News

Komentari 2

Nagradu Istriana dodijelili svim liječnicima u borbi s koronom

Nagradu Istriana dodijelili svim liječnicima u borbi s koronom

Obraćajući se ovogodišnjim laureatima župan Fabrizio Radin naglasio je da je 13. po redu Istriana specifična i da je bilo u pitanju dodjeljivanje nagrada po kategorijama, kao i prethodnih godina, odustalo bi se

Po 13. put zaredom, danas je, u kongresnoj sali pulskog hotela „Park Plaza Histria“, uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera, održana dodjela nagrade Istriana, koja se zbog situacije uzrokovane koronavirusom, odvijala na posve drugačiji način nego do sada.

Naime, ove godine za razliku od prethodnih, ova nagrada nije se dodijelila najuspješnijim pojedincima iz područja kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i obrazovanja, gospodarstva i sporta, već je ona uručena svima onima koji su proteklih mjeseci, od kraja veljače nadalje, bili na prvoj liniji borbe protiv Covida-19.

Tako je kipić Istriana, rad pulskog akademskog kipara Erosa Čakića, ove godine pripao Odjelu za infektologiju te svim zdravstvenim djelatnicima pulske Opće bolnice, Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, Crvenom križu Istarske županije, Nastavnom zavodu za Hitnu medicinu Istarske županije, Službi civilne zaštite Istarske županije, Istarskim domovima zdravlja, Vatrogasnoj zajednici Istarske županije, Policijskoj upravi istarskoj, županijskoj Gorskoj službi spašavanja te hotelsko-turističkoj kompaniji Arena Hospitality Groupu, koja je odmah po nastanku krizne situacije poduzela niz aktivnosti kako bi pomogla lokalnoj zajednici da se nosi s novim okolnostima.

- To su ljudi koji 24 sata dnevno, zbog koronavirusa rade duge i naporne smjene, oni su naprosto stup zdravstvenog sustava. Oni su jednostavno heroji situacije koja nas je snašla i ovo je zapravo naš mali doprinos da im izrazimo zahvalnost, da naučimo iz njihova primjera što su hrabrost, optimizam i međusobna podrška, poručio je inicijator ovog projekta, novinar Hine Daniel Sponza koji se zahvalio Istarskoj županiji, ali i svim istarskim gradovima koji su kao i svake godine poduprli ovaj projekt.    

Obraćajući se ovogodišnjim laureatima župan Fabrizio Radin naglasio je da je 13. po redu Istriana specifična i da je bilo u pitanju dodjeljivanje nagrada po kategorijama, kao i prethodnih godina, odustalo bi se. 

- Kad sam saznao da će se ove godine Istriana dodjeljivati svima onima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, nismo željeli odustati jer je to jedno veliko hvala za njihovu nimalo laku i jako rizičnu ulogu, koja nema cijenu. Hvala vam na ljudskosti i požrtvovnosti, rekao je župan. 

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i ujedno i predsjednik IDS-a, izrazio je zadovoljstvo što po trinaesti put prisustvuje dodjeli nagrade Istriana te je čestitao svim laureatima.

- Kad sam bio dijete nisam shvaćao izreku da zdrav čovjek ima tisuću želja, a kad nastupi bolest samo jednu. Ostanimo zdravi i budimo odgovorni. Čestitke dobitnicima Istriane!, poručio je gradonačelnik.

U ime Povjerenstva za dodjelu Istriane obratila se i ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić koja je spomenula Hipokratovu zakletu, čiji četvrti postulat obvezuje zdravstvene djelatnike da život posvete pacijentima, a ove godine već 10 mjeseci, 24 sata dnevno oni to i rade.

 Uoči same dodjele Istriane prikazan je šestominutni videozapis koji je obuhvatio aktivnosti svih nagrađenih institucija u borbi protiv COVID-a -19, dok je na svečanosti dodjele nastupio mladi istarski glazbenik Tedi Grubica. Voditelj programa bio je Kristijan Nemet.

Manifestacija je kao i uvijek do sada održana pod pokroviteljstvom Istarske županije, svih gradova i Istarske kreditne banke Umag. 

Najčitaniji članci