Obavijesti

News

Komentari 7

Narod odlučuje se žali: Vlada nas ne tretira kao i sindikate

Narod odlučuje se žali: Vlada nas ne tretira kao i sindikate
1

Ono što se vidi od Vlade je da se različito ponašaju prema sindikalnim inicijativama i građanskim inicijativama, rekla je u četvrtak Natalija kanački iz građanske inicijative Narod odlučuje

VIDEO

Predstavnici građanske inicijative "Narod odlučuje" u četvrtak su ocijenili da se Vlada različito ponaša prema sindikalnim inicijativama i građanskim inicijativama te poručili da bi promjene izbornog sustava prema mjerama koje je inicijativa predlagala utjecale na izborni proces i rezultate izbora, što, ocijenili su, ne odgovara HDZ-u i SDP-u.

"Ono što narod želi je da se izborni sustav promijeni i da nema više samo dva velika igrača i odlučitelja - HDZ i SDP. Ono što se vidi od Vlade je da se različito ponašaju prema sindikalnim inicijativama i građanskim inicijativama, što pokazuje jedno bahato, nedemokratsko i nemoralno ponašanje prema građanima i građanskim inicijativama", poručila je članica Organizacijskog odbora GI "Narod odlučuje" Natalija Kanački na konferenciji za medije, održanoj godinu dana nakon što je ta inicijativa Saboru predala potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Donijeli skoro 750.000 potpisa: Ne želimo ići u mirovinu sa 67!
Donijeli skoro 750.000 potpisa: Ne želimo ići u mirovinu sa 67!

Navela je da su nekoliko dana nakon završnog roka za prikupljanje potpisa premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković prozivali građansku inicijativu jer još nisu predali potpise, dok s druge strane, prozivki nema mjesec dana nakon roka sindikalne inicijative. Također, istaknula je kako Jandroković nije osobno primio njihove predstavnike, dok će predstavnike sindikalne inicijative primiti danas. 

Koordinator GI "Narod odlučuje" Luka Mlinarić istaknuo je da sadašnji izborni sustav i način na koji je sada skrojen zapravo odgovora i pomoću njega profitiraju samo HDZ i SDP. 

"Činjenica je da bi promjena izbornog sustava prema našem prijedlogu utjecala na izborne procese i rezultate, kako europskih tako i parlamentarnih izbora. Međutim, od strane premijera, prevarama i manipulacijom građanima nije omogućeno da na referendumu odluče žele li ili ne žele promjenu izbornog sustva", ocijenio je Mlinarić. 

Istaknuo je da bi na europskim izborima najveći pozitivni doprinos donijelo dopisno elektroničko glasovanje zato što bi više birača dobilo priliku sudjelovati na izborima, odnosno birači u inozemstvu, bolesne, nepokretne i slabije pokretne osobe te ljudi koji žive u zabačenim mjestima. Nadalje, da nema cenzusa od 10 posto za preferencijalne glasove, također bi došlo do promjena. 

Tako s liste HDZ-a u Europski parlament ne bi ušao Tomislav Sokol, koji je bio treći na listi s 1,87 posto glasova, već Danijel Marušić s 11. mjesta, koji je osvojio 3,99 posto glasova liste, dok bi sa SDP-ove liste u EP s 11. mjesta ušla Mirela Holy s 5,63 posto glasova, a ne četvrta na listi Romana Jerković s 0,68 posto glasova.

Također, kada bi se izborni prag snizio s pet na četiri posto, došlo bi do promjene u raspodjeli mandata među listama te bi SDP ostao bez četvrtog mandata, a Most osvojio jedan mandat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"