Obavijesti

News

Komentari 27

Napali pravosudne policajce dok su vodili maloljetnika u Rijeku: Jedva se obranili, on je u bijegu

Napali pravosudne policajce dok su vodili maloljetnika u Rijeku: Jedva  se obranili, on je u bijegu

Prema zakonu, maloljetnu osobu ne smiju vezati te je moraju prevoziti u civilnom vozilu i civilnoj odjeći. Ne smiju imati nikakvo sredstvo za samoobranu pa ni pepper sprej...

VIDEO

Nakon što je u ponedjeljak u jutarnjim satima, srbijanski državljanin pokušao pobjeći iz Zatvora u Zagrebu, pravosudnim policajcima probleme je istoga dana zadao i maloljetnik, kojega su, kako neslužbeno doznajemo, iz Odgojnog zavoda u Turopolju vodili na sprovod u Rijeku.

Nažalost, tijekom pokušaja sprječavanja maloljetnika u bijegu dvojicu pravosudnih policajaca napala je grupa nepoznatih ljudi, vjerojatno poznanika ili rodbine bjegunca, zbog čega ga nisu uspjeli zadržati te su se jedva obranili od napada.

Naime, prema zakonu maloljetnu osobu ne smiju vezati, a kada ih negdje voze moraju koristiti civilno vozilo i biti u civilnoj odjeći, ne u uniformi. Također, u tim prilikama pravosudni policajci nemaju palice, oružje čak niti pepper sprej za samoobranu u slučaju napada.

Bjegovi iz hrvatskih zatvora: Skakali s prvog kata, bježali iz toaleta i kombija usred vožnje!
Bjegovi iz hrvatskih zatvora: Skakali s prvog kata, bježali iz toaleta i kombija usred vožnje!

U konkretnom slučaju, pravosudni policajci vodili su maloljetnika sukladno pravilima koje smo ranije spomenuli. U pratnji je s njim, kako doznajemo, bila i odgajateljica. Već prilikom izlaska iz vozila maloljetnik, koji nije bio vezan, počeo je bježati, a pravosudni policajci krenuli su za njim.  

Uspjeli su ga uhvatiti, no u tom trenutku, neslužbeno doznajemo, okružili su ih nepoznati ljudi, koje su pri dolasku tamo uočili. Prvo verbalno, a zatim i fizički su ih napali, srušili na tlo i udarali. Pravosudni policajci kao ovlaštene osobe na službenom zadatku nisu imali kod sebe ništa čime bi se obranili i odbili napad na sebe. Nakon što je maloljetnik pobjegao, nepoznati napadači prestali su s napadom na pravosudne policajce.

U ovom trenutku nije poznato kakve su ozljede pravosudni policajci zadobili u napadu. 

Neslužbeno doznajemo i kako je uprava Odgojnog zavoda u više navrata upozoravana na mogućnost takvih napada tražeći da se pravosudnim policajcima omogući da imaju kod sebe barem sprej za samoobranu, no navodno je uprava to odbijala.

 Iz PU primorsko-goranske na naš su upit potvrdili da su zaprimili dojavu o napadu na dvojicu pravosudnih policajaca.

- U tijeku su izvidi zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela napada na službenu osobu te traganje za odbjeglom osobom. Za više informacija o događaju upućujemo Vas da se obratite Ministarstvu pravosuđa i uprave - odgovorili su nam iz primorsko-goranske policija.

Kakvi biseri: Četkicom za zube uspjeli pobjeći iz zatvora, 'pali' jer su odmah išli na palačinke
Kakvi biseri: Četkicom za zube uspjeli pobjeći iz zatvora, 'pali' jer su odmah išli na palačinke

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave kazali su nam da je o bijegu maloljetnika upravitelj odgojnog zavoda odmah obavijestio policijsku upravu radi poduzimanja mjera traganja, izdavanja tjeralice i utvrđivanja činjenica u vezi s bijegom, međutim, maloljetnik još nije vraćen u odgojni zavod.

- U skladu sa Zakonom o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje, sprovođenje maloljetnika obavlja se, u pravilu, u građanskoj odjeći i vozilu bez posebnih oznaka te u pratnji odgojitelja. Poslove osiguranja u Zavodu obavlja pravosudna policija odnosno ovlaštene službene osobe osposobljene za rad s maloljetnicima. Ovlaštena službena osoba može u odori sprovoditi maloljetnika koji je počinio kazneno djelo za koje je propisna kazna zatvora petnaest godina ili dulja ili ako postoji potreba za pojačanim mjerama sigurnosti, u kojim slučajevima se maloljetniku po nalogu upravitelja mogu vezati ruke - odgovorili su nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave te dodali da se osim službenika pravosudne policije u pratnji maloljetnika prilikom sprovođenja nalazi i odgojitelj.

Na naš upit koliko su bjegova iz Odgojnog zavoda u Turopolju zabilježili tijekom 2022. godine kazali su da ih je bilo pet zloupotrebom pogodnosti, dok su u ovoj godini zabilježili jedan bijeg tijekom pogodnosti izlaska s odgojiteljem.

U istom razdoblju nisu evidentirali nijedan bijeg prilikom sprovođenja maloljetnika u pratnji službenika pravosudne policije niti iz odgojnog zavoda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag