Obavijesti

News

Komentari 0

Nagrade Sakač i Soljačić: Troje maturanata dobilo 5000 eura i 5000 dolara za najbolje mature

Nagrade Sakač i Soljačić: Troje maturanata dobilo 5000 eura i 5000 dolara za najbolje mature
3

Marijan Višić iz XV. gimnazije najbolje je napisao testove iz matematike, fizike i hrvatskog jezika, a Ida Kolmanić iz varaždinske Prve gimnazije i Iris Trgovec iz Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku informatiku i matematiku

VIDEO

Vi ste budućnost napretka naše civilizacije i na vašem radu gradimo našu budućnost, poručio je najboljim ovogodišnjim maturantima profesor Marin Soljačić preko online veze, na svečanoj dodjeli nagrada u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Nagradu koja nosi njegovo ime utemeljio je prof. Soljačić, te se maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) plus postotak iz fizike dodjeljuje 5000 američkih dolara. Ove je godine Nagrada dodijeljena Marijanu Višiću iz XV. gimnazije u Zagrebu koji je na maturi postigao najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na višoj (A) razini.

On je u ime svih okupljenih maturanata zahvalio okupljenima, rekavši kako nagrade pokazuju da se i kod nas znanje cijeni. A u razgovoru za 24sata prije dva tjedna, Marijan je kazao kako će dodiplomski studij završiti u Zagrebu, na Odsjeku mikrobiologije zagrebačkog Prirodoslovnog fakulteta, te da planira dalje studirati u inozemstvu. Kazao je i kako bi se jednog dana volio baviti znanstvenim radom ovdje, u Hrvatskoj.

https://www.24sata.hr/news/oni-su-nasi-top-maturanti-jaci-su-od-strajka-i-pandemije-706667

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najbolje u matematici i informatici

Iris Trgovec iz Gimnazije ‘Antuna Gustava Matoša’ u Zaboku i Ida Kolmanić iz varaždinske I. gimnazije ove su godine najbolje napisale državnu maturu iz informatike i matematike. One su dobitnice ovogodišnje Nagrade Sakač, u vrijednosti od 5000 eura, koju će podijeliti.

Profesor Boris Sakač, koji je utemeljio ovu nagradu, istaknuo je kako je važno da se mladi ljudi znaju koristiti informatikom i informatičkim vještinama kako bi Hrvatska išla ukorak sa svijetom. 

Nagrada Sakač dodjeljuje se maturantu koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz informatike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz matematike, a bude li potrebno, kao treća razina kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obveznoga stranog jezika te kao četvrta razina uspjeh na ovogodišnjemu državnom natjecanju iz informatike.

Ida Kolmanić (18) za 24sata je ispričala kako je rezultat na završnom ispitu prije svega postigla kontinuiranim radom kroz cijelo školovanje, ali i uz odlaske na brojna natjecanja, jer se samo u ogledu s najboljima može vidjeti tko je na kojoj razini. 
- Mnogo mi je pomogao prof. Bojan Banić, mentor iz informatike. Pohađala sam i Centar izvrsnosti iz matematike, gdje sam zahvalna profesoru Stanku Divjaku, kao uostalom i svim profesorima u gimnaziji. Tri godine samo bila na American Cmputer Science Leaqve (ACLC) u Americi što mi je sve dalo potrebno znanje da mogu dostići tu razinu - otkrila nam je Ida.
Zagreb: Radovan Fuchs uručio Nagrade Soljačić i Sakač

Nagrađeni i učenici strukovnih škola

Nagrade maturantima uručio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Ministarstvo je nagradilo i najbolje maturante koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2019./2020. Novčanim iznosom od 2500 kuna nagrađen je 21 učenik koji je ostvario najbolji rezultat na obaveznim predmetima državne mature, te 14 učenika strukovnih škola koji su barem jedan ispit riješili sto posto. Ukupno je nagrađeno 35 učenika.

Pokretanje videa...

Nagrade Sakač i Soljačić: Troje maturanata dobilo 10.000 eura za najbolje napisane mature 03:08
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag