News

Komentari 253

Najsretniji su Finci, a ispred Hrvata su gotovo svi susjedi

Najsretniji su Finci, a ispred Hrvata su gotovo svi susjedi

Hrvatska je u odnosu na lanjsko istraživanje pala sa 77. na 82. mjesto. Tako su se ispred Hrvatske našle zemlje poput Srbije i Kosova u kojima su građani, pokazalo je istraživanje, sretniji nego oni u Hrvatskoj

UN-ov World Happiness Report koji se bavi detaljnom analizom razine sreće u zemljama diljem svijeta, objavio je popis zemalja po kriteriju koliko su njihovi građani sretni

Hrvatska pala za pet mjesta

Na listi, koja obuhvaća razdoblje od 2015. do 2017. godine, je 156 zemalja u kojoj su građani od 1 do 10 ocjenjivali razinu sreće u zemlji u kojoj žive. Na samom vrhu nalazi se Finska s prosječnom ocjenom 7,63, dok je Norveška, koja je prema lanjskom istraživanju UN-ove inicijative "Mreža rješenja za održivi razvoj" (SDSN) bila prva, danas druga s ocjenom 7,59. Na trećem mjestu nalazi se Danska s prosječnom ocjenom 7,55.

Kosovo i Srbija ispred Hrvatske

Hrvatska je u odnosu na gore navedeno istraživanje koje je objavljeno lani (SDSN) pala sa 77. mjesta na 82. mjesto. Zanimljiv je i podatak kako je Hrvatskoj prosječna ocjena porasla za 0,3 bodova. Međutim, unatoč minornom bodovnom porastu na listi je pala za pet mjesta.

Tako su se ispred Hrvatske našle zemlje poput Srbije i Kosova u kojima su građani, pokazalo je istraživanje, sretniji nego oni u Hrvatskoj. 

Od susjednih zemalja, Italija se nalazi na 47. mjestu s prosječnom ocjenom 6,0, Slovenija je na 51. mjestu i ocijenjena je s 5,59, dok je Mađarska 69. s ocjenom 5,62. Bosna i Hercegovina je 93. s ocjenom 5,62, a Crna Gora 81 s ocjenom 5,12.

Za istaknuti je i podatak kako se SAD nalazi na 18. mjestu s prosječnom ocjenom 6,88. Ispred SAD-a našle su se zemlje poput Irske, Njemačke, Belgije i Luksemburga. Njemačka se nalazi na 15. mjestu, a Ujedinjeno kraljevstvo na 19., odmah ispod SAD-a.

WHR_web by Ivan Kvastek on Scribd

Najčitaniji članci