Obavijesti

News

Komentari 32

Provjerili smo za vas: Evo koje lampione se više isplati kupiti

Provjerili smo za vas: Evo koje lampione se više isplati kupiti
1

Razmjerno najdulje gori: Lampion Svijeća iz Poljske ima 117 grama gorive tvari, stajao je 2,99 kuna i gorio gotovo 43 sata. Po satu gorenja platili smo ga 7 lipa

VIDEO

Kupili smo deset lampiona različite veličine i cijene u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara kako bismo istražili koji će najdulje gorjeti u odnosu na cijenu.

Pokretanje videa...

00:50

Lampione smo najprije izvagali. Nakon što su izgorjeli ponovno smo ih vagali i tako izračunali masu gorive tvari.

Pokretanje videa...

00:12

Gorjeli su u zatvorenom prostoru, bez utjecaja vjetra, kiše i niske temperature. Noću, kad u redakciji nije bilo nikoga, gasili smo ih zbog straha od požara i ujutro ponovno palili.

Nakon 13 sati gorenja morali smo ugasiti lampion “Neptun”. Fitilj je gorio tik uz plastiku, pa se i ona zapalila. Da je pregorjela plastika, ostatak parafina bi iscurio. Izgledalo je kao da fitilj nije bio dobro namješten u sredinu lampiona, nego na jednu stranu. U lampionu je ostalo oko centimetar i pol parafina. Sljedeći se, nakon 22 sata i 40 minuta, ugasio lampion “Mala Maja”, a nakon 27 sati i deset minuta lampion “Lumen”. Najdulje je, više od 90 sati, gorio lampion “Velika kocka”, svjećarskog obrta Ivona iz Viškova, a bio je i najskuplji (17,99 kuna).

Na deklaraciji piše da je Ivonina “Velika kocka” napravljena od parafina i da ima 400 grama ili pet posto više ili manje. Naša vaga pokazala je da ima 389 grama što je unutar te granice. Na tom, kao i na mnogim drugim lampionima, ne piše je li to bruto ili neto masa. Kod “Velike prime” PC Grupe iz Otočca piše da ima parafina 300 grama neto. Neto masa piše i na “Srednjoj Rosaly” NET-a iz Šenkovca. Na “Lumenu” iz Drinovaca u BiH naveli su bruto masu. Jedino na deklaraciji lampiona “Velika Nika” proizvođača Tomislav-svijeće d.o.o. pišu i bruto i neto masa lampiona. Kod “Male Maje” svjećarskog obrta RIPS iz Karlovca piše da ima oko 110 grama parafinske pjene.

Samo na tri lampiona pisalo je koliko bi trebali gorjeti. “Mala Maja” je gorjela oko 23 sata, sat manje nego što su proizvođači naveli, a poljski lampion “Svijeća” izdržao je 43 sata, sedam više od očekivanja. To je bio i najjeftiniji lampion, ali i najmanji. Stajao je 2,99 kuna.

Najugodnije je iznenadio lampion “Kocka” kupljen u Lidlu. Na njemu je pisalo da će gorjeti do 50 sati, a gorio je čak 78 i pol.

Nakon što su se ugasili, u Lidlovu i onom iz Viškova, koji je najdulje gorio, nije ostalo ništa parafina. U većini plastičnih posuda ostalo ga je malo. No na “Velikoj primi” parafina je ostalo i na stijenkama plastike, a ostalo ga je i na dnu.     

  POGLEDAJTE VIDEO

 

Pokretanje videa...

00:10

Svijeće radimo od parafina. No neki od parafina rade pjenu. Time dobivaju na volumenu. No ta pjena je lakša i lampion kraće gori. Koliko će lampion gorjeti ovisi o kvaliteti parafina, ali i o vremenskim uvjetima. Ako se plastika zapalila znači da je fitilj u lampionu prejak za tu veličinu, pojasnili su nam u cvjećarni Kamelija koja više od trideset godina u Velikoj Gorici radi i svijeće.

Što je lampion teži, to će dulje gorjeti, no mora biti od kvalitetnog parafina, a mora imati i dobar pamučni fitilj. Ako je parafin nekvalitetan i u njemu ima previše ulja, brže će izgarati i zagaraviti svijeću.

Kako bi izgorjeli cijeli, pa čak i lampioni nepravilnog oblika, trebali bi biti punjeni s dvije vrste parafina. Onaj unutrašnji parafin, uz fitilj, trebao bi biti tvrđi, a vanjski mekši i niže točke tališta. Fitilj je također važan. Za manju svijeću treba imati manje niti, a za veću više njih. Ako je fitilj prejak, svijeća će prejako gorjeti. Fitilj kad gori smije biti dugačak do centimetra. Ako je duži, nagne se u stranu i tada može pregorjeti plastika. Na kraju fitilj mora imati metalnu pločicu koja ga stisne i ugasi kad dođe do kraja. Ako nema te metalne pločice, mogla bi pregorjeti plastika na dnu, a ostatak parafina iscurjeti.

Lampioni mogu biti i od parafinske pjene. U tekući parafin dodaje se mljeveni, u zrncima ili u prahu. Smjesa ima veći volumen, no lakša je i kraće gori.

Na lampionima bi trebalo pisati koliko su teški i koliko će gorjeti, ali najčešće tih informacija nema. Ako i piše koliko ima grama, vrlo često nije navedeno odnosi li se broj samo na parafin ili na cijeli lampion.

A ove godine kupci lampiona nisu nam se žalili na neprimjerene slike s unutarnje strane poklopaca. Prijašnjih su godina gledali fotografije iz erotskih časopisa ili reklame.

- Zar ni na groblju ne mogu imati mira - požalio nam se čitatelj lani vidjevši s unutrašnje strane poklopca natpise popularnih gaziranih pića. No, radilo se samo o otpadnom limu iz tiskare koji su upotrijebili za izradu poklopaca.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke