Obavijesti

News

Komentari 23

Nakon Mamića i Milanovića, i Andrej Plenković bi želio biti 'najveći' reformator pravosuđa

Nakon Mamića i Milanovića, i Andrej Plenković bi želio biti 'najveći' reformator pravosuđa

Vidio Andrej Plenković da se bjegunac Zdravko Mamić i predsjednik Zoran Milanović proglašavaju reformatorima pravosuđa, pa je i on ponosno objavio da ima svoju reformu. Koja, normalno, mora biti najveća.

VIDEO

Vidio Andrej Plenković da se bjegunac Zdravko Mamić i predsjednik Zoran Milanović proglašavaju reformatorima pravosuđa, pa je i on objavio da ima svoju reformu. 

I to najveću.

"Ovo je velika reforma pravosuđa, najveća i najbitnija reforma sudskog postupka nakon ulaska u EU", objavio je premijer prošloga tjedna, najavljujući Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

U natjecanju tko će biti veći reformator pravosuđa, Plenković je ponosno razvio svoj transparent. I to najveći.

Međutim, time je otvorio i ključno pitanje što bi zapravo trebalo biti najvažnije za reformu pravosuđa: uhićenja korumpiranih sudaca, imenovanja novih sudaca mimo volje HDZ-a ili HDZ-ovo poliranje zakona?

Uključuje li reforma žive ljude ili suhe zakone ili prezaposlene zapisničare ili pokvarena računala ili politiku koja želi nad time držati svoju šapu?

Bjegunac i predsjednik

Zdravko Mamić proglasio se reformatorom pravosuđa kad su krenula uhićenja kompromitiranih sudaca u Osijeku i kad je bjegunac od tog istog pravosuđa slavodobitno objavio: "Bio sam sam kao svjetionik i svijetlio sam u mraku u kojem su mi rijetki bili željni pomoći".

Nakon toga, Zoran Milanović postavio se u ulogu reformatora pravosuđa gurajući svoje kandidate za predsjednika Vrhovnog suda nasuprot interesima i planovima HDZ-a, poručujući kako je ovo "HDZ-ovo pravosuđe i druge nema".

A nakon svega toga, dolazi Andrej Plenković sa svojom objavom "najveće reforme pravosuđa od ulaska u EU". Provučene kroz izmjene jednog zakona.

Ne dijele mnogi Plenkovićevo oduševljenje, primjerice predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić koji upozorava da je "pokušaj da se samo izmjenama ZPP-a riješe problemi u pravosuđu predstavlja veliko pojednostavljivanje stvari, pogrešnu dijagnozu i koja, jednako kao u medicini, neće dovesti do izlječenja pacijenta".

Ali to je nebitno.

Bitno je da svatko objavljuje svoju reformu pravosuđa i da se svatko proglašava najvećim reformatorom.

Kilave babice

Ali kako se ono kaže, puno babica, kilavo dijete. Još gore ako su i same babice kilave. Onda dobijemo reformu pravosuđa koje je sve gore što se više reformira. I što je uopće reforma pravosuđa?

Jedni bi rekli da je najefikasnija reforma pravosuđa čišćenje korumpiranih i kompromitiranih sudaca, pa makar kroz akcije Uskoka. Drugi tvrde da je reforma postavljanje novih ljudi na čelna mjesta visokih sudova, kako bi se makar time pokušalo iznutra razbiti okoštali sustav. A premijer misli da je reforma izmjena jednog zakona, iako sudac Dobronić upozorava da "brojne zakonodavne izmjene temeljnih zakona ne predstavlja onaj pravi korak u stvaranju stabilnosti pravnog sustava, nego ovakve prečeste izmjene destabiliziraju sustav".

Ili se pod reformama smatra sve navedeno, što onda i Mamića, i Milanovića, i Plenkovića čini reformatorima.

Potrošene reforme

Reforme su odavno p ostale potrošen, prožvakan i promašen pojam koji više nema smisla, svrhe ni supstance. No i ova reforma pravosuđa, kako je naziva Plenković, ponovno ima političke konotacije. Ovoga puta kroz političko nadmetanje premijera i predsjednika tko će biti veći reformator u resoru koji mnogi opisuju kao "rak ranu" ove države.

Plenković sve druge prijedloge reforme pravosuđa naziva "apsolviranim ili već planiranim ili lošim i neučinkovitim", poručujući kako će svoju reformu, koju mnogi kritiziraju, "braniti i od nje neće odustati jer to je obveza koju imaju prema građanima".

Razaraju, pa reformiraju

Oni koje se smatra odgovornima za razaranje pravosuđa sada kreću u reformu pravosuđa. A opet, ako HDZ predvodi borbu protiv korupcije, zašto ne bi vodio reformu pravosuđa?

I tako, Mamić se pretvorio u reformatora pravosuđa nakon što ga suci koje je kupovao nisu oslobodili optužnice, Milanović se pretvorio u reformatora pravosuđa tako što je guranjem svojih kandidata želio napakostiti Plenkoviću, a Plenković je reformator onog pravosuđa kojeg HDZ godinama drži u rukama.

Ako se to prodaje pod reforme, onda ni kaos ne izgleda kao najgora opcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u