Obavijesti

News

Komentari 7

Naša novinarka na 'letu' u F-16: Jurim iznad Nevade, u nesvijesti sam, a avion sam upravlja

Naša novinarka na 'letu' u F-16: Jurim iznad Nevade, u nesvijesti sam, a avion sam upravlja
2

Pogledajte kako izgleda let u borbenom avionu F-16 BLOCK 70 kojeg nam nude Amerikanci. Naša novinarka je, uz pomoć dvojice instruktora, isprobala simulator na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

VIDEO

Kako izgleda let američkim F-16 Block 70 isprobala je i naša novinarka na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. 

Početna točka ovog simuliranog leta bila je pista u Las Vegasu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prvo mi se činilo da sam u nekoj igrici poput GTA, no, ovo je daleko od toga. Ova simulacija borbenog aviona F-16 dala je izuzetnu priliku nama, običnim 'laicima' da barem nakratko dobijemo uvid u kompleksnost cijelog pilotiranja. Unutar kokpita nalazilo se barem stotinjak gumbića te dvije upravljačke palice - jedna od njih služi za upravljanje, druga za brzinu i lansiranje raketa, iako, pretpostavljam da je na svakoj bilo još barem desetak opcija koje su služile za nešto.

Ono što mi se posebno svidjelo je tzv. opcija autopilota koji sam upravlja avionom dok je pilot u nesvijesti čime se mogu spasiti brojni životi, pa je tako i simulator preuzeo kontrolu dok sam ja bila u 'nesvijesti' iznad Nevade.

Instruktori Ken i Chad su me strpljivo navodili korak po korak tako da sam uspjela 'savladati' najosnovnije korake za let virtualnim vojnim avionom, iako moram priznati da su ipak obavili veći dio posla - dok sam se ja 'snašla' oni su već prizemljili avion. 

Nadaju se da će ih i Hrvatska imati 

Borbeni avion F-16 BLOCK 70 u Zagreb je stigao suradnjom veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj kao i tvrtke Lockheed Martin, odnosno proizvođača samog aviona kojeg Amerikanci nude Hrvatskoj u novom natječaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca