Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Najviši Hrvat vapi za kolicima: Dvije godine nisam vidio sunce

Zbog propusta doma u kojem je trenutačno, Jere Lakoš (50) na invalidska kolica čeka već pola godine. Ona su mu jedini spas jer će jedino tako moći izlaziti van

Video: 24sata Video
58 komentara

Najveća mi je želja dobiti invalidska kolica s kojima ću moći ići na zrak. Jako dugo ih čekam. Posljednji put sam bio vani prije dvije godine.

Kaže nam to vodički div Jere Lakoš (50), koji se trenutačno nalazi u Domu za odrasle osobe u Zemuniku kraj Zadra.

POGLEDAJTE VIDEO:

Za Jeru, koji je visok 220 centimetara, moraju izraditi posebna invalidska kolica po mjeri, a zaposlenici Doma su taj zahtjev uputili još prije šest mjeseci, no Lakoš svoja kolica još nije dobio. A čini se i da neće tako skoro i to zbog pogreške. Naime, umjesto da zahtjev za odobrenje izrade posebnih kolica Dom pošalje Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), poslali su tvrtki koja surađuje s HZZO-om.

U HZZO-u su nam rekli da nisu zaprimili nikakav zahtjev za Jeru.

Sam Jere se, kaže, dobro osjeća, a dane provodi gledajući televiziju i igrajući “Čovječe, ne ljuti se!” sa svojim cimerom Marinom.

U Domu ga posjećuje otac, a Jere se nada kako će doći i ovog mjeseca.

Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

Ravnateljica nam kaže da je njegovo stanje znatno bolje od onoga u kojem je došao.

- Skoro sve dekubituse smo mu zaliječili. Ima i antidekubitalni madrac, ali je trenutačno na popravku, a fizioterapeut vježba s njim svaki dan – priča nam ravnateljica Doma za odrasle osobe koja Jeru Lakoša opisuje kao iznimno dobroćudnog pacijenta.

Dok je boravio u bolnici u Kninu, vodički div je smršavio čak 60 kilograma, no sad polako dobiva na težini.

- Sad jedem sve živo. Dobivam na težini i ugojio sam se. Hrana nije loša, ali ne bi mi škodilo ni malo više mesa - šali se Jere dok pogledom odmjerava ravnateljicu koja mu objašnjava da mora jesti i malo zelenila.

Uz bolove u kralježnici i dekubitus, Jere ima i kontrakture, zbog čega svakodnevno s njim radi fizioterapeutkinja Dorica.

- Jako je dobar pacijent. Sve me sluša i svaki dan vježbamo dvadesetak minuta jer teže vježbe zasad ne može podnijeti - priča nam Dorica, kojoj je želja osposobiti Jeru za sjedenje kako bi mogao uživati na suncu kad dobije invalidska kolica.

Uz kolica, Jerina velika želja je i da, kad uzmogne, sa svojim cimerom Marinom otiđe u toplice na plivanje. Da se malo razgiba i uživa u vodi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message