News

Komentari 0

Najmanje 13 članova misije UN-a ranjeno u napadu na Maliju

Najmanje 13 članova misije UN-a ranjeno u napadu na Maliju

U misiju UN-a u Maliju, poznatu kao MINUSMA, dosad je poslano više od 13 tisuća vojnika kako bi se borili protiv naoružanih skupina na sjeveru i u središtu te zapadnoafričke države

Najmanje 13 članova misije Ujedinjenih naroda, 12 od njih iz Njemačke, ranjeno je u petak na sjeveru Malija u napadu autobombom, objavili su misija UN-a u toj državi i njemačka vlada. 

Meta napada bila je privremena baza koju su priadnici mirovnih snaga uspostavili u blizini sela Ichagara u sjevernoj regiji Gao u kojoj su aktivni pobunjenici povezani s Al Kaidom i Islamskom državom. 

Troje njemačkih vojnika teško je ozlijeđeno, priopćila je ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer. Dvoje od njih je stabilno, a treći je još uvijek pod operacijom. 

Njemačka ministrica kazala je kako je ozlijeđen i jedan mirotvorac koji nije njemačkog porijekla. 

U misiju UN-a u Maliju, poznatu kao MINUSMA, dosad je poslano više od 13 tisuća vojnika kako bi se borili protiv naoružanih skupina na sjeveru i u središtu te zapadnoafričke države. 

Naoružani islamistički militanti i druge skupine djeluju na velikim dijelovima teritorija Malija i susjednih Burkine Faso i Nigera, usprkos prisutnosti mirotvoraca i tisuća vojnika drugih država. 

MINUSMA je od 2013. imala 230 poginulih, što ju čini jednu od najsmrtonosnijih UN-ovih misija od njih desetak.

U misiji u Maliju sudjeluje 1,1 tisuće njemačkih vojnika, većinom u pokrajini Gao.

Najčitaniji članci