Obavijesti

News

Komentari 17

Napad na socijalne radnike od sljedeće godine kazneno djelo

Napad na socijalne radnike od sljedeće godine kazneno djelo
1

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod Anica Gusak-Krajnović za posjeta je resorne ministrice Vesne Bedeković Brodsko-posavskoj županiji istaknula potrebu za zapošljavem stručnih radnika

VIDEO

O situaciji u centrima za socijalnu skrb i ustanovama iz sustava socijalne skrbi ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Bedeković je razgovarala sa županom Danijelom Marušićem, te predstavnicima institucija. Jedna od središnjih tema bila je i uspostava mjera sigurnosti u svim centrima socijalne skrbi u Hrvatskoj.

Ministarstvo  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku do 30. rujna provodilo je mjere podizanja sigurnosti u centrima za socijalnu skrb. Provođenje mjera uslijedilo je nakon incidenta u Đakovu u kojem je život izgubilo dvoje djelatnika tamošnjeg Centra za socijalnu skrb.

- Svi centri u Hrvatskoj imaju fizičku ili tehničku zaštitu (zaštitarska služba, ili detektori metala). Centri u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški imaju organiziranu zaštitarsku službu. Centar u Novoj Gradiški čeka prolazni detektor,  slavonskobrodski centar ima ručni detektor, bit će ugrađen i prolazni, rekla je Bedeković. 

Ministrica je govorila i o izmjeni Kaznenog zakona. "Izmjena ide u saborsku proceduru i zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2020. godine. Kaznenim zakonom će svaki napad na službenu osobu biti tretiran kao kazneno djelo i tako će se procesuirati. To znači da u slučaju napada socijalni radnici i stručne osobe neće morati podnositi tužbe kao privatne osobe", podsjetila je ministrica Bedeković.

Također je ponovno istaknula da će Kaznenim zakonom "biti tretirani i socijalni radnici i svi stručni radnici u sustavu kada u okviru posla počine kazneno djelo.To znači podizanje odgovornosti i poboljšanje kvalitete rada socijalnih radnika. Stavljanje naglaska na njihovu pojačanu odgovornost za posao koji rade.", istaknula je ministrica Bedeković.

Na upit novinara o potrebi dodatnog zapošljavanja u centrima za socijalnu skrb ministrica je najavila da će izdavati suglasnosti za nova zapošljavanja, ali, kako je rekla još uvijek na snazi tzv. odluka 2 za 1, temeljem koje je novo zapošljavanje jednog službenika moguće samo ako su tijekom iste godine otišla dva zaposlena.

Potrebu za novim zapošljavanjem djelatnika potvrdila je i Anica Gusak-Krajnović, ravnateljica Centra za  socijalnu skrb Slavonski Brod.

- Gotovo u svim županijama je stanje jednako u centrima za socijalnu skrb što se tiče podkapacitiranosti sa stručnim djelatnicima. Nama trenutno po sistematizacijama u Slavonskom Brodu nedostaje 18 djelatnika, rekla je Gusak-Krajnović.

Situaciju u institucijama socijalne skrbi u Brodsko-posavskoj županiji ministrica je ocijenila zadovoljavajućom.

Župan Marušić nakon susreta istaknuo je da je i suradnja s ministarstvom dobra, te podsjetio da Brodsko-posavska županija centrima za socijalnu skrb uplaćuje oko 1,7 milijuna kuna, te oko dva milijuna kuna za program osiguranja ogrijeva socijalno ugroženim građanima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"