Obavijesti

News

Komentari 53

Napokon novac iz Ljubljanske banke: Čekali čak 20 godina...

Napokon novac iz Ljubljanske banke: Čekali čak 20 godina...
1

Slovenija je pozvala štediše da podnesu zahtjeve od 1. prosinca, a prve isplate očekuju se na proljeće. Riječ je o 385 mil.€ duga, a u Hrvatskoj je 130.000 štediša

VIDEO

Štediše Ljubljanske banke neće zaraditi veliko bogatstvo na kamatama, ali će napokon dobiti svoj novac uvećan za pristojnu sumu.

Slovensko Ministarstvo financija objavilo je u petak poziv koji će obradovati 130.000 štediša u Hrvatskoj i oko 160.000 u Bosni i Hercegovini.

Slovenci pozivaju sve da od 1. prosinca predaju zahtjev za povrat svog novca. Ako sve bude u redu, oni koji prvi predaju zahtjeve, trebali bi novac dobiti već na proljeće. Rok za predaju zahtjeva trajat će do kraja 2017. godine, pa nitko ne bi trebao zakasniti.

Slovenci su objavili da zahtjevu treba priložiti podatke o dugu, odnosno štednju knjižicu, njenu presliku ili neki drugi dokument. Uz to treba priložiti i svoje podatke i broj računa na koji bi trebalo uplatiti povrat novca.

Ako zahtjeve podnosi nasljednik, treba priložiti i potvrdu kojom dokazuje da je nasljednik. Objavili su i posebni obrazac za podnošenje zahtjeva koji se mogu donijeti osobno ili poslati poštom.

Kako je zasad sve na slovenskom, za očekivati je da će do roka i hrvatske institucije proslijediti punu informaciju štedišama.

Slovenija procjenjuje da će za isplatu štednih uloga i kamata potrošiti oko 385 milijuna eura.

Inače, po ranije objavljenim podacima koje je odobrilo Europsko vijeće, kamate na štednju baš i neće biti bajne.

Za štednju koja je bila do kraja 1991. godine primjenjivat će se ugovorena godišnja kamatna stopa. Za 1992. godinu, kamatna stopa će bit će šest posto. Od te godine pa do danas, kamata će biti samo 1,79 posto godišnje. 

Nakon podnošenja zahtjeva, štediša bi trebao dobiti točan izračun na kućnu adresu. Ako se složi sa izračunom, brzo će ga dobiti na račun koji je naveo. Ako se ne složi, oštećene štediše mogu pokrenuti upravni spor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...