Obavijesti

News

Komentari 55

Najtopliji studeni u povijesti? 20 stupnjeva u zraku i u moru

Najtopliji studeni u povijesti? 20 stupnjeva u zraku i u moru
1

Iako se studeni primiče svome kraju, a do Božića je tek nešto više od mjesec dana, vrijeme vani podsjeća na početak proljeća. Temperature se penju i do 20 stupnjeva, a jutarnjeg mraza nema...

VIDEO

Iako se studeni primiče svome kraju, a do Božića je tek nešto više od mjesec dana, vrijeme vani podsjeća na početak proljeća. Temperature se penju i do 20 stupnjeva, a jutarnjeg mraza nema.

- Nakon što se tijekom prošle noći i jutra živa u termometrima meteoroloških kućica DHMZ-a samo u Slavonskome Brodu spustila ispod 4°C, a u Kutjevu, Imotskome i na Bilogori na zagrebačkome Griču nije bila ispod 12 °C, u Bednji, Ogulinu, Otočcu i Kninu ispod 13 °C, u Pazinu čak 14 °C, dok je na moru bila uglavnom od 13 do 17 °C, i danju je diljem Hrvatske bilo iznadprosječno toplo. Bit će i sljedećih dana, vjerojatno i cijeli tjedan. Pritom će i u nedjelju, kao i u subotu, već najniža dnevna temperatura zraka u mnogim mjestima biti viša i od najviše dnevne početkom ovoga hladno-toplog tjedna. A ponegdje vjerojatno i od prosječne najviše, ili barem oko nje, piše Zoran Vakula za HRT.

Iako su i dosad u studenom znale iznenaditi poprilično visoke temperature, nikad do ove godine nije bilo ovako toplo.  Na zagrebačkome Griču, primjerice, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, na dan 19. studenoga samo je 1906. i 1926. godine bilo toplije nego danas 20,4 °C, odnosno 19,7 °C, a danas 19,0 °C.

- Ostvare li se trenutačne prognoze, srednja najviša temperatura zraka od 18. do 25. studenoga u mnogim će mjestima, posebice kopnene Hrvatske, biti kao rijetko kada do sada u povijesti mjerenja u ovo doba godine, ponegdje vjerojatno i kao nikada. A iznadprosječne topline bit će i tijekom noći i jutra - kaže Vakula i dodaje:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Osim topline, dane će ponegdje i dalje obilježiti i kiša, osobito na Jadranu, ponajviše sjevernom, gdje je teško jamčiti za dan bez barem poneke kapi. Štoviše, mjestimice, posebice u Rijeci, gdje je od početka mjeseca do večeras u 19 sati palo čak 356 litara kiše četvornome metru, i gdje prognostičari DHMZ-a upozoravaju na obilniju kišu i u sljedećim danima, ovaj će studeni biti kišovit kao rijetko koji u povijesti mjerenja. Možda čak i rekordan.

Zanimljivo je da su visoke i temperature mora koje se na Hvaru, komiži, Lastovu i Dubrovniku penju i do 20 stupnjeva.

Ovako toplo vrijeme zadržat će se sve do idućeg vikenda. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Grmljavinska nevremena, olujni vjetar i drastično zahlađenje! Stiže velika promjena vremena

Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, piše DHMZ...