2022. do 2024.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina