News

Komentari 0

Napadač iz američkog Kapitola koji je ubio policajca dobio najstrožu zatvorsku kaznu

Napadač iz američkog Kapitola koji je ubio policajca dobio najstrožu zatvorsku kaznu

Riječ je o do sada najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 kaznenih slučajeva pokrenutih od kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale Kapitol 6. siječnja ove godine ne prihvaćajući njegov izborni poraz

Scott Fairlamb koji je snimljen kako udara policajca tijekom smrtonosnog napada na američki Kapitol početkom godine dobio je u srijedu 41-mjesečnu zatvorsku kaznu.

Riječ je o do sada najstrožoj kazni izrečenoj u gotovo 700 kaznenih slučajeva pokrenutih od kada su pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napale Kapitol 6. siječnja ove godine ne prihvaćajući njegov izborni poraz.

Američki okružni sudac Royce Lamberth naveo je ozbiljnost ponašanja vlasnika teretane u New Jerseyju Scotta Fairlamba kao otegotnu okolnost pri izricanju kazne, prenosi Reuters.

Fairlamb je snimljen dok urla na policajce prije nego što je jednoga od njih gurnuo i udario šakom u lice. U kolovozu je priznao krivnju.

"Da ste išli na suđenje, mislim da ne postoji porota koja bi vas mogla osloboditi", rekao je sudac Fairlambu, prvom izgredniku osuđenom za nasilje nad policijom tijekom napada.

Preko 120 optuženih za napad na policiju na Kapitolu

Sudac je istaknuo da će ova kazna biti mjerilo za više od 120 optuženih za napad na policiju tijekom napada na Kapitol od strane tisuća Trumpovih pristaša.

Policajac s Kapitola kojega su napali prosvjednici preminuo je dan nakon nereda, a četiri policajca koja su sudjelovala u obrani Kapitola kasnije su si oduzela život. Ozlijeđeno je oko 140 policajaca.

Okrivljenikov odvjetnik zamolio je suca da uzme u obzir 11 mjeseci koje je njegov klijent već proveo u pritvoru, a emotivni Fairlamb se tijekom rasprave obratio sucu, tražeći milost i rekavši da je osramotio ime svoje obitelji.

Federalni tužitelji preporučili su kaznu od 44 mjeseca, ističući njegovo poznavanje borilačkih vještina te ranije sukobe sa zakonom. “Izjave optuženika tog dana upućuju na to da je došao spreman za nasilje", kazala je odvjetnica iz Ministarstva pravosuđa Leslie Goemaat.

Uskoro i presuda QAnon šamanu

Napad na Kapitol uslijedio je nakon vatrenog govora u kojem je Trump ponovio svoje lažne tvrdnje da je njegov izborni poraz rezultat prijevare. Više sudova, državnih dužnosnika te članova Trumpove administracije odbacili su te tvrdnje kao neutemeljene.

Tužitelji su na ročištu u srijedu predložili i kaznu od četiri godine i tri mjeseca za Jacoba Chansleya, samoproglašenog "šamana" i pristašu pokreta teorije urote QAnon koji je zapažen po svojim tetovažama i krznenoj kapi s bizonskim rogovima postao jedan od simbola upada na Kapitol.

Sudac Lamberth, koji također vodi Chansleyjev slučaj, izreći će mu kaznu 17. studenoga.

Najčitaniji članci