Obavijesti

News

Komentari 0

Najavljene nove zrakoplovne linije za Dubrovnik. Spominju se London, Dublin, Beč i SAD

Najavljene nove zrakoplovne linije za Dubrovnik. Spominju se London, Dublin, Beč i SAD

Dubrovačko-neretvanska županija u 2024. slijedom dobrih tržišnih te najava novih avio linija, ticanja brodova i povećanja kvalitete ponude očekuje daljnji rast turističkog prometa

VIDEO

Ističe to direktor TZ Dubrovačko-neretvanske županije Julijo Srgota.

"Na 'krilima' uspješne 2023., u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i u 2024. očekujemo nastavak pozitivnih turističkih trendova, u čemu smo ipak i umjereno optimistični, najviše zbog geopolitičkih i ekonomskih neizvjesnosti, koje brinu i druge u turizmu i šire. No, mi smo kvalitetna turistička destinacija, poznata u svijetu zbog Dubrovnika, i drugih mjesta, poput Korčule, Cavtata i cijelih Konavala, Pelješca, Mljeta i drugih, koje redovito i svjetski mediji i turističke organizacije proglašavaju najljupkijim za odmore, naj za vjenčanja, ekskluzivnim i sličnim atributima", kaže u razgovoru za Hinu Srgota.

Uz bogatu ponudu visokokategoriziranih hotela, agroturizama, enogastronomije, biciklističkih staza, konjičkih puteva i drugim atrakcijama, sadržajima i manifestacijama oslonjenih i na bogatu kulturno-povijesnu baštinu, u cijeloj županiji se već razvija cjelogodišnji turizam i primjetno je povećanje dolazaka i u pred i posezoni, što u županijskoj TZ (Turistička zajednica) očekuju i u 2024.

FOTO Sunčano vrijeme je u Dubrovniku izmamilo građane van, a najhrabriji se i kupaju
FOTO Sunčano vrijeme je u Dubrovniku izmamilo građane van, a najhrabriji se i kupaju

Tako bi se premašilo brojke iz 2023., kada je tu županiju posjetilo 18 posto više turista nego 2022. ili 2,1 milijun, od čega stranih 2 milijuna ili 19,1 posto više. Noćenja je bilo 7,3 posto više ili 8,6 milijuna, od čega stranih 7,9 milijuna ili 7,6 posto više.

Pojačavanje promocije na svim tržištima i aktivnosti u županiji

S ciljem privlačenja posjetitelja u županiju u 2024., županijska TZ pojačava promotivne i druge aktivnosti, poput suradnje s domaćim i stranim partnerima iz gotovo cijelog svijeta, uz plan da se samostalno i s partnerima nastupi na preko 20 sajmova, specijalnih prezentacija i radionica u 17 zemalja.

Također je u planu pokriti tj. podržati preko 45 raznih manifestacija u županiji kojima se obogaćuje ponuda, od zabavnih, kulturnih, sportskih i enogastronomskih.

Svjesni su i nove, aktivnije uloge TZ-ova u upravljanju turizmom u lokalnim sredinama prema novom Zakonu o turizmu te sve nastoje raditi u održivom i smjeru destinacijske menadžment organizacije u suradnji sa svim dionicima, koju Srgota ocjenjuje dobrom i sa hotelijerima, ugostiteljima i ostalim turističkim subjektima, ali i iz drugih sektora, primjerice sa dubrovačkom zračnom lukom Ruđer Bošković.

Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane, ali i ukinuti 5000 postojećih kreveta
Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane, ali i ukinuti 5000 postojećih kreveta

Najave dobre i za avio linije, ali "pažljivo s cijenama"

Nakon velikih turističkih sajmova krajem 2023. i početkom 2024. , Srgota iznosi da je zanimanje za dubrovačko područje veliko, te da će biti i novih avio linija u odnosu na 2023., pri čemu mnogi touroperatori i avio prijevoznici najavljuju povećanje rotacija i broja sjedala, ali i dobar buking.

Za turističku potražnju u SAD-u i na britanskom tržištu, koje je za tu najjužniju hrvatsku županiju godinama broj jedan po posjećenosti, a tako je bilo i u 2023., kaže da je trenutno dobra i vjeruje da ekonomske nestabilnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu neće značajno utjecati na dolaske turista s tog tržišta.

"Britanci su odani gosti i nedavni sajmovi kažu da se neće odreći odmora unatoč recesiji. Iako je 2024. već dijelom definirana, u svemu će biti važna i naša cjenovna politika u čemu trebamo biti pažljivi, jer nismo sami. Svako osjetno povećanje mora biti popraćeno rastom kvalitete u svim segmentima turističke ponude, dakle vrijednost za novac će odrediti sezonu 2024. Kvalitetni smo, imamo predivnu obalu, more, enogastronomiju, kulturnu i prirodnu baštinu, te druge prednosti, ali i naša konkurencija na Mediteranu, posebice Španjolska i Grčka se također snažno pripremaju i promoviraju, a znamo da i puno nude", poručuje Srgota.

Napominje i da su puno radili s partnerima u destinaciji te sa touroperatorima i avio prijevoznicima kako bi u 2024. bilo više avio linija prema dubrovačkoj zračnoj luci, te osim iz Europe vjeruje da će se ostvariti i više tzv. overseas ili letova iz dalekih destinacija nego lani. Vesele ih kaže najave i za zimu 2024/2025, kada se otvaraju nove linije Ryanaira prema Londonu, Dublinu i Beču kojih do sada nije bilo, odnosno zimi su prema Europi imali samo liniju nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa sa Frankfurtom.

I iz SAD-a se očekuje više sjedala na izravnim letovima ove godine već od svibnja, četiri puta tjedno, kojima će doći i više njihovih turista, čime se nastavlja i tradicija jer je Dubrovnik sa SAD-om direktne letove imao već od 1970-ih.

Hrvatsku su svrstali u top 20 destinacija svijeta i jednu od najgostoljubivijih u Europi
Hrvatsku su svrstali u top 20 destinacija svijeta i jednu od najgostoljubivijih u Europi

Osim izravnim letovima, Amerikanci u tu županiju dolaze i drugim letovima preko Europe, te je to tržište na stabilnom četvrtom mjestu po broju noćenja, iza prvog UK, pa Njemačke i domaćeg, hrvatskog, a za Amerikance Srgota napominje i da najviše odsjedaju u Dubrovniku, kao i da jako vole Korčulu i Cavtat.

"S obzirom na to koliko je samo ove zime u županiji otvorenih hotela, od Korčule, preko Dubrovnika do Pelješca, te uz agroturizme, posebice u Konavlima, dobro će doći više zimskih avio linija kojima će se puniti smještajni kapaciteti i ostali turistički sadržaji. Mislim da je sazrelo vrijeme i da su svi dionici u turizmu svjesni kako cjelogodišnji turizam može bolje definirati smjer kojim idemo, a to su autentičnost i održivost", smatra Srgota.

Veliki jubilej 120 godina turizma u Orebiću, u Cavtatu nova riva i jačanje ponude u svim destinacijama

Prvi Dubrovnik po noćenjima u županiji, lani ih je imao 4 milijuna ili 9 posto više nego u 2022., slijedi drugi Orebić na Pelješcu, s lanjskih 950 tisuća noćenja ili 2 posto više nego 2022., što pokazuje važnost tog mjesta za turizam županije koje prepoznaju i investitori.

"Orebić je kao i cijeli Pelješac s mostom dobio novi zamah turizma, postaje i sve kvalitetnija destinacija uz već poznate prednosti s više od 2.600 sunčanih sati godišnje do iznimno dobrih uvjeta za sportove na moru koje nudi Viganj, kao i nezaobilaznih vinogorja Dingača i Postupa. Orebić ove godine obilježava veliki jubilej 120 godina turizma, u spomen na 1904., kada je osnovano Društvo za poljepšavanje i unapređivanje, dodaje Srgota uz najavu da će glavna proslava vjerojatno biti krajem ljetne sezone.

Važnim ističe i promjene u Cavtatu, gdje nakon godinu i pol završavaju radovi na rivi, nadaju se do Uskrsa, te će se tada osim vrhunskih uvjeta koje će imati jahte i ostala plovila, značajno uljepšati i njegova vizura te će Cavtat ove sezone i više "zasjati".

"U županijskoj TZ do lipnja pripremamo izdati i nautički katalog naše županije kao posebnu brošuru s detaljima o marinama, privezištima, uvalama, gastronomijom i drugim važnim informacijama za nautičare, kojih također sve više dolazi u naš akvatorij. Kapaciteti velikih ACI, drugih marina, luka, lučica i privezišta su u sezoni uvijek gotovo puni te nam je cilj brošurom ne samo približiti ponudu za one koji su na odmoru u destinaciji već dodatno potaknuti interes na dolaske u mjesecima manjeg pritiska na destinaciju", zaključuje Srgota.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe