Obavijesti

News

Komentari 115

Znali su za njega: Napadač je bio sitni kriminalac iz Tunisa

Znali su za njega: Napadač je bio sitni kriminalac iz Tunisa
1

Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31) je bio francuski državljanin porijeklom iz Tunisa s adresom u Nici. Policiji je bio poznat po manjim kaznenim djelima, ali ne po terorizmu

VIDEO

Vozač kamiona koji se u četvrtak navečer u Nici zabio u gomilu usmrtivši najmanje 84 osobe formalno je identificiran, rekli su u petak policijski izvori. 

Muškarac je vlasnik osobnih dokumenata na ime Mohamed Lahouaiej Bouhlel (31). Radi se o francuskom državljaninu porijeklom iz Tunisa s adresom u Nici. Policiji je bio poznat po manjim kaznenim djelima, ali ne po terorizmu. Le Figaro piše da je Bouhlel prošlog ožujka osuđen zbog nasilja. Porijeklom je iz M'sakena gdje je zadnji put bio prije četiri godine. Bio je oženjen i otac troje djece, piše Guardian. 

Bouhleovi susjedi izjavili su kako se radilo o tihom i povučenom muškarcu, koji je uvijek svoj bicikl spremao u stan. Nije im izgledao kao religiozna osoba, i često je nosio kratke hlače. Jedna susjeda bila je vrlo sumnjičava spram njega, jer joj se nije sviđalo kako zuri u njezine dvije kćeri.

Nice-Matin piše da je radio kao dostavljač. Kamion je navodno unajmio. Pustili su ga da prođe jer je rekao da dostavlja sladoled.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policija mu je pretražila stan.

U kamionu su našli i drugu osobnu iskaznicu i zasad se ne zna kome ona pripada, piše Nice-Matin.  

- Nekoliko operacija trenutno je u tijeku, posebno u Nici - dodali su isti izvori.

Francuski tužitelji će konferenciju za novinare održati danas u 17 sati.

Traje i krizni sastanak koji je sazvao predsjednik François Hollande u Parizu, rekao je izvor unutar ureda francuskog predsjednika.

Šef države okružio se premijerom Manuelom Vallsom, ministrom pravosuđa Jean-Jacquesom Urvoasom, ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom i šefom glavnog vojnog stožera generalom Pierreom de Villiersom.

Glavni dužnosnici obavještajnih službi također su prisutni. Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve koji je otišao u Nicu neposredno nakon napada trebao bi sudjelovati u razgovorima video-linkom.

Osam mjeseci nakon džihadističkih napada u studenom 2015. u Parizu, muškarac za volanom kamiona počinio je pokolj u četvrtak navečer u Nici, usred proslave francuskog državnog praznika, usmrtivši najmanje 84 osobe na Engleskom šetalištu u Nici na jugu Francuske.

Predsjednik Hollande proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost, od subote do ponedjeljka, objavio je premijer Manuel Valls.

Nacrt zakona kojim bi se do kraja listopada produžilo izvanredno stanje, na snazi u zemlji nakon džihadističkih napada u studenom 2015. u Parizu, bit će podnesen u srijedu i četvrtak parlamentu, istaknuo je šef vlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto