Obavijesti

News

Komentari 127

Dali mu zeleno svjetlo: Uskoro se objavljuje registar branitelja

Dali mu zeleno svjetlo: Uskoro se objavljuje registar branitelja
6

Nakon što su brzinski izglasali hrpu zakona zastupnici su završili s ovogodišnjim 'napornim' zasjedanjem. Leko je zastupnicima odredio 'praznike' sve do 23. siječnja

VIDEO

Hrvatski sabor je većinom glasova izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, čime je javno dostupnim učinio popis hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra. Za zakonske izmjene glasovalo je 89 zastupnika, 31 ih je bilo protiv, a tri suzdržana. 

Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u. U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. 

Javne službe i po zakonu ostale bez prava 

Sabor je donio Zakon o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenih u javnim službama kojim se, zbog gospodarske krize i manjka u državnom proračunu, zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice za ovu i iduću godinu te regresa za iduću godinu.  Tom uskratom te uštedama na prijevozu i jubilarnim nagradama Vlada planira uštedjeti oko 1,5 milijardi kuna. 

Droga za vlastite potrebe će od Nove godine biti tek -  prekršaj

S prvim danom 2013. godine posjedovanje droge za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je Hrvatski sabor, većinom glasova izmijenivši Kazneni zakon (KZ). 

Posjedovanje droge za vlastite potrebe kažnjavat će se prekršajno, novčanom kaznom od 5000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja ili rad za opće dobro. 

Dilerima oštrije kazne: Do 15 godina zatvora

Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora. 

Kazneno djelo postaje neisplata plaća

Također, prema izmjenama KZ-a neisplata plaća postaje kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u teškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena. 

Iz prekršajne u kaznenu sferu prebacuje se organiziranje nedopuštenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre. 

Ispovjednici ne moraju prijaviti kazneno djelo

Zakon se usklađuje s ugovorom sa Svetom Stolicom, pa će od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici.  

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve. 

Veće kazne za ugrožavanje brodskog prometa  i za obijesnu vožnju

Pooštravaju se i kazne u prometu, pa će se ugrožavanje brodskog prometa kažnjavati teže od obijesne vožnje na cesti, a proširuje se definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba. 

Sabor je donio strategiju razvoja pravosuđa od 2013. do 2015. godine. 

Izmijenjeni zakoni o biogorivima i nafti

Izmijenjen je Zakon o biogorivima za prijevoz, prema kojemu će visinu udjela iz prihoda od trošarina koji se izdvaja za proizvodnju biogoriva ubuduće propisivati Vlada svojom odlukom, koju će donositi do kraja studenog tekuće za iduću godinu, prema ukupnim planiranim troškovima sustava za poticanje proizvodnje biogoriva, te na prijedlog Ministarstva gospodarstva. 

Zastupnici su izmijenili i Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se ukida naknada iz litre goriva u korist Hrvatske agencije za obveznu zalihu nafte i naftnih derivata (HANDA).  Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. godine obavljat će se putem državnog proračuna.

Novi Zakon o porezu na dohodak

Izmijenjen je i Zakon o reviziji te potvrđen ugovor o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za zajam od 50 milijuna eura za dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza. Izmijenjeni su i zakoni o porezu na dohodak te o doprinosima, koji predviđaju uvođenje novog, jedinstvenog obrasca za naplatu poreza i doprinosa, koji će zamijeniti šest sadašnjih obrazaca.

Potvrdili skidanje imuniteta Ivici Mandiću

 Sabor je potvrdio jutrošnju odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojom se daje odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv HNS-ova zastupnika Ivice Mandića, kojemu je skinut zastupnički imunitet. 

Izmijenjen je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na temelju kojega će se postrojenja koja ispuštaju stakleničke plinove od 1. siječnja uključiti u sustav trgovanja emisijskim jedinicama EU, iz čega će se moći isključiti mala postrojenja.  

Od 1. siječnja liberalizacija poštanskih usluga

Sabor je donio i Zakon o poštanskim uslugama, kojim se od 1. siječnja uvodi potpuna liberalizacija tržišta poštanskih usluga. Također, izmijenili su i izmijenio Zakon o komunalnom gospodarstvu te Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, a donio i s direktivama EU uskladio Zakon o presađivanju ljudskih organa i svrhu liječenja i Zakon o primjeni ljudskih tkiva i stanica.

Za 104 vanjska člana saborskih tijela 2000 kuna mjesečne naknade

Zastupnici bi još,  na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, trebali imenovati 104 vanjska člana saborskih radnih tijela. 

Javni, znanstveni i stručni djelatnici izabrani su u međustranačkim konzultacijama, među više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložili stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci. Prema saborskom Poslovniku, svako radno tijelo može imati do šest vanjskih članova, koji na sjednicama sudjeluju bez prava glasa, a njihovo stručno mišljenje odborima bi trebalo pomoći u pripremi zakonskih i drugih akata. 

Vanjski članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu od 2.000 kuna, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi u vremenima krize i štednje u svim resorima u pitanje uskoro mogla doći i visina te naknade.

Sabor na praznicima do 23. siječnja!

- Čestitam sretan Božić i sretnu Novu godinu, vama, vašim, obiteljima, da se sretnemo negdje u prvom mjesecu orni za rad, da se pripremite jer će doći još materijala iz Vlade - rekao je predjsednik Vlade Josip Leko te najavio početak rada Sabora za 23. siječnja 2013. godine. 

Dodao je da u skladu s materijalnom situacijom, ali i tradicijom, zastupnici ostanu družiti se ispred sabornice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"