News

Komentari 26

Nakon 17 godina stanke: SAD je pogubio još jednog osuđenika: 'To je mrlja našeg pravosuđa!'

Nakon 17 godina stanke: SAD je pogubio još jednog osuđenika: 'To je mrlja našeg pravosuđa!'

Bernard je osuđen na smrt 2000. godine zajedno s sudionikom Christopherom Vialvom zbog krađe automobila i ubojstva Todda i Stacie Bagley na udaljenom dijelu vojne baze Fort Hood

Sjedinjene Američke Države pogubile su u četvrtak osuđenog zločinca Brandona Bernarda (40), unatoč prigovorima nekih porotnika na njegovom suđenju koji su tražili od Trumpove administracije da pokaže milost.

Bernardova smrt je deveto smaknuće otkako je državni odvjetnik William Barr početkom ove godine nastavio primjenjivati ​​saveznu smrtnu kaznu nakon 17-godišnje stanke.

Bernard je osuđen na smrt 2000. godine zajedno s sudionikom Christopherom Vialvom zbog krađe automobila i ubojstva Todda i Stacie Bagley na udaljenom dijelu vojne baze Fort Hood u blizini Killeena u Teksasu.

Vialva je oteo i ustrijelio par iz neposredne blizine dok su ležali u prtljažniku automobila. Poslije je Bernard zapalio automobil. U vrijeme zločina Bernard je imao 18, a Vialva 19 godina.

Trojica ostalih uključenih u otmicu i ubojstvo nisu bili punoljetni kad se zločin dogodio i izbjegli su smrtnu kaznu. Dvoje je već pušteno iz zatvora.

Pet porotnika sa suđenja dvojici muškaraca podržalo je Bernardovu molbu za pomilovanje, rekavši da su njegovi odvjetnici loše odradili posao braneći ga na suđenju. Iako se i dalje slažu da su i Bernard i Vialva krivi, rekli su da Bernard izgleda nije namjeravao ubiti Bagleyeve.

Pola milijuna ljudi potpisalo je peticiju tražeći od predsjednika Donalda Trumpa da mu zamijeni kaznu doživotnim zatvorom, posebno ističući njegovu nezrelost u vrijeme zločina i dobro ponašanje u zatvoru.

- Sa 18 godina i nekoliko mjeseci mozak mu se nije završio razvijati - posebno je molila zvijezda reality TV-a Kim Kardashian.

No Vialvu i Bernarda savezni je sud 2000. godine osudio na smrt. Prvi je primio smrtonosnu injekciju u rujnu u kaznionici Terre-Haute. Drugi je doživio istu sudbinu u četvrtak navečer nakon što je Vrhovni sud odbio konačnu žalbu.

- Brandonovo pogubljenje mrlja je na američkom pravosudnom sustavu - rekao je njegov odvjetnik  Robert C. Owen.

- Brandon je počinio strašnu pogrešku kad je imao 18 godina, ali on nije nikoga ubio i nikada nije prestao osjećati sram i duboko kajanje zbog svojih djela.

Unatoč predsjedničkom porazu Donalda Trumpa, koji on odbija priznati, njegova vlada do 20. siječnja planirala još četiri pogubljenja. Premda je već 131 godinu tradicija da odlazeći predsjednici odgađaju smaknuća u očekivanju dolaska njihovih nasljednika.

Najčitaniji članci