Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
158 komentara

Napale ih ribe na rijeci Dravi, same su im uskakale u čamac

Letjele su oko nas, bile su teške do deset kilograma, nikad nismo nešto takvo doživjeli, rekao je čitatelj kojeg su utorak na Dravi kraj Pitomače napale - leteće ribe

Čitatelj
Foto: Čitatelj
158 komentara

Nikad nismo nešto takvo doživjeli, rekao nam je čitatelj kojeg su u utorak oko 14 sati na Dravi kraj Pitomače napale - leteće ribe, doslovno.

- Iskakale su iz vode kao lude, letjele su, udarale su i o dno čamca, a nekoliko ih je završilo u njemu, i to teških sigurno i po deset kilograma - opisuje mladić te priznaje da su se i otac i djevojka, koji su bili s njim, zabrinuli i prilično se prestrašili.

- Cura je počela vrištati od straha. Nešto ovakvo na Dravi nikad nismo vidjeli - kaže i dodaje da mu čamac, jer ima dobar motor, glisira. Vjeruje da je to uzrokovalo “ludilo” riba, za koje je dobro pretpostavio da je riječ o vrsti tolstolobik. 
Iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede potvrđuju da je riječ o jatu tolstolobika, i to bijelog, znanog i kao bijeli glavaš. Uzrok neobičnog ponašanja riba je, objašnjavaju, motor čamca.
- Poznato je da tolstolobik reagira na vibracije motora i pritom iskače iz vode tako da svakako možemo pretpostaviti da je to i ovdje bio slučaj - kažu iz ministarstva.
 Isto tvrdi i iskusni ribič Darko Janković iz Slavonskog Broda koji vjeruje da su ih vibracije dodatno uznemirile u vrijeme mrijesta. A drugi ribič, iz Požege, kaže da katkad jato tolstolobika napadnu veliki som ili štuka pa u obrani skaču uvis. To je, međutim, ovdje manje vjerojatna teorija. Tolstolobik je, inače, zanimljiva riba, unesena iz Azije, koja se u domaćim vodama ne razmnožava prirodno, nego se umjetno mrijesti i uzgaja u ribnjacima.

Naraste do metra dužine, a zna dosegnuti i do 20 kilograma mase. Kao mlađ se hrani zooplanktonom, a kad naraste, isključivo fitoplanktonom, pa se zbog tih specifičnih prehrambenih navika poribljava u svrhu održavanja kvalitete vode. Uz to, često određene količine ove ribe pobjegnu s ribnjačarstava u Mađarskoj, rekli su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Ispred čamca iskočilo je nekoliko nervoznih riba

U jednom od rukavaca Drave kraj Pitomače, trojac u čamcu, otac, sin i sinova djevojka, naišao je na nekoliko povećih riba koje su im se učinile nervoznima. Ispočetka ih je iznad površine rijeke iskočilo samo nekoliko.

Naljutile su ih vibracije koje je stvarao motor

U jednom trenutku cijelo je pozamašno jato tolstolobika počelo mahnito skakati visoko iznad površine vode i bacati se okolo. Vrlo vjerojatno su bili iziritirani motorom čamca koji je kretanjem stvarao vibracije.

Dio jata u svom je ludilu završio i unutar čamca

U bijesu i ludilu ribljeg jata neke su završile i u čamcu, što bi bio san svakog ribiča - da mu se plijen servira. Međutim kako se radilo o velikom tolstolobiku, ekipa s čamca prilično se prestrašila, a pogotovo djevojka. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message