Obavijesti

News

Komentari 197

Nadan pod blokadom: Pronašli su mu još 11,6 milijuna kuna?

Nadan pod blokadom: Pronašli su mu još 11,6 milijuna kuna?
6

Uskok tereti Nadana Vidoševića da je iz Hrvatske gospodarske komore izvukao 27 milijuna kuna, no sumnjivi su i milijuni kod žene, djece, primanja njegove majke...

VIDEO

Nikome ne odgovaram, nitko me ne kontrolira, nemam odgovornosti i nisam isturen jer Komora nije politički interesantna, znao je reći Nadan Vidošević dodajući u šali kako postoji samo jedno bolje radno mjesto od njegova u HGK , i to mjesto predsjednika države .

Na tu poziciju pokušao je doći 2010., no nije uspio. No nije za time ni mnogo plakao. Vidošević je na čelo Komore zasjeo 1995. i na njemu bio punih 18 godina, do izbijanja afere Remorker u studenome 2013.

Muž posljednji sazna

Uskok je Vidoševića optužio da je HGK “opelješio” za 27 milijuna kuna. Nakon izbijanja afere istražitelji su temeljito pročešljali Vidoševićevu imovinu, primanja njegove majke, supruge i troje djece te utvrdili da ne mogu objasniti odakle im još 11,6 milijuna kuna. Stoga su blokirali imovinu Vidoševićevih - vilu u Zagrebu, nekretnine u Omišu i Gorskom kotaru, zbirku skupocjenih umjetnina vrijednu 30 milijuna kuna, zbirku oružja vrijednu 296.000 kuna, zbirku satova i nakita, automobile, dionice...

Uskok Vidoševića tereti da je od 2006. do veljače 2011., zlouporabljujući ovlasti predsjednika HGK, osmislio način izvlačenja novca iz Komore. Kako bi realizirao plan, povezao je u zajedničko djelovanje Zdenku Peternel, svoju desnu ruku i predstojnicu svojeg ureda u HGK, Josipu Mladinov , voditeljicu Službe za financije i računovodstvo HGK, Davora Komeričkog , direktora tvrtke Aquis , te Jasnu Mikić , savjetnicu za financijsko-računovodstvene poslove Službe za financije i računovodstvo HGK.

Dalibor Urukalović/PIXSELL

Opisujući događaje nakon uhićenja Zdenke Peternel iz listopada 2013., šestookrivljena Vesna Rodić je rekla kako je nakon konferencije za novinare, nakon uhićenja Peternelove, Vidošević rekao: “Muž uvijek posljednji sazna”. Rodić se u svojoj tvrtki Tera nekretnine poslije te pressice sastala s Nadanom, njegovom suprugom, bratom Zdenke Peternel i njezinim braniteljem. Nakon što su Vidoševiću ispričali što se dogodilo Zdenki Peternel, rasplakao se i rekao kako mu je užasno teško, da je on kriv i da je sve to zbog njega te da je on zapravo cilj.

Rasplakao se

- Rekao je da je siguran u Peternel, da će joj financijski pomoći koliko god bude trebalo, s time da je njezinu branitelju posebno istaknuo da je drži pod kontrolom, da braneći nju automatski brani i njega - branila se Rodić u Uskoku.

Dodala je i kako je Vidošević govorio da se boji Davora Komeričkog jer on ima ženu i djecu pa bi zbog njih mogao nešto reći. I bio je u pravu jer je Komerički, braneći se u Uskoku, ispričao kako je došlo do izvlačenje novca iz HGK preko tvrtki Igora Premilovca . Komerički je Vidoševića upoznao sredinom 1990-ih kad je HGK s HRT-om započeo raditi velike projekte “Zlatna kuna” i “Kupujmo hrvatsko”. Projekti , na kojima je radio Komerički, besprijekorno su odrađeni pa su se on i Nadan Vidošević zbližili te izgradili povjerenje.

Tino Jurić/PIXSELL

Izvlačenje love

- Negdje 2006. Vidošević i Peternel su me pitali poznajem li nekoga tko može iz Komore ‘izvući lovu’. Odgovorio sam potvrdno i predložio Igora Premilovca - branio se Komerički u Uskoku. Premilovac je pristao na ponudu, ali je tražio 10 posto od uplaćenog neto iznosa za “usluge” njegovih četiriju tvrtki.

Obrazac izvlačenja milijuna iz HGK razradio je Komerički, koji za to nije dobio nikakvu proviziju, nego je “njegova jedina nagrada bila ta što je odrađivao stvarne poslove za HGK”. Iz njegove obrane proizlazi da je na Vidoševićevo traženje pristao na nezakonite radnje jer mu je bilo jasno da može, u slučaju da ne učini što je od njega traženo, izgubiti poslove s HGK.

Tvrtka Aquis Davora Komeričkog je za HGK odrađivala poslove oko organizacije i postavljanja sajmova, a Igor Premilovac je preko svojih tvrtki slao račune HGK za iste te poslove koje nije napravio. Njegove tvrtke slale su račune za usluge “koordinacije ljudskih resursa”, ili “supervizije protokola”, ili za poslove osiguranja štandova, zaštitara ili hostesa, ili produkciju videomaterijala.

- Nikad nisam vidio jadniji ugovor. Do poreznog nadzora nisam nudio ni radio nikakve specifikacije. Ugovore o poslovnoj suradnji tvrtki Pean komunikacije, Života na sjeveru, Novi dani i Akula savjetovanje te Zelot napravio sam po jednoj špranci. Primjerice, ugovor za posao u vrijednosti 3,5 milijuna kuna imao je jednu stranu i jedva je bio ispunjen - rekao je Premilovac tijekom ispitivanja u Uskoku. Iz HGK ga nisu tražili ništa konkretnije, a on iz komfora nije nudio ništa detaljnije. Milijuni koji su dolazili u njegove tvrtke završili su na računima njegove tvrtke Remorker International u austrijskim bankama. On je podizao novac, 10 posto uzeo sebi , a ostatak predavao Komeričkom. Tako je, tvrdi Uskok, sebi uzeo 2,9 milijuna kuna, a Vidoševiću pribavio 26,2 milijuna kuna.

‘Tražio je više love’

Lovu koju je Premilovac predavao Komeričkom on je dalje prosljeđivao Vidoševiću ili Peternel, ovisno o tome tko je tada bio u uredu.

- Nakon dvije do tri takve isplate, a kad se Vidošević uvjerio da je sve dobro prošlo, pitao me može li se ‘to’ proširiti, odnosno mogu li se ubuduće iz Komore izvlačiti viši iznosi - rekao je Komerički u obrani. Odgovorio mu je da to ovisi o njemu. Uglavnom, idila je trajala sve dok 2011. poslovanje Premilovčevih tvrtki nije zapalo za oko poreznicima. Premilovac je pokušavao doći do Vidoševića ili Peternel šaljući mailove, pisma i SMS-ove.

Marko Prpić/PIXSELL

- Situacija je ozbiljna - pisao je Premilovac, dok su, prema riječima Zdenke Peternel, i ona i tadašnji predsjednik HGK bili uznemireni zbog tih pisama.

- Više puta smo vas bezuspješno pokušali kontaktirati. Očito niste prepoznali ozbiljnost i smjer nastale situacije. Molim hitan sastanak - stajalo je u SMS-u koji je Premilovac poslao Zdenki Peternel 27. prosinca 2012. i 2. siječnja 2013. Tražio je pozajmicu od 200.000 eura kako bi riješio poreznike, no nije je dobio.

Nakon što su dobrano pročešljali poslovanje HGK, tužitelji su Vidoševića optužili i da je Komoru oštetio kupujući slike i skulpture . Terete ga da je 2004. s umjetnikom Šimom Vulasom u ime Komore dogovorio kupnju pet njegovih skulptura za cijenu od 35.000 eura. Poslije je naznačio da su za taj novac kupljene dvije skulpture, a tri je zadržao za sebe te se okoristio za 158.340 kuna. Nadalje je, tvrdi Uskok, Kažimira Hrastu zatražio da mu pokloni tri umjetnine kako bi HGK od njega kupio njegove skulpture. Hrast je pristao, a Vidošević se okoristio za još 190.000 kuna.

Blokirali mu i Hajduk

Vidošević je uvidio još jednu priliku da zaradi. Angažirao je Vesnu Rodić, direktoricu Tera nekretnine , da sredi uknjižbu nekretnina za HGK. No kako je i sam stalno kupovao te prodavao nekretnine, dogovorio je sa šestookrivljenom Rodić da za njega to radi besplatno i da za obavljeni posao uveća račune koje je ispostavljala Komori. Vidošević je odobravao sve račune i tako Komoru oštetio za još 566.000 kuna, tvrdi Uskok. Istražitelji su kopali dalje te su provjerili primanja svih članova Vidoševićeve obitelji unazad više desetljeća. Shvatili su da je Vidošević koristio članove obitelji kako bi ih prikazao vlasnicima imovine koju je stekao te su utvrdili da postoji nesrazmjer između stečene imovine i izvora za njezino stjecanje u iznosu od 38,6 milijuna kuna. Ako je izvlačeći novac iz HGK po različitim osnovama skupio 27 milijuna kuna, nije jasno odakle mu još 11,6 milijuna kuna. Stoga je sud na zahtjev Uskoka blokirao nekretnine, slike i skulpture, amfore, zbirku oružja, dionice Kraša, dionicu Hajduka i automobile sad nezaposlenog Nadana Vidoševića i njegove obitelji.

Robert Anić/PIXSELL

Skupocjenom zbirkom umjetnina ne može raspolagati do daljnjeg

Umjetnine iz Vidoševićevih kuća izuzeli su, pozorno ih popisali i smjestili u deponij Muzeja suvremene umjetnosti. Riječ je o 400-tinjak slika, skulptura, antiknih knjiga i karata koje su procijenjene na pet milijuna eura. Uz to, imao je i skupocjenu zbirku satova i nakita, koju su našli u bankovnom sefu njegove supruge, te skupocjeno oružje kojim je odstrijelio niz trofeja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24SATA 00:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...