Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
93 komentara

Nakon potresa: Fala Gospi, evo Vrljike natrag u svojem koritu

POVRATAK: Vodostaj je na izvoru Opačac porastao, no u nekim dijelovima rijeke još uvijek nema vode. Stanovnici su zabrinuti za biljni i životinjski svijet

93 komentara

Voda se minimalno vraća u korito rijeke Vrljike nakon što je Imotski pogodio potres, a ako se voda uskoro ne vrati, stanovnike brine da bi ribe mogle biti ugrožene.

Stručnjaci iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima na području Splitsko-dalmatinske županije prate situaciju oko rijeke Vrljike.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Od Kamen Mosta prema Runovićima korito je bez vode. Stoga pratimo situaciju na terenu i ako se voda ne vrati vrlo brzo u korito, morat ćemo, da spasimo matičnjak pastrve, kupiti pastrvu i premjestiti je u gornji tok, gdje još ima vode. Inače bismo mogli izgubiti jedinstvenu mekousnu pastrvu, koja obitava u rijeci - kazao je Ivan Gabelica, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima.

ŠOK I ZEBNJA U IMOTSKOM Potres odnio rijeku: 'Osjećamo se kao da nestaje naše sutra...'

Vodostaj na glavnom izvoru Opačac, s kojeg se pitkom vodom napaja cijela Imotska krajina, porastao je za desetak centimetara. Na izvoru Jauk voda se tek pojavila, a na Utopišću se tek nazire u oknu izvora.

- Ni danas nema vode u koritu na Perinuši. Vidite, isto je kao i jučer. Nadajmo se da će i do nas doći, ako se je pojavila u gornjem toku - kaže Ante Zdilar. Trenutačno vode ima dovoljno za opskrbu stanovnika pitkom vodom i to za sada nije ugroženo. Voda se kontrolira, a ono što je dolilo ulje na vatru u cijeloj situaciji je pojava otpadnih voda i fekalija nizvodno, 300 metara od izvora Opačac.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- Prije dvadeset godina napravljen je kanalizacijski kanal. Znamo da na jednom dijelu ispušta fekalne vode i taj problem smo sanirali. Opet se pojavio prošle godine i opet smo sanirali. Ovo što se sad zbiva s fekalijama nismo znali. Mrlja fekalija koja je uočena jučer uz samu branu koja vodi prema kolektoru u Glavini Donjoj je nestala. Uzeli smo uzorke vode, a dionicu ćemo zatvoriti do daljnjega - rekao je Luka Čorić, direktor Vodovoda imotske krajine, koji je dodao da će danas stručnjaci ispitivati ispravnost vode.

NAGLO PADA VODOSTAJ Imoćani u panici: Rijeka Vrljika počela nestajati nakon potresa
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message