Obavijesti

News

Komentari 146

Vlada snizila zatezne kamate: 'Želimo pomoći građanima...'

Vlada snizila zatezne kamate: 'Želimo pomoći građanima...'
8

Kamate za građane smanjuju se s 12 posto na 8,14 posto, dok će za tvrtke pasti s 15 posto na 10,14 posto. Smanjit će se i iznosi najvećih dopuštenih kamata

VIDEO

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluku o smanjenju zateznih kamata i dopuštenih kamata za gospodarstvo i građane. Tako se kamate za građane smanjuju s 12 posto na 8,14 posto, dok će za tvrtke pasti s 15 posto na 10,14 posto.

Smanjit će se i iznosi najvećih dopuštenih kamata, pa će se tako one za potrošačke kredite spustiti sa sadašnjih 11 na 10,14 posto.

- Nažalost Hrvatska je u EU među zemljama s najvećom stopom zatezne kamate. Moram reći da je ovo prvi korak koji radimo. S ovim idemo pomoći građanima i trgovačkim društvima, a na nama je da razmotrimo ukupno rješenje. To je posao koji nas čeka, s ovim idemo žurno, intervenirati odmah, rezultati će se vidjeti čim se zakon usvoji -  rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Hrvatske ceste se zadužuju za 140 milijuna eura

Također, Vlada je odobrila zaduženje Hrvatskim cestama u iznosu od 140 milijuna eura, radi financiranja građenja i održavanja državnih cesta i podmirenja kreditnih obveza u 2015. godini.

Jubilarne nagrade umjesto 500, odsad 1800 kuna

Pravomoćne sudske presude natjerali su Vladu da osnovicu za jubilarne nagrade za državne i javne službe koja je smanjena na 500 kuna vrati na ranijih 1800 kuna. Ministar rada Mirando Mrsić kazao je kako trenutno ima 50 pravomoćnih presuda, a njih preko 1000 je najavljeno. 

- Potrebno je donijeti odluku da spriječimo troškove suda i odvjetnika i time troškove za proračun - rekao je ministar i najavio da će zaposlenicima biti isplaćena razlika. Dodao je kako bi se isti iznos jubilarne nagrade treba sporazumom utvrditi i za državne službenike.

 - Isplatit ćemo razliku iznosa jubilarne nagrade službenicima i namještenicima, kojima je ona bila isplaćena po umanjenoj osnovici, kazao je Mrsić.

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Prihvaćen je nacrt prijedloga odluke o proglašenju "Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda" koji će se obilježavati 14. travnja.

 - U EU će uskoro, uz krčki pršut, biti zaštićeni i neretvanska mandarina, ekstra djevičansko maslinovo ulje s Cresa, ogulinski kiseli kupus, istarski pršut, lički krumpir, baranjaski kulen - kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dodajući da je riječ o ukupno 17 proizvoda.

Izvješće o reformi javne uprave

Ministar Arsen Bauk za Sabor je pripremio izvješće od gotovo 11 stranica kao odgovor na interpelaciju 16 zastupnika o reformi javne uprave. U izvješću se navodi što je sve od reformi učinjeno u posljednje tri godine.

- Radujem se saborskoj raspravi, da se argumenti sučele - kazao je Bauk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 146
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci se probijaju do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'
UPUTILI OSAM VOZILA

VIDEO Gusti dim u Zagrebu, gori tiskara na Trešnjevci: 'Vidio sam samo dim i vatrogasce'

Na gašenje požara upućeno je osam vozila. Vatrogasci su nam potvrdili da je požar pod nadzorom te da se radilo o požaru stroja
Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...
RIJETKO SE POJAVLJUJE

Kako su se upoznali Plenković i samozatajna Ana: Spojio ih je Sabor, svadba je bila intimna...

Ana Maslać Plenković i hrvatski premijer imaju troje djece. Ne ističe se u političkim kampanjama i u javnosti se pojavljuje iznimno rijetko