Obavijesti

News

Komentari 218

Oglasio se Janukovič: Ja sam zakoniti predsjednik Ukrajine

Oglasio se Janukovič: Ja sam zakoniti predsjednik Ukrajine
13

Naoružani muškarci, vjerojatno Rusi, su u srijedu zauzeli zgrade regionalne vlade i parlamenta na Krimu. Stanje je napeto. Muškarci još nisu iznijeli svoje zahtjeve

VIDEO

Oglasio se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič. Rekao je kako je on i dalje legitimni predsjednik Ukrajine te da je tražio Rusiju da mu zajamči osobnu sigurnost što je i prihvaćeno. 

- Ja, Viktor Fedrovič Janukovič, obraćam se narodu Ukrajine. Smatram se zakonitim čelnikom ukrajinske države, izabran na temelju volje naroda - rekao je Janukovič, prenosi BBC. Janukovič je također naglasio da treba zaštitu od ekstremista. I dalje se ne zna gdje se on točno nalazi. 

Naoružana skupina zauzela je krimsku vladu

Interfax tvrdi da su naoružani muškarci u odorama na kojima nemaju neka posebna obilježja, u srijedu zauzeli zgrade regionalne vlade i parlamenta na Krimu, te na njih izvjesili rusku zastavu. Zasad nisu iznijeli nikakve zahtjeve. Pretpostavlja se da su i dalje u zgradama ispred kojih su postavili napise: "Krim je Rusija". 

Na Krimu su se, podsjetimo, u srijedu sukobili proruski separatisti i pristaše novih ukrajinskih čelnika.  Na ulicama Sevastopolja na Krimu u srijedu su se pojavili ruski oklopnjaci. U prosvjedima krimskih Tatara u stampedu je smrtno stradala jedna osoba, najvjerojatnije Rus.

Krim je, inače, ukrajinski poluotok smješten na Crnom moru u političkom smislu predstavlja Autonomnu Republiku Krim. Ima vlastiti ustav, zakonodavno vrhovno vijeće te izvršno vijeće ministara. Danas natpolovičnu većinu stanovništva čine Rusi. 

Vitalij Kličko pozvao je stanovnike Krima da ostanu uz Ukrajinu. 

Kličko: Ne mogu zamisliti da bi Rusija napala Ukrajinu

Vitalij Kličko, koji je javno kazao da ima želju biti novi ukrajinski predsjednik, rekao je da si ne može zamisliti da bi moglo doći do vojnog napada Rusije na Ukrajinu. Pozvao je stanovnike Krima da ostanu uz Ukrajinu.  

- Ruskog predsjednika upozoravam da ne prima Janukoviča jer bi tako štitio "krvavog" diktatora. Janukovič mora pred sudom u Ukrajini odgovarati za svoje postupke - rekao je Kličko za Bild. 

Janukovič je na luksuznom imanju u okolici Moskve?

Usprkos Kličkovom upozorenju, izgleda da se Janukovič već nalazi u Rusiji. Ruska novinska agencija RBC javlja kako je Janukovič uspio prijeći granicu te da se trenutno nalazi na luksuznom imanju u okolici Moskve. Janukovič je, podsjetimo, nakon svrgavanja pokušao pobjeći ali je spriječen. U međuvremenu je raspisana odluka o njegovom uhićenju, a Janukovič je nestao. Nagađalo se da se skriva u Sevastopolju gdje uživa rusku potporu.  

Ukrajina dobila novu vladu

Nova ukrajinska privremena vlada predstavljena je na Majdanu u Kijevu. Majdansko vijeće imenovalo je Arsenija Jacenjuka premijerom, a parlament će u četvrtak glasovati o povjerenju novoj vladi.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 218
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu