Obavijesti

News

Komentari 103

Naš prvi 'babac': Novorođenče na rukama je najbolji osjećaj

Naš prvi 'babac': Novorođenče na rukama je najbolji osjećaj
6

Ivan Marinić iz Slavonskog Broda prva je i jedina muška primalja u Hrvatskoj i već je pomogao da na svijet dođe 18 beba. Varaždinske rodilje njime su oduševljene

VIDEO

Kad žena rađa i ja sam u tom trenutku uz nju, to je za mene poseban događaj. Osjetim da joj je mnogo lakše, a kad u ruke primim novorođenče, ne postoji bolji osjećaj od toga, povjerio nam je Ivan Marinić (21) iz Slavonskog Broda.

On je prva muška primalja ili “babac” u Hrvatskoj, a svoj pripravnički staž obavlja na ginekologiji u varaždinskoj bolnici. Pred rodiljama mu, kaže, nije neugodno, a uvjeren je da nije ni ženama jer se vrlo brzo uklope. Na ginekologiji ga opisuju kao iznimno dragoga, nježnoga, toploga i prilagodljivoga, a liječnici i sestre imaju samo riječi hvale za mladića koji svoje zanimanje obavlja s velikom predanošću i voljom. 

Pomaže i kod carskog reza

A osim u rađaonici, Ivan pomaže tijekom pripreme trudnica za carski rez.

- U bolnici u Slavonskom Brodu, gdje sam završio srednju medicinsku školu za primalje, nisam mogao dobiti pripravnički staž. Sa mnom su u razredu bila još tri mladića od kojih je jedan odustao, a drugi je otišao na sestrinski studij. Nakon pripravničkog staža planiram upisati studij primaljstva u Rijeci - govori Ivan koji se na studij u Splitu prijavio odmah po završetku srednje škole.

Kreće na studij za primalje

Iako su ga primili, Split mu je bio predalek i odustao je zbog financija.

- Gotovo godinu i pol dana konobario sam u Slavonskom Brodu i pomagao sestri u školovanju - pripovijeda Ivan. Odluka o zanimanju bila je isključivo njegova, a te godine kada se upisivao u Slavonskom Brodu otvorio se smjer za primalje. O radu u rađaonici i na drugim odjelima, za mladića hvali i pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Aleksandra Špoljarić, glavna sestra Nada Jalšić, ali i sve druge babice, sestre i ostale djelatnice s kojima radi.

- Ivan radi pod apsolutnom kontrolom na svim odjelima ginekologije i jako je zainteresiran za posao. Ništa mu ne smeta i iznimno je topla osoba. Od žena kojima je bio na porođaju dobivamo samo pohvalne informacije o Ivanu. Mislili smo da će se nelagodno osjećati u tom poslu, međutim sve je prihvatio normalno, a i žene su ga tako doživjele - kažu dr. Špoljarić i sestra Jalšić.

Način na koji je Ivan primio i držao u naručju malu Patriciju, prvo dijete Zvjezdane Biškup (24) iz Črešnjeva, najbolje govori o Ivanovoj predanosti poslu za koji se opredijelio. Majke ne sumnjaju da će i on biti dobar otac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...