Obavijesti

News

Komentari 38

Oni su naši top maturanti: Jači su od štrajka i pandemije

Oni su naši top maturanti: Jači su od štrajka i pandemije

Unatoč teškoj godini iza njih, Marijan, Matea i Marko su među ovogodišnjom generacijom maturanata koji su postigli izuzetne rezultate na državnoj maturi iz najtežih predmeta

VIDEO

Mislim da sam se odlučio za fiziku, jer je ona po mojem mišljenju disciplina koja će mi dati najvišu razinu znanja o onome što želim. 
Fakultet ću upisati u Zagrebu, ali vjerujem da ću jednoga dana otići u inozemstvo, jer su tamo uvjeti za doktoratom nešto bolji nego u nas, kaže nam maturant varaždinske I. gimnazije Marko Srpak. On je jedan od četvero učenika kojima je pošlo za rukom da bez greške riješe Fiziku i Matematiku.

POGLEDAJTE VIDEO Naši top maturanti

Pokretanje videa...

Najbolji maturanti 01:09

A iz varaždinske I. gimnazije troje je učenika postiglo stopostotni uspjeh na maturi. Njegova kolegica Ida Kolmanić je test iz matematike riješila bez greške, dok je Lovro Benjak  imao isti rezultat iz engleskog jezika. 

Jedan od četvero maturanata koji su sa 100 posto točnosti napisali A razinu testa iz matematike i fizike je i Marijan Višić, dosadašnji učenik zagrebačke XV. gimnazije, poznatog MIOC-a.

Maturant koji od osnovne škole postiže i značajne rezultate na brojnim natjecanjima iz fizike, biologije, kemije, također će studirati u Zagrebu.

- Imam direktan upis na smjer molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Malo sam se dvoumio između fizike i biologije, ali ovaj smjer ima sve ono što me zanima za moj daljnji rad. Volio bih ostati u znanstvenim vodama - kaže nam Marijan koji kao i Marko planira nakon diplome svoja znanja produbljivati na nekom od inozemnih sveučilišta. 

Kaže, jedan od uzora mu je hrvatski znanstvenik Igor Štagljar koji na Sveučilištu u Torontu razvija lijekove za korona virus.

Gospić: Prepisivali maturu iz matematike dok ih je 'pazila' prof. hrvatskog i HDZ-ovka...
Gospić: Prepisivali maturu iz matematike dok ih je 'pazila' prof. hrvatskog i HDZ-ovka...

- Volio bih kad bi u Hrvatskoj bilo više znanstvenih institucija na kojima bi mladi znanstvenici mogli ostati i graditi karijeru. Mislim da imamo izvrsne uvjete za takve institute - kaže Marijan.

Iz zagrebačkog MIOC-a 2019 maturanata 16 ih je riješilo jedan predmet sa 100 posto točnosti, a troje ih je sa 100 posto riješilo dva predmeta, svi na A razini bodova. Pritom, kaže nam ravnateljica XV. gimnazije Ljiljana Crnković, treba uzeti u obzir da su i rezultati od 90 posto riješenosti vrhunsko znanje, a takvih je učenika bilo mnogo. 

Djevojke su u jednakoj mjeri pokazale sjajne rezultate kao i dečki. Matea Radov, maturantica Gimnazije Franje Petrića, sa sto posto točnosti riješila je A razinu matematike i bila je jedna od rijetkih koji su uspjeli u tome. Ipak i njoj su prvi odabir prirodne znanosti.

- Nije mi bilo teško polagati matematiku na državnoj maturi jer sam išla na natjecanja iz matematike. Pripremala sam se učeći iz različitih zbirki, ali i starih državnih matura te sam znala otprilike što me čeka. Nakon srednje škole planiram upisat - kazala je Matea za Zadarski list. 

Ovogodišnji rezultati državne mature bolji su nego prošlogodišnji, posebno kad se uzme u obzir što su sve učenici proživjeli u ovoj čudnoj godini. Maturanti su se za državnu maturu većinom pripremali sami, kod kuće, no naši nam sugovornici kažu kako im to nije bilo nikakav problem. I u njihovom slučaju pokazalo se koliko je važno kontinuirano učenje, te posvećivanje vremena gradivu. 

Marko, inače mlađi brat jednog od najboljih hrvatskih maturanata ikada Ilije Srpaka, da je uvijek učio onoliko koliko je smatrao da je potrebno, tako da je imao vremena i za ostale stvari koje interesiraju njegovu generaciju. Brat Ilija, koji je zadivio Hrvatsku govorom koji je održao na dodjeli Oskara prije dvije godine, studira na prestižnom Cambridgeu. 

Njihova majka Dunja ističe kako je kod djece važno čim prije prepoznati njihove interese i od najranije dobi poticati njihovu radoznalost. Iako su Oskari znanja odgođeni za rujan, najbolji maturanti uskoro će primiti nagrade Sokač i Soljačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"