Obavijesti

News

Komentari 216

Nakon rasističkih viceva i svih šovinističkih poruka, Milanović je sad uspio uvrijediti i Rome

Nakon rasističkih viceva i svih šovinističkih poruka, Milanović je sad uspio uvrijediti i Rome

"Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima". Dakle, Romi su kao čitava manjina, zaduženi jedino za otpad.

VIDEO

Za nekoga tko se hvalio da je kao dijete prepoznavao Srbe u kvartu, tko je kao premijer posezao za rasističkim vicevima, a kao predsjednik i za šovinističkim uvredama, ne treba čuditi što je Zoran Milanović jučer produbio i stereotipe o Romima.

Komentirajući nove mjere uštede energije povećavanjem razine hlađenja u institucijama, predsjednik države novinarima je izjavio: "Gledajte, ako ćete staviti klimu na 25, prodajte je Romima neka je odnesu, oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima".

Nije rekao da se klime mogu prodati trgovcima otpadom, skupljačima otpada, preprodavačima i švercerima. Ne, rekao je da se klime daju Romima. Jer oni su sinonim za trgovce otpadom. Njih se najčešće povezuje s otpadom.

Romi u smeću

"Današnjom izjavom predsjednik je uvrijedio čitavu romsku zajednicu", komentirao je Veljko Kajtazi, zastupnik romske manjine, optužujući predsjednika države da pridonosi "prekomjernoj diskriminaciji i jačanju stereotipa".

Kao da se Romi ne bave ničim drugim i nitko drugi ne bavi se onime što rade Romi.

Milanović je cijelu, ionako dovoljno stigmatiziranu zajednicu povezao s trgovinom otpadom, čime je došao na mali korak od toga da ju poveže i s drugim stereotipima koji se vežu uz Rome.

No to za Milanovića nije nekakva novost.

Srbi i Bošnjaci

Radi se o političaru koji je 2007. godine na svom blogu kao friško izabrani predsjednik SDP-a napisao da je kao dijete u svom kvartu "prepoznavao Srbe" po tome navijaju li za Partizan ili Crvenu zvezdu. Čime je želio dati do znanja da mu je to prepoznavanje Srba - odnosno njihovo izdvajanje iz zajednice - bilo iznimno visoko na listi prioriteta.

Radi se o političaru koji je kao premijer 2015. godine u jeku izbjegličke krize u Europi "punchlineom" rasističkog vica "Šaraj malo, brate, šaraj" poručio Srbiji da šalje izbjeglice i u druge zemlje, a ne samo u Hrvatsku. 

I koji je kao predsjednik države izazvao burnu reakciju iz BiH kad je, objašnjavajući koliko je ta država daleko do građanske, izjavio kako je najprije potreban "sapun, a onda parfem".

A onda u istom duhu Tomislavu Tomaševiću, gradonačelniku Zagreba, zamjerio što hoda neformalno odjeven "kao da ide na teferič na Ilidžu".

Ne u šetnju Tkalčićevom ili Maksimirom. Ne, to ne bi bilo dovoljno uvredljivo za Milanovića. "Teferič na Ilidži", kao i "sapun prije parfema", zvuči dovoljno ponižavajuće. Zmazano, neuredno i ne baš građanski.

Birtijaški rječnik

Pa tako, kad se ima u vidu Milanovićev opus rasističkih viceva i šovinističkih ispada, ne čudi njegova izjava o prodaji klima uređaja kao otpada Romima jer su "oni vrlo spretni u tim stvarima" i produbljivanje stereotipa o manjini koja bi makar od institucija trebala očekivati stupanj zaštite ili najmanji stupanj političke korektnosti.

Ali birtijaški rječnik ne živi od korektnosti.

U birtiji se lamata i vicevima o crncima, stereotipima o Bosancima i Romima, jer to kod Milanovićeve publike kojoj se godinama dodvorava, izaziva najveći smijeh. Kao što je Milanović htio biti duhovit kad je Kajtaziju poručio da se "ide okupati". "Ali u moru, da ne ispadne da vrijeđam".

A kod ljevice, kad je Zoran Milanović u pitanju, ovakvi ispadi ne izazivaju nikakvu reakciju.

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima Milanović je obećao da će Hrvatska biti "kuća za sve nas".

Ali nije rekao da će u toj kući Romima, koje ipak nije nazvao ciganima, biti ostavljeno samo smeće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA

Dječak koji je pronašao bebu u košu u Zaprešiću: 'Pomislili smo da je mačka, šokirali smo se...'

Dječak koji je pronašao dijete u košu za smeće u Zaprešiću ekskluzivno je otkrio detalje strave te večeri za 24sata
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192