Obavijesti

News

Komentari 98

Nakon nižeg PDV-a: Piletina je jeftinija, ali luk je kunu skuplji

Nakon nižeg PDV-a: Piletina je jeftinija, ali luk je kunu skuplji
1

PDV MANJI ZA 9,6 POSTO: Zbog nižeg PDV-a povrće, voće, meso, riba...ipak su jeftiniji nego što su bili prije nekoliko mjeseci. Trgovci su razliku prepustili potrošačima

VIDEO

Svježa riba, svinjetina, piletina i jaja jeftiniji su nego lani u studenome upravo za onoliko koliko je sad manji porez. Tad je PDV bio 25 posto, a sad je 13 posto na svježe meso, svježu ribu, jaja, voće, povrće i pelene.

Razlika u porezu je 9,6 posto. No dio ljudi se razočarao misleći da će proizvodi od 1. siječnja, kad se mijenjala stopa poreza, pojeftiniti za 12 posto. U siječnju se našoj rubrici Potrošač 24sata javilo više čitatelja smatrajući da ih trgovci varaju jer cijene nisu manje za 12 posto. No kako se postotak računa unatrag, od većeg iznosa, proizvodi nisu jeftiniji 12 posto nego 9,6 posto.

Za našu analizu koristimo cijene koje smo prikupili 2. studenoga, 3. prosinca i 27. veljače u istih pet prodavaonica u Zagrebu te u Tommyju u Splitu.

Cijene variraju

Kako bi privukli kupce, pojedini trgovački lanci već su u prosincu pojeftinili sve ili dio proizvoda za tih 9,6 posto. Tako su već u prosincu cijene bile kakve bi trebale biti tek od siječnja. U Lidlu su svi proizvodi čije smo cijene provjerili u prosincu bili jeftiniji za tih 9,6 posto. Uz to, piletina i svinjetina te banane bili su na akciji pa su se mogli kupiti po još nižoj cijeni nego prekjučer, kad smo opet provjeravali cijene. Kilogram banana u studenom u Lidlu bio je 10,29 kuna, a 3. prosinca je pisalo da je redovita cijena 9,30 kuna, što odgovara umanjenju od 9,6 posto. Na akciji su tad stajale 6,79 kuna. Prekjučer su banane u Lidlu, na akciji, stajale 9,99 kuna, a pisalo je da je redovita cijena 10,99 kuna. Znači ipak su skuplje nego u studenom.

U Kauflandu je u prosincu pojeftinio dio proizvoda, voće i povrće te dio mesa. Tako je piletina u prosincu stajala kao i sad, 9,6 posto manje nego u studenom. Manje cijene bile su i jaja, jabuka, banana, mrkve te luka. Svinjetina i pastrva u prosincu su stajale kao i u studenom. U Kauflandu je skuplji luk, a jabuke imaju istu cijenu kao u studenome, znači skuplje su nego u prosincu, kad su bile 6,31 kunu.

U Intersparu nisu u prosincu mijenjali cijene pa je sve stajalo jednako osim proizvoda koji su bili na akciji, poput orade, svinjskog buta i mrkve, koja je stajala 3,99 kuna.

U našoj košarici pratili smo iz mjeseca u mjesec u istim prodavaonicama cijene istih proizvoda, na primjer orade jednake veličine ili iste vrste piletine. Za svinjetinu smo provjeravali cijene više dijelova mesa, a sad smo usporedili one jednake. Uzeli smo cijenu za leđa i slabinu bez kosti te za kilogram buta bez kosti. U Lidlu, Kauflandu i Konzumu cijena je za pakiranje mesa, a izračunali smo koliko je kilogram.

Teško usporediti

Kilogram svinjetine, leđa, odnosno karea, odreska bez kosti u studenom je stajao 36,99 kuna u Tommyju, kunu više u Plodinama, 49,95 u Kauflandu, četiri lipe više u Lidlu, 51,77 u Konzumu, a u Intersparu 56,99 kuna.

Konzum

U Konzumu prekjučer nije bilo odreska od leđa, a u ostalim prodavaonicama cijene tog mesa bile su jeftinije za točno 9,6 posto. U Konzumu je kilogram svinjskog buta u studenom stajao 47,47 kuna, a sad je 42,93 i jeftiniji je također 9,6 posto. U ostalim prodavaonicama but je prekjučer bio ili na akciji ili su imali drugačija pakiranja pa cijene nismo mogli usporediti s onima iz studenoga.

I orade, odnosno komarče bilo je teško uspoređivati iz mjeseca u mjesec. Ima ih više veličina pa nije uvijek bilo one čiju smo cijenu zabilježili u studenom.

Konzum

Osim toga, riba je na odjelima ribarnica često na akciji, a zna biti i jeftinija na kraju dana. U Lidlu i Kauflandu orade su očišćene i pakirane, a u ostalim prodavaonicama su cijele i na odjelu ribarnice. Uglavnom je to riba iz uzgajališta. No u Tommyju su u prosincu imali ulovljenu, koja je stajala 69,99 kuna dok je u studenom bila 51,99 kuna.

Ribe ipak nisu jeftinije

Orade, odnosno komarče iz uzgajališta prekjučer su u Tomyu stajale 59,99 kuna što je više nego u studenom, kad je porez na ribu bio veći. Cijene tu mogu varirati zbog ponude.

Tommy Solin


Orade smo 27. veljače pronašli u Konzumu, Intersparu i Kauflandu te su cijene niže nego u studenom točno koliko je porez sad manji. U Lidlu prekjučer nije bilo orada ni pastrva.
Svježe meso i svježa riba uglavnom su sad jeftiniji za 9,6 posto, koliko je porez manji.

No kod voća i povrća to baš i nije tako. Kad smo krajem prosinca pitali trgovačke lance o smanjenju cijena zbog manjeg poreza, iz jednog su odgovorili da cijene svježeg mesa, ribe te voća i povrća ovise o ponudi i potražnji. Tako je sad luk skuplji nego u studenom u Kauflandu, Konzumu, Intersparu i Tommyju, a isto stoji u Lidlu i Plodinama, iako bi zbog manjeg PDV-a trebao biti jeftiniji. Luk, odnosno kapula sad stoje 6,99, a u Konzumu 6,97 kuna. U Plodinama su skuplje jabuke, koje su sad 5,99, a bile su dvije kune jeftinije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...