News

Komentari 104

Napokon slobodan: 34 godine trunuo u zatvoru zbog laži

Napokon slobodan: 34 godine trunuo u zatvoru zbog laži

Unatoč tome što su mu oduzeli 'pola života', Kash Delano Register je izjavio ispred novinara da nije ljut na sustav koji ga je prokazao kao ubojicu bez pravih dokaza...

Kash Delano Register (53) napustio je u petak, nakon 34 godine patnje iza rešetaka, okružni zatvor Twin Towers u Los Angelesu zahvaljujući sutkinji Katherine Mader koja je u ime Vrhovnoga suda napokon uvažila brojne prigovore njegovih odvjetnika.

Register je u travnju 1979. godine optužen da je ubio Jacka Sassona (78), te mu je određena zatvorska kazna u trajanju od 27 godina do doživotnog robijanja premda je suđenje bilo prepuno 'rupa'. 

Primjerice, Mader je utvrdila da je Register osuđen zahvaljujući lažnom svjedočenju, a u obzir je uzela i činjenicu da na suđenju nisu predočeni ključni dokazi.

Register je iza rešetaka završio uglavnom zahvaljujući izjavama očevidaca, iako ni jedan od nađenih otisaka prstiju na mjestu zločina nije odgovarao njegovima.

Također, premda je njegova tadašnja djevojka tvrdila da je bio uz nju u vrijeme zločina, porota je više vjerovala Brendi Anderson koja ga je u sudnici lažno identificirala kao ubojicu.

I policija je znala da svjedok laže

Da Anderson nije govorila istinu znale su njezine sestre, no iako su tada policajcima pokušale reći da optužuje nevinog čovjeka, policijski djelatnik im je poručio da šute i da se ne miješaju pod prijetnjom da će završiti u zatvoru zbog krađe. Naime jedna od njih je ukrala neku kozmetiku. 

- Da budem iskren, osjećam se u ovome trenutku nekako tupo. Predivan je osjećaj biti ponovo slobodan, ali još mi nije sve sjelo na svoje mjesto. 

'Nisam ljut, svi rade greške'

- Da li sam ljut? Nisam. Svi rade greške, a ovaj je sustav najbolje što imamo - izjavio je Register po izlasku iz zatvora novinarima, koji su ga dočekali uz obitelj i odvjetnike, ali i zatvorskog kolegu Keitha Chandlera koji mu je silno pomogao.

Naime, upravo je Chandler bio taj koji je po izlazu na slobodu organizirao peticiju koja je suca uvjerila da Registeru treba dodijeliti odvjetnika.

Register je sve ove godine i tvrdio da je nedužan, a tužitelji još uvijek nisu odlučili hoće li se žaliti na odluku sutkinje Mader.

Najčitaniji članci