Obavijesti

News

Komentari 18

Napokon dobre vijesti: Bankari otkrili što nas sve čeka u 2024.

Napokon dobre vijesti: Bankari otkrili što nas sve čeka u 2024.

BDP će i u 2024. porasti oko 2,5 posto, naveo je glavni ekonomist Erste banke

VIDEO

Prosječan rast inflacije za 2024. očekuje se oko 3,5 posto, dok ćemo ovu 2023. završiti s prosječnom inflacijom oko 8,1 posto, izjavio je glavni ekonomist Erste banke Alen Kovač na konferenciji za novinare.

- Ne bi se trebala očekivati daljnja poskupljenja u 2024. godini. Međutim, ako i dođe do poskupljenja, ona će biti u manjoj mjeri nego ove godine. Također, ne očekuje se ulazak Hrvatske u recesiju - rekao je Kovač za 24sata nakon završetka iste.

Dobre najave stižu za poduzetnike, za koje se očekuje snižavanje kamatnih stopa na kredite, dok građani uglavnom imaju ugovorene kredite s fiksnom kamatnom stopom, tako da za njih tu neće biti nekih promjena.

Ministarstvo: Nije evidentiran novi neopravdani rast cijena
Ministarstvo: Nije evidentiran novi neopravdani rast cijena

- BDP će u Hrvatskoj ove godine porasti oko 2,5 posto, a otprilike istu razinu očekujemo i u 2024. godini. Rast bi primarno trebao biti generiran od domaće potražnje, prije svega osobne potrošnje, a zatim i investicija, uz oslonac i na europske fondove - naveo je Kovač.

Osvrnuo se na tržište rada navodeći kako se trenutačno stanje na tržištu rada razlikuje od onoga u prošlosti, pri čemu plaće nominalno rastu blizu 15 posto, uz nisku stopu nezaposlenosti.

Naveo je kako je Hrvatskoj dobro došao ulazak u eurozonu i Schengen te da je to imalo pozitivan učinak na hrvatsko gospodarstvo.

Dobre vijesti za poduzetnike

- Uklanjanje tečajnog rizika daje jedan predvidiviji okvir poslovanja, kako za građane i lokalno gospodarstvo, tako i za strane kompanije koje promatraju Hrvatsku kao potencijalnu investicijsku destinaciju - izjavio je Kovač.

Nositelji monetarne politike, Europska središnja banka (ESB) i američki Fed, koji su podizanjem kamatnih stopa nastojali obuzdati inflaciju, u 2024. bi trebali započeti ciklus njihova spuštanja, naveo je, dodajući kako se to očekuje krajem prve polovice iduće godine.

- Kroz ciklus podizanja kamatnih stopa od strane ESB-a, Hrvatska je bila među zemljama u kojima je rast kamatnih stopa na kredite bio znatno blaži, pogotovo kod građanstva, što je također pozitivan efekt članstva u eurozoni - rekao je Christoph Schoefboeck, predsjednik uprave Erste banke.

I oglašavanje može biti pažljivije prema okolišu!
I oglašavanje može biti pažljivije prema okolišu!

Istaknuo je kako su kamatne stope za građanstvo povijesno gledano među najpovoljnijima, pa se tako, kaže, u Hrvatskoj stambeni kredit može dobiti povoljnije nego u Austriji ili Njemačkoj.

Naglasio je i da će ovogodišnji rast hrvatskog BDP-a biti među najvišima u EU te da su poduzetnici, unatoč rastu međunarodnih kamatnih stopa, nastavili s ulaganjima u projekte.

Schoefboeck je rekao i kako su banke ove godine krenule s većim kamatama na oročenu štednju, a da su je oni sami dignuli već dva puta ove godine, u svibnju i studenom. Iznos kamatnih stopa ovisi o godinama na koliko se štednja oroči te idu i do kamate od 3 posto.

Schoefboeck je kao problem istaknuo to što je Hrvatska na većini ljestvica koje ocjenjuju poslovno okruženje u najboljem slučaju prosječna, dodajući kako bi država trebala olakšati poduzetnicima poslovanje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...