Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Najviši tinejdžer na svijetu ima čak 233 centimera i još raste

Broc Brown (19) iz Michigana ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu. Trenutno je visok 2,33 metra i još će rasti. Brocu je dijagnosticiran Sotosov sindrom

The 7ft 8in Teen Who Can’t Stop Growing: BORN DIFFERENT
Foto: Profimedia
107 komentara

Broc Brown (19) iz Michigana ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviši tinejdžer na svijetu. Trenutno je visok 2,33 metra i još će rasti, piše Daily Mail.

Nastavi li Broc rasti prosječno 15,2 centimetra godišnje mogao bi uskoro prestići najvišeg čovjeka na svijetu Sultana Kosena koji trenutno mjeri 2,48 metara.

The 7ft 8in Teen Who Can’t Stop Growing: BORN DIFFERENT | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Kada je imao 5 godina Brocu je dijagnosticiran Sotosov sindrom, poznatiji kao cerebralni gigantizam. Riječ je o rijetkom genetskom poremećaju koji karakterizira iznadprosječna porođajna težina i visina, brzi rast tijekom prvih godina života, velike šake i stopala, visoko čelo, strabizam te blagi zastoj u mentalnom, motoričkom i socijalnom razvoju. Učestalost oboljenja je 1 naprema 15.000 novorođenih.

Liječnici su Brocovoj majci rekli da njezin sin vjerojatno neće preživjeti tinejdžersko doba, no on je pobijedio crne prognoze. 

Osim gigantizma, mladić ima poteškoća u učenju, srčanu manu, ADHD, iskrivljenu kralježnicu i spinalnu stenozu (suženje leđne moždine). Također, rođen je sa samo jednim bubregom pa ne može uzimati analgetike unatoč velikim bolovima u kralježnici.

- U leđima osjećam oštru bol kao da me netko propada iglom. Teško je. Kad bi bar liječnici mogli nešto učiniti da mi pomognu - govori očajni Broc.

Iako rješenje za taj problem ne postoji, liječnici sada vjeruju kako će Broc ipak doživjeti normalnu životnu dob.

Neobično visok rast podrazumijeva i visoke troškove života. Svu odjeću i obuću Broc mora raditi po mjeri, a to naravno i košta daleko više. Također, ima posebno izrađen krevet i stolac koji su koštali oko 1000 dolara.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message