News

Komentari 97

Najmlađa žrtva masakra na Novom Zelandu je dječak (3)

Najmlađa žrtva masakra na Novom Zelandu je dječak (3)

U masakru u džamiji na Novom Zelandu poginulo je 49 ljudi. Najmlađi od njih bili su dječaci koji su imali 3 i 4 godine. Najstarija žrtva je imala 71 godinu

Mucad Ibrahim (3) najmlađa je žrtva masovnog pokolja muslimanskih vjernika koji je počinio Brenton Tarrant na Novom Zelandu. Bio je razigran dječak pun energije i s osmijehom na licu, kako ga opisuju članovi obitelji, prenosi Nzherald.

Bio je na molitvi s ocem i starijim bratom Abdiem kad je napadač s pancirkom i puškom upao u džamiju Al Noor. Preminuo je ocu na rukama. Njegov stariji brat je uspio istrčati iz džamije i spasiti se. Članovi obitelji prijavili su nestanak malog Mucada te se u njih uvukao strah da je umro, što je na kraju ispalo da je istina. 

Žrtva Brentona Tarranta bio je i dječak Abdullahi Dirie (4). Njegovom ujaku bratić je javio da je njegov nećak Abdullahi preminuo u napadu, a to je saznao dok je bio u bolnici jer je i sam ranjen. 

- Bio je najmlađi u obitelji. To je problem ekstremizma. Neki ljudi misle da su muslimani u njihovoj zemlji dio toga, ali to su nevini ljudi, rekao je ujak malog Abdullahija.

U pokolju su stradale još tri maloljetne osobe od 12, 14 i 16 godina

Supruga Ali Elmadanija se nije čula s njime otkad je otišao u džamiju Al Noor. 

- Pitala sam ljude na ulici da li mogu posuditi njihov mobitel. Nazvala sam ga i nije se javio, sigurna sam da se nije samo koristiti mobitelom u džamiji, rekla je supruga. 

Najstarija žrtva masakra je 71-godišnji Haji-Daoud Nabi. Bio je izbjeglica iz Afganistana.

U napadu je nastradao i igrač futsala Atta Elayyan, kao i Husna Ara Parvin koja je stradala dok je pokušavala spasiti svog muža kvadriplegičara, a poginuo je i kardiolog Amjad Hamid.

Iz džamije izašao je čovjek s odjećom punom krvi nakon masakra. Na slikama je vidljivo kako izgleda izgubljeno i tetura ulicom dok mu prilazi mnogo ljudi. Tragove krvi na odjeći imao je po nogama, rukama i trbuhu. 

Napadač optužen za ubojstvo, broj žrtava popeo se na 50

Australski ekstremist Brenton Tarrant optužen je u subotu na novozelandskom sudu za ubojstvo, dan pošto je počinio pokolj u dvjema džamijama u Christchurchu gdje je ubio pedeset ljudi, po zadnjim podacima, a policija je priopćila da dva uhićenika nisu sudjelovala u napadima na džamije.

Dvadesetosmogodišnji bivši instruktor fitnesa, samoproglašeni "fašist" bio je miran tijekom čitanja optužnice na kratkom saslušanju na kojemu su iz sigurnosnih razloga mogli sudjelovati samo novinari.

U bijeloj zatvoreničkoj odjeći, u lisičinama i u pratnji dvojice policajaca Tarrant je desnom rukom načinio znak "OK" spojivši palac i kažiprst, što je znak prepoznavanja bjelačkih rasista.

Brenton Tarrant ostaje u pritvoru do sljedećeg saslušanja zakazanog za 5. travnja.

Broj žrtava napada je porastao sa 49 na 50 pošto je još jedno tijelo pronađeno nakon izvlačenja trupala iz džamija al Nour i Linwood, priopćila je policija.

Dvije osobe koje su bile uhićene u napadima na džamije u petak nisu umiješane u pokolj koji je počinio pristaša krajnje desnice Brenton Tarrant, objavila je u nedjelju policija.

Glasnogovornik policije je rekao da je policija privela te dvije osobe zbog posjedovanja oružja, ali one nisu izravno umiješane u napade. "Dosad je samo jedna osoba optužena u vezi s tim napadima", rekao je glasnogovornik smjerajući na Tarranta. 

 

 

Najčitaniji članci