Obavijesti

News

Komentari 70

Napad na nogometaše: Policija u Dortmundu privela muškarca

Napad na nogometaše: Policija u Dortmundu privela muškarca
1

Policija je također pronašla i tri eksplozivne naprave. Istražuju i sumnjivo pismo nađeno na mjestu događaja u Dortmundu. Uhićen je Iračanin, a osumnjičen je i Nijemac (28)

VIDEO

Njemačka policija uhitila je mladića (25) kojeg sumnjiče da je povezan s bombaškim napadom na autobus s igračima nogometnog kluba Borussia Dortmund u utorak navečer uoči utakmice.

Mladić je iz Wuppertala, porijeklom je iz Iraka. Osumnjičen je i Nijemac (28) iz Fröndenberga. Navodno su simpatizeri ISIL-a. 

 

Policija je također pronašla i tri eksplozivne naprave. Istražuju i sumnjivo pismo nađeno na mjestu događaja u Dortmundu. 

- Osumnjičeno je dvoje ljudi s islamističkim vezama. Njihovi stanovi su pretraženi, a jedan je zadržan u pritvoru - rekao je glavni istražitelj Frauke Koehle.

Forensic experts search the area where the expolsion occured

Pismo počinje: "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“...

"U pismu koje je pronađeno blizu mjesta napada i u kojem se preuzima odgovornost za napad govori se o odmazdi za sudjelovanje njemačkih zrakoplova u savezničkim akcijama protiv Islamske države (IS) u Siriji“, prenose mediji pozivajući se na sigurnosne službe.  

Upozoravaju međutim da se može raditi o namjernom pokušaju počinitelja da navede istražitelje na krivi trag.
 
Javni servisi WDR-a i NDR-a te dnevnik Süddeutsche Zeitung navode da pismo počinje rečenicom "U ime Alaha, dobrostivog i milosrdnog“.

Pokretanje videa...

00:23

U njemu se također spominje napad na berlinski božićni sajam i prijeti novim napadima.
 
"Zbog sudjelovanja u napadima na muslimane u kalifatu IS-a odsad pa nadalje sportaši i ostale poznate osobe u Njemačkoj stoje na 'listi za odstrjel' IS-a i to vrijedi toliko dugo dok se njemački zrakoplovi ne povuku iz Sirije i ne zatvori američka vojna baza u njemačkom Ramsteinu“, navodi novinarski istraživački tim sadržaj pisma.

Javili se i ljevičari

U jednom pismu, koje se na internetu pojavilo nedugo nakon napada, navodi se kako napad nije uperen protiv igrača nego protiv autobusa "kao simbola politike Borussije Dortmund" koja se, kako se navodi, ne ograđuje dovoljno od fanova s radikalno desnom pozadinom.

U pismu, koje istražitelji pripisuju ekstremno lijevim snagama, Borussija Dortmund se optužuje da godinama dopušta pristup stadionu osobama s "rasističkim, nacističkim i desno-populističkim svjetonazorima" umjesto da se obrate "lokalnim antifašistima" za savjet kako da se "ovakav svjetonazor" ukloni sa stadiona.

Policija je u i ovom slučaju oprezna s ocjenama, jednako kao što je to i u slučaju drugog pisma, pronađenog u blizini mjesta eksplozije, a koje navodi na to da bi počinitelji mogli pripadati islamističkoj sceni.

Podsjetimo, igrač Borussije Marc Bartra i policajac ozlijeđeni su u utorak navečer u tri eksplozije blizu autobusa s igračima na putu prema stadionu na kojem se trebala održati utakmica Lige između Borussije i AS Monaca.  Odgođeni susret trebao bi se održati u srijedu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.
Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku