Obavijesti

News

Komentari 35

Najmanje 31 migrant poginuo u La Mancheu, Johnson je šokiran

Najmanje 31 migrant poginuo u La Mancheu, Johnson je šokiran
3

Prema podacima francuske policije, 31 migrant smrtno je stradao u potonuću njihovog plovila u kanalu La Manche u srijedu kod Calaisa

VIDEO

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u srijedu da je "šokiran, revoltiran i duboko ožalošćen" smrću najmanje 31 migranta u kanalu La Manche i jamčio da želi "učiniti više" s Francuskom za sprečavanje ilegalnih prelazaka prema Velikoj Britaniji.

"Imali smo poteškoća u uvjeravanju nekih naših partnera, posebice Francuza, da se ponašaju sukladno situaciji, ali razumijem s kakvim su poteškoćama suočene sve zemlje", izjavio je na kanalu Sky News nakon kriznog sastanka u Downing Streetu. "Sada predlažemo da zajedno učinimo više", dodao je. 

Migrants walk along a beach after being brought ashore by a RNLI Lifeboat, after having crossed the channel, in Dungeness

Prema podacima francuske policije, 31 migrant smrtno je stradao u potonuću njihovog plovila u kanalu La Manche u srijedu kod Calaisa. To je najsmrtonosnija tragedija nakon porasta migracijskih prijelaza 2018. kanalom, nakon zatvaranja luke Calais i tunela ispod La Manchea kojima su do tada migranti pokušavali stići do Velike Britanije.

Optužili Šveđanina (23): Uzeo 5500 eura za šverc migranata, mladića su uhitili kod Kijeva
Optužili Šveđanina (23):  Uzeo 5500 eura za šverc migranata, mladića su uhitili kod Kijeva

Ti prijelazi su redovan izvor napetosti između Pariza i Londona jer britanske vlasti smatraju da francuska strana poduzima nedovoljne napore u sprečavanju ukrcavanja migranata unatoč isplati financijske pomoći. 

"Ova katastrofa naglašava koliko je opasno prijeći La Manche na ovaj način. Ona također pokazuje do koje je mjere bitno pojačati naše napore u razbijanju modela kojim gangsteri šalju ovako ljude na more", ocijenio je Boris Johnson.

"Kažem našim partnerima preko kanala da je vrijeme da se mobiliziramo i radimo zajedno da poduzmemo sve što je u našoj moći i razbijemo ove bande", dodao je. 

Migrants are brought ashore by a RNLI Lifeboat, after having crossed the channel, in Dungeness

U sklopu pooštravanja mjera za imigraciju, obećanih u sklopu brexita, britanska vlada je počela primjenjivati plan kontroverznog zakona kojim se reformira sustav azila i predviđaju teže kazne, pa sa sadašnjih 14 godina zatvora za krijumčare ljudima predviđa doživotni zatvor. 

Lukašenko: Ne želimo sukob s Poljskom, nismo barbari. EU treba primiti 2000 migranata
Lukašenko: Ne želimo sukob s Poljskom, nismo barbari. EU treba primiti 2000 migranata

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel je rekla da je zakon "pravedan, ali strog", dok ga osuđuju udruge za zaštitu ljudskih prava. Zakon bi trebao obeshrabriti ilegalnu imigraciju i predviđa drugačije tretiranje tražitelja azila, ovisno o tome jesu li u zemlju stigli legalno ili ne. 

Prema podacima britanskih medija, više od 25.700 ljudi je stiglo u Veliku Britaniju u malim brodicama od početka godine, ili tri puta više nego cijele 2020. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'

Razgovarali smo s Darkom Buzovom, sinom časnika koji je ubijen jer nije htio prešutjeti nepravdu. Priča o njemu osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu